Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το άσθμα

Δεν υπάρχει ειδική δίαιτα για άσθμα. Παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί ότι ένα συγκεκριμένο πλάνο διατροφής θεραπεύει το άσθμα, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων. Επίσης, εάν είστε αλλεργικοί σε ορισμένες τροφές, θα πρέπει να τις αποφεύγετε, καθώς ενδέχεται να έχουν άμεση επίδραση στο άσθμα σας.

Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2019

Έρευνες έδειξαν ότι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα που περιλαμβάνουν ένα συγκεκριμένο είδος συντηρητικού που ονομάζεται θειώδες, προκειμένου να μειωθεί η συχνότητα των συμπτωμάτων. Τα θειώδη άλατα εντοπίστηκαν στο κρασί, στα αποξηραμένα φρούτα, στα μπισκότα, στα κεράσια μαρασκίνο, στις γαρίδες και στο συσκευασμένο χυμό λεμονιού. Τα χημικά συντηρητικά, τα αρώματα, οι χρωστικές και άλλα τεχνητά συστατικά λέγεται ότι πρέπει επίσης να αποφεύγονται, καθώς μερικοί ασθενείς είναι ευαίσθητοι σε αυτά. Επιπλέον, τα φασόλια, το λάχανο και τα κρεμμύδια προκαλούν αέρια και όσοι υποφέρουν από άσθμα καλό θα είναι να τα καταναλώνουν με μέτρο ή καθόλου. Ορισμένοι πιστεύεται επίσης ότι είναι ευαίσθητοι στα σαλικυλικά οξέα που βρίσκονται στον καφέ και στο τσάι. Ερευνητές από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας  Inserm διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα αυξήθηκαν σε ασθενείς που έτρωγαν επεξεργασμένα κρέατα όπως καπνιστό ή λουκάνικα τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα. 

Αν και οι δερματικές αντιδράσεις είναι η συνηθέστερη εκδήλωση μιας αλλεργίας στα αυγά, το άσθμα είναι μια άλλη πιθανή αντίδραση. Τα επιστημονικά στοιχεία για το εάν το αλάτι επιδεινώνει το άσθμα διίστανται, αλλά καθώς το χαρακτηριστικό γνώρισμα του άσθματος είναι η φλεγμονή και η σύσφιξη των αεραγωγών, γίνεται κατανοητό ότι και το αλάτι μπορεί να συμβάλλει στη φλεγμονή προκαλώντας κατακράτηση υγρών. 
Πρέπει να αποφεύγονται γενικά οποιαδήποτε τρόφιμα στα οποία είμαστε αλλεργικοί γιατί μπορούν να διαδραματίσουν ταυτόχρονα κάποιο ρόλο στην ενεργοποίηση των κρίσεων άσθματος. Το κρασί παρουσιάζει για κάποιους ανεπιθύμητα αποτελέσματα, πιθανά λόγω της παρουσίας των συντηρητικών θειωδών αλάτων ή της ίδιας της αλκοόλης ενώ, για άλλους, ειδικά το κόκκινο κρασί τους ωφελεί. 

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Thorax ανέφερε ότι η κατανάλωση ινών μπορεί δρα ευεργετικά στο άσθμα.  Παράλληλα, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και βιταμίνη C θα μπορούσε να περιορίσει τους κινδύνους άσθματος. Επιπρόσθετα, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως τα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και το κραμβέλαιο έχουν επίσης αναγνωριστεί για τη συμβολή τους στη μείωση του κινδύνου και στη βελτίωση των συμπτωμάτων στους ήδη πάσχοντες από άσθμα. Μια βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και μετά τον έλεγχο άλλων παραγόντων, οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι κατανάλωναν δύο έως πέντε μήλα την εβδομάδα είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος από ό, τι οι άνθρωποι που έτρωγαν λιγότερο. Οι συγγραφείς της μελέτης υποθέτουν ότι τα ευεργετικά στους αεραγωγούς φλαβονοειδή μπορεί να είναι υπεύθυνα. 

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να αποτρέψει τις βλάβες των πνευμόνων καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Μια μελέτη σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στην Ιαπωνία διαπίστωσε ότι εκείνα με τη μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμίνης C ήταν λιγότερο πιθανό να πάσχουν από άσθμα. Παρόλο που η βιταμίνη C μπορεί να βρεθεί στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, είναι εξαιρετικά άφθονα σε εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι ντομάτες. Τα καρότα είναι γνωστά για το ότι περιέχουν βήτα-καροτίνη, ένα άλλο αντιοξειδωτικό. Προκαταρκτικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η βήτα-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης άσθματος που προκαλείται μετά από  άσκηση. Αναζητήστε τη βήτα-καροτίνη όχι μόνο στα καρότα αλλά και σε άλλα ζωντανά χρωματισμένα φρούτα και λαχανικά όπως βερίκοκα, πράσινες πιπεριές και γλυκοπατάτες.

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: