Σχετικα Αφιερωματα

Υγιεινές επιλογές για πρωινό σε όλο τον κόσμο

Δεδομένου ότι το πρωινό είναι σύμφωνα με πολλές μελέτες, το κλειδί για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ρίξτε μια ματιά σε αυτά που οι χώρες με τους πιο υγιείς κατοίκους του κόσμου τρώνε συνήθως στο πρωινό γεύμα τους.

 

Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2018

Τον Μάρτιο του 2017, το Bloomberg κυκλοφόρησε τον ετήσιο κατάλογο των πιο υγιεινών χωρών παγκοσμίως, με επικεφαλής την Ιταλία, μια χώρα γνωστή διεθνώς για τα ζυμαρικά, την πίτσα και το προσούτο.  Στις αμέσως επόμενες υψηλές θέσεις είναι η Ισλανδία, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία, η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Σουηδία, το Ισραήλ και το Λουξεμβούργο.

Ιταλία

Στην πιο υγιεινή χώρα του κόσμου για το 2017,  το παραδοσιακό ιταλικό πρωινό ποικίλλει ανάλογα με την πόλη αλλά όλα επικεντρώνονται σε αρτοσκευάσματα και καπουτσίνο ή εσπρέσο. Στη Νάπολη, τον καφέ συνοδεύει η sfogliatella, ένα γλυκό με φύλλα ζύμης που έχει σχήμα όστρακου και συνήθως είναι γεμιστό. Στη Ρώμη σερβίρουν ciambella, ένα είδος ντόνατ ενώ στη Γένοβα τρώνε αλμυρό ψωμί focaccia.

Ισλανδία

Το Skyr που μοιάζει με το δικό μας γιαούρτι είναι το βασικό συστατικό της ισλανδικής διατροφής και καταναλώνεται ευρέως και στο πρωινό.  Συνήθως το σερβίρουν μαζί με granola, ξηρούς καρπούς ή φρούτα ή το αναμιγνύουν με μαγειρεμένη βρώμη και το συνδυάζουν με ζεστή φρυγανιά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος και μούρα.  Εναλλακτικά, το απλώνουν πάνω σε Pönnukökur, ένα είδος λεπτής κρέπας. . Εάν θέλετε να ξεκινήσετε την ημέρα ως αυθεντικός Ισλανδός, μπορείτε να πιείτε ένα σφηνάκι μουρουνέλαιου, προσφέροντας στον οργανισμό σας βιταμίνη D που ενισχύει τη διάθεση και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Ελβετία

Το Birchermüesli που θυμίζει granola και δημιουργήθηκε από τον Ελβετό γιατρό και τον πρωτοπόρο τροφίμων Maximilian Oskar Bircher-Brenner γύρω στο 1900, είναι ακόμα ένα δημοφιλές πρωινό. Είναι φτιαγμένο με νιφάδες βρώμης, χυμό λεμονιού, συμπυκνωμένο γάλα, τριμμένα μήλα, φουντούκια ή αμύγδαλα. Ένα τυπικό ελβετικό πρωινό μπορεί επίσης να αποτελείται από αρτοσκευάσματα, ψωμί με βούτυρο ή μαρμελάδα και τσάι ή καφέ.

Σιγκαπούρη

Το πρωινό της Σιγκαπούρης είναι πολύ διαφορετικό. Συνήθως αποτελείται από διάφορα είδη noodles που σερβίρονται σε ζωμό. Πολύ σπάνια τρώνε τηγανητά noodles το πρωί, ενώ άλλα δημοφιλή πιάτα είναι τα Kaya Toast, Roti Pratha, Nasi Lemak ή Putu Piring (ένα κέικ από βραστό ρύζι). 

Αυστραλία

Παλαιότερα οι περισσότεροι Αυστραλοί προτιμούσαν το πλήρες αγγλικό πρωινό: αυγά, τοστ, λουκάνικα, μπέικον, φασόλια, ντομάτα κλπ. Ωστόσο, τα τελευταία 20 χρόνια έχει επικρατήσει η τάση για υγιεινότερες και καινοτόμες επιλογές. Επίκεντρο και εδώ είναι ο καλός καφές που συνοδεύεται από τοστ με αβοκάντο, μούσλι που έχει μουλιάσει όλη τη νύχτα σε χυμό φρούτων καθώς και διάφορα πιάτα με αυγά που πρωταγωνιστούν στο πρωινό γεύμα. 

Ισπανία

Το παραδοσιακό ισπανικό πρωινό είναι πολύ απλό και αποτελείται γενικά από καφέ και ψωμί. Ένα δημοφιλές πιάτο είναι το Pan Con Tomate, ελαφρώς φρυγανισμένο ψωμί με σκόρδο, ελαιόλαδο και τριμμένες ντομάτες. Απολαύστε το τσάι με ημίγλυκα churros ή Porras τα γνωστά ισπανικά ντόνατς. 

Ιαπωνία

Ένα παραδοσιακό ιαπωνικό πρωινό περιλαμβάνει άσπρο ρύζι στον ατμό ή χυλό ρυζιού, σούπα Miso, natto (φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση), ψητά ψάρια (συνήθως σκουμπρί ή αλατισμένος σολομός), πίκλες και αυγό (μερικές φορές ωμό ή ελαφρά μαγειρεμένο για να αναμειχθεί με το ρύζι ).  Αλλά θα δείτε συχνά να σερβίρονται και δυτικοποιημένα πρωινά με τοστ, γλυκά και τηγανητά αυγά.

Σουηδία

Οι Σουηδοί καταναλώνουν συνήθως αυγά για πρωινό. Το Filmjölk, ένα προϊόν γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση παρόμοιο με το γιαούρτι αλλά πιο ξινό, είναι ένα άλλο δημοφιλές πρωινό που προσθέτουν πάνω σε μούσλι χωρίς ζάχαρη, μαζί με διάφορα μούρα και ξηρούς καρπούς. Ανοιχτά σάντουιτς με τυρί, ζαμπόν και αγγούρι σε ψωμί σίκαλης ή με μαγιά είναι δημοφιλή, όπως είναι και το πλιγούρι βρώμης και φυσικά ο καφές.

Κατάρ

Και εδώ τα αυγά πρωταγωνιστούν. Το Balaleet είναι ένα γλυκό πιάτο με ένα είδος φιδέ με σαφράν και αυγά και το shakshouka είναι αυγά σε μια πλούσια σάλτσα ντομάτας. Τα πιάτα αυτά συνοδεύονται με πίτες ψωμιού και βρασμένα φασόλια.

Λουξεμβούργο

Στο Λουξεμβούργο, το πρωινό είναι αρκετά παρόμοιο με αυτό στη Γερμανία. Οι περισσότεροι τρώνε ψωμί με βούτυρο και τυρί ή μαρμελάδα. Τα ανοιχτά αυτά σάντουιτς είναι γνωστά ως Schmieren. 

Όροι: 
Κατηγοριες: