Πώς η μουσική και οι ήχοι επηρεάζουν την αντίληψη μας για την γεύση
Όταν τρώμε, η γεύση δεν είναι το μόνο πράγμα που κάνει το φαγητό απολαυστικό. Η οπτική παρουσίαση και η οσμή είναι επίσης δύο ζωτικής σημασίας στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη από όλους τους σεφ. Αλλά τώρα φαίνεται ότι υπάρχει κάτι επιπλέον: η επίδραση των ήχων στη γεύση των φαγητών.
Το φαγητό ως διαδικασία εμπλέκει όλες τις αισθήσεις, ακόμη και την ακοή. Ξέρετε όμως ότι ο ήχος μπορεί να βελτιώσει το γεύμα σας; Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ο τρόπος που τα τρόφιμα ηχούν έχει τεράστια επίδραση στο πόσο μας αρέσουν. Θα έχετε ακούσει τη μουσική υπόκρουση στα εστιατόρια. Συχνά την χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν την ατμόσφαιρα, αλλά γνωρίζετε άραγε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη γεύση; Η έκθεση σε διαφορετική ένταση και μορφές μουσικής μπορεί να αλλάξει την ένταση των γλυκών και αλμυρών τροφίμων. Οι επιστήμονες ονομάζουν «συναισθησία» την έννοια της μίας αίσθησης που επηρεάζει την άλλη, τη νευρολογική ανάμιξη δηλαδή των αισθήσεων.
Οι επιπτώσεις της έντασης
Όταν πηγαίνετε σε ένα εστιατόριο, είναι η μουσική δυνατή και ενοχλητική, ή απαλή και ατμοσφαιρική; Πολλά εστιατόρια παίζουν γρήγορη μουσική σε μεγάλη ένταση για να αυξήσουν τον ρυθμό που «αλλάζουν» τα τραπέζια και, ενώ η χρήση της δυνατής μουσικής μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου, μπορεί επίσης να καταλήξει στην καταστολή της ικανότητάς μας να γευτούμε πραγματικά τα φαγητά. Μια μελέτη έχει μετρήσει την επίδραση των ήχων στην ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε τη γεύση των φαγητών και των ποτών και διαπίστωσε ότι με την παρουσία της πιο δυνατής μουσικής, οι γλυκές και αλμυρές τροφές ήταν λιγότερο έντονες. Ενώ οι πιο δυνατοί ήχοι μπορούν να μειώσουν την ικανότητα αντίληψης της ζάχαρης και του αλατιού στο φαγητό, μια άλλη παρόμοια μελέτη, διαπίστωσε ότι ο θόρυβος του περιβάλλοντος όπως αυτός στο εσωτερικό ενός αεροπλάνου, μπορεί να ενισχύσει τη γεύση του umami.
Μουσικοί τόνοι και αίσθημα πικρού και γλυκού
Σύμφωνα με έρευνα του πειραματικού ψυχολόγου Charles Spence, οι μουσικοί τόνοι μπορεί να επηρεάσουν την ένταση των διαφορετικών γεύσεων. Η μουσική σε υψηλές συχνότητες συσχετίζεται συχνά με τη γλυκιά και ξινή γεύση, ενώ οι χαμηλοί τόνοι αυξάνουν την επίδραση των πικρών και των γεύσεων του umami. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να δοκιμάσουν δύο φαινομενικά διαφορετικά (αν και στην πραγματικότητα πανομοιότυπα) δείγματα καφέ, τα οποία καταναλώθηκαν ενώ ακούγονταν διαφορετικά επίπεδα μουσικής συχνότητας. Όταν άκουγαν μουσική με υψηλές συχνότητες, οι συμμετέχοντες αντιλήφθηκαν τη γεύση ως πιο γλυκιά, ενώ οι χαμηλότερες τους οδήγησαν στην αντίληψη μιας πιο πικρής γεύσης.
Δεν παίζει ρόλο μόνο η μουσική, αλλά και ο ήχος που κάνει το κάθε φαγητό
Σκεφτείτε πώς ακούγεται στην πραγματικότητα το φαγητό που τρώτε. Ο βαθύς ήχος όταν δαγκώνετε ένα κομμάτι σοκολάτας, το τραγάνισμα από τα πατατάκια και ο καθαρός ήχος όταν κόβουμε μια φέτα ξεροψημένου φρέσκου ψωμιού δημιουργούν μια πολυαισθητηριακή εμπειρία που επηρεάζει την αντίληψή μας για τη γεύση αυτών των τροφών. Ο ήχος είναι μέρος αυτού που μας κάνει να λαχταράμε το αγαπημένο μας φαγητό. Ο Charles Spence, έχει επίσης πειραματιστεί με τον ήχο των τροφίμων. Για τις ανάγκες της σχετικής μελέτης, έβαλε τους συμμετέχοντες να τρώνε πατατάκια ενώ φορούσαν ακουστικά στα οποία μπορούσε να ελέγξει τη συχνότητα και την ένταση της τραγανότητας και διαπίστωσε ότι όταν εκτίθονταν σε πιο δυναμικούς ήχους, αντιλαμβανόταν τις μάρκες των chips ως πιο φρέσκες και τραγανές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα πατατάκια έχουν σχεδιαστεί να έχουν το μοναδικό αυτό σχήμα - όχι επειδή ταιριάζει καλύτερα στη συσκευασία, αλλά γιατί έχει ως αποτέλεσμα να δίνει την αίσθηση ότι είναι ιδιαίτερα τραγανά όταν τα δαγκώνουμε. Το πώς ηχούν τα τρόφιμα είναι μέρος της πολυαισθητηριακής εμπειρίας που κάνει τη διαδικασία του φαγητού τόσο καταπληκτική. Φανταστείτε το ίδιο το φαγητό δεν να μην παρήγαγε καθόλου ήχο από μόνο του. Σίγουρα δεν θα ήταν τόσο διασκεδαστικό και απολαυστικό.
Φωτεινή Πουρνάρα