Διατροφικές διαταραχές: άλλη μια μάστιγα του σύγχρονου κόσμου

Οι διατροφικές διαταραχές είναι μια ομάδα συνθηκών που χαρακτηρίζονται από μια ανθυγιεινή σχέση με την τροφή που προκαλεί την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και της συμπεριφοράς τους. Ένα άτομο με διατροφική διαταραχή επικεντρώνεται υπερβολικά στο βάρος και την εικόνα του σώματός του και οδηγείται στο να κάνει λάθος επιλογή τροφίμων με επιβλαβή αποτελέσματα για την υγεία του. 

Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017

Οι συνηθέστερες διατροφικές διαταραχές περιλαμβάνουν (Τύποι διατροφικών διαταραχών):

Νευρική ανορεξία

Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από το σοβαρό περιορισμό της τροφής, ακόμη και αν είστε επικίνδυνα αδύνατοι. Αν έχετε νευρική ανορεξία, μπορεί να αρνείστε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ακόμη και αν οι άλλοι σας λένε πόσο λιποβαρής είστε. Συνδέετε την αυτοεκτίμηση σας με το να είστε πολύ αδύνατοι και τρομοκρατείστε αν κερδίσετε βάρος. Όσοι έχουν νευρική ανορεξία έχουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματος. Η μέση ηλικία εμφάνισης της νευρικής ανορεξίας είναι τα 18 χρόνια και είναι συχνότερη σε κορίτσια και γυναίκες.

Νευρική βουλιμία

Αυτή η διαταραχή χαρακτηρίζεται από επεισόδια bingeing (υπερβολικής κατανάλωσης τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα) και στη συνέχεια χρησιμοποιείται ο εμετός, τα διουρητικά, τα καθαρτικά ή ακόμα και η υπερβολική άσκηση ως αντιστάθμισμα αυτής της συμπεριφοράς. Και εδώ η μέση ηλικία είναι τα 18 χρόνια και εμφανίζεται συνήθως στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες.

Binge eating (περιοδική άμετρη κατανάλωση τροφής)

Αυτή η διαταραχή είναι παρόμοια με τη βουλιμία, καθώς καταναλώνονται ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες τροφής, αλλά δεν υπάρχει αντισταθμιστική συμπεριφορά κάνοντας εμετό ή κατάχρηση καθαρτικών, διουρητικών φαρμάκων κλπ. Εάν παρουσιάζετε αυτή τη διαταραχή, μπορεί να είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και να έχετε υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Παρατηρείται συχνότερα σε ανθρώπους με κατάθλιψη, όσους αντιμετωπίζουν συναισθηματικά προβλήματα ή στερούν διατροφικά τον εαυτό τους με παράλογες δίαιτες.

Περιοριστική πρόσληψη τροφής ή πλήρης αποφυγή της

Αυτή η διαταραχή περιλαμβάνει αποφυγή τροφής που βασίζεται στην έλλειψη ενδιαφέροντος για τα τρόφιμα ή τα χαρακτηριστικά τους όπως η μυρωδιά και η γεύση ή σε μια αρνητική εμπειρία από τα τρόφιμα (όπως ο πνιγμός). Είναι πιο συχνή στους άνδρες από ό, τι η νευρική ανορεξία ή η νευρική βουλιμία, αρχίζει συχνά στην παιδική ή νεανική ηλικία και μπορεί να παραμείνει και στην ενηλικίωση.

Διαταραχή Pica

Περιλαμβάνει την κατανάλωση μη φαγώσιμων ουσιών όπως πάγου, κιμωλίας, βρωμιάς, σαπουνιού, τριχών, σκόνης απορρυπαντικού, χαρτιού κ.α. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες αν και είναι πιο συνήθης στα παιδιά, τις έγκυες και όσους αντιμετωπίζουν πνευματικές διαταραχές. Είναι προφανές ότι τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή έχουν αυξημένο κίνδυνο δηλητηριάσεων, μολύνσεων, στομαχικών και εντερικών διαταραχών και σοβαρών διατροφικών ελλείψεων.

Μηρυκαστική διαταραχή

Αυτή η κατάσταση συνεπάγεται επανειλημμένη σκόπιμη παλινδρόμηση της τροφής, η οποία στη συνέχεια αναμασάται, ξανακαταπίνεται και φτύνεται.

Αιτίες των διατροφικών διαταραχών

Ένας συνδυασμός βιολογικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων φαίνεται να συμβάλλει στις διατροφικές διαταραχές. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Γενετική
    Τα κληρονομικά γονίδια φαίνεται να παίζουν κάποιο ρόλο και η ανορεξία και η βουλιμία στατιστικά εμφανίζονται σε πανομοιότυπα δίδυμα άτομα.
  • Οικογενειακά προβλήματα
    Τα οικογενειακά χαρακτηριστικά που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο είναι η κακή επικοινωνία, οι υψηλές προσδοκίες των γονέων για το μέλλον ή την εμφάνιση των παιδιών τους, οι οικογενειακοί καβγάδες, η δυσκολία διαχείρισης των συγκρούσεων και η υποτίμηση του ρόλου της μητέρας.
  • Σεξουαλική κακοποίηση
    Οι άνθρωποι με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές.
  • Κατάσταση μόνιμης δίαιτας
    Το ένα τρίτο των «φυσιολογικών» ατόμων που κάνουν δίαιτα προχωρά σε παθολογικές διατροφικές συνήθειες και το 20%-25% των τελευταίων προχωρούν σε μια διατροφική διαταραχή.
  • Η συνεχής ενασχόληση με το λεπτό σώμα ή η κοινωνική πίεση σχετικά με το βάρος.
    Αυτά τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά όταν η αυτοεκτίμηση ενός ατόμου συνδέεται με το βάρος και την αντιληπτή ελκυστικότητα.
  • Αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες που υπογραμμίζουν το αδύνατο σώμα.

Συμπτώματα διατροφικών διαταραχών

Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Διακυμάνσεις του βάρους
  • Διατροφικές συνήθειες που δεν σχετίζονται με την πείνα, όπως το να μην αφήνετε τον εαυτό σας να φάει όταν είστε πεινασμένοι ή να τρώτε πολύ όταν δεν πεινάτε
  • Απομακρύνετε τα τρόφιμα μετά από μια κρίση bingeing για να αποκτήσετε ξανά μια αίσθηση ελέγχου
  • Διαταραγμένη ψυχοκοινωνική λειτουργία λόγω της σχέσης σας με την τροφή ή του αισθήματος ντροπής για το σώμα σας
  • Τρώτε μόνοι σας, απομονωμένοι, συχνά έχοντας συναισθήματα ντροπής ή απέχθειας για τον εαυτό σας
  • Ασκείστε για να διατηρήσετε το βάρος σας, ακόμη και σε κακές καιρικές συνθήκες ή όταν είστε τραυματισμένοι
  • Η αυτοεκτίμησή σας επηρεάζεται έντονα από το σχήμα ή το βάρος του σώματός σας
  • Μυϊκή απώλεια ή αδυναμία
  • Μειωμένη οστική πυκνότητα
  • Κόπωση, λιποθυμία και ζάλη ή επιληπτικές κρίσεις
  • Ξηρά μαλλιά και δέρμα ή τριχόπτωση
  • Προβλήματα στο στομάχι, τον οισοφάγο και τα δόντια από τον προκαλούμενο εμετό
  • Αφυδάτωση
  • Μη φυσιολογικές τιμές στις εξετάσεις αίματος.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: