Αποφύγετε αυτές τις τροφές αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς βοηθούν στον έλεγχο της ανάπτυξης, της συντήρησης και του μεταβολισμού του οργανισμού. Οι τροφές από μόνες τους δεν θα θεραπεύσουν τον υποθυρεοειδισμό. Ωστόσο, αποφεύγοντας κάποια θρεπτικά συστατικά που μπορεί να είναι επιβλαβή για την πάθηση αυτή, μαζί με ένα συνδυασμό σωστής διατροφής, ίσως και φαρμάκων, μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της λειτουργίας του θυρεοειδούς και να ελαχιστοποιήσει τα συμπτώματα.

Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2018

Ο θυρεοειδής είναι ο σιωπηλός εργάτης μέσα στο σώμα μας. Τις περισσότερες φορές, λειτουργεί τόσο ομαλά που ξεχνάμε ότι είναι εκεί. Αλλά αυτός ο μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού, βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της θερμοκρασίας, στους κτύπους της καρδιάς και σε πολλά άλλα. Ένας θυρεοειδής που υπολειτουργεί, που δεν παράγει δηλαδή αρκετή θυρεοειδή ορμόνη (TH), μπορεί να επιφέρει αύξηση βάρους, υποτονικότητα, κατάθλιψη και αυξημένη ευαισθησία στο κρύο. Όπως συμβαίνει με πολλά προβλήματα υγείας, ορισμένοι παράγοντες όπως το οικογενειακό μας ιστορικό και το περιβάλλον γύρω μας, είναι, φυσικά, εκτός του δικού μας ελέγχου. Αλλά η διατροφή διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο και αφού εμείς είμαστε υπεύθυνοι για όσα τρώμε, μπορούμε να επιλέξουμε να καταναλώνουμε τρόφιμα φιλικά προς το θυρεοειδή, αποφεύγοντας παράλληλα αυτά που τον επηρεάζουν αρνητικά.

Γλουτένη

Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό ίσως να πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ελαχιστοποίησης της πρόσληψης γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται σε τρόφιμα που παρασκευάζονται από σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και άλλους σπόρους. Αν έχετε διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, η γλουτένη μπορεί να ερεθίσει το λεπτό έντερο και μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του φαρμάκου που πιθανόν παίρνετε. Εάν έχετε επιλέξει να τρώτε γλουτένη, βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε ποικιλίες ολικής αλέσεως από ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της ανωμαλίας του εντέρου, ενός κοινού συμπτώματος του υποθυρεοειδισμού. Επίσης, φροντίστε να πάρετε το φάρμακο υποθυρεοειδισμού αρκετές ώρες πριν ή μετά την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, για να τους εμποδίσετε να παρεμβαίνουν στην απορρόφηση της συνθετικής θυρεοειδούς σας ορμόνης.

Σταυρανθή λαχανικά

Λαχανικά αυτής της οικογένειας, όπως το μπρόκολο και το λάχανο, είναι γεμάτα με φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, αλλά μπορεί να παρεμβαίνουν στην παραγωγή θυρεοειδούς ορμόνης εάν έχετε ανεπάρκεια ιωδίου. Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα είναι να περιορίσετε την κατανάλωση, μπρόκολου, κουνουπιδιού, λάχανου, παντζαριών και κέιλ καθώς έρευνες υποδεικνύουν ότι η πέψη αυτών των λαχανικών μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του θυρεοειδούς να χρησιμοποιεί το ιώδιο το οποίο είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του. Το μαγείρεμα αυτών των λαχανικών μπορεί να μειώσει την επίδραση που έχουν στον θυρεοειδή αδένα. Παρόλα αυτά, ακόμη και τότε, περιορίστε την ποσότητα στα 140 γραμμάρια.

Τρόφιμα με σόγια

Υπάρχει εδώ και καιρό ανησυχία για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν ορισμένες ενώσεις στη σόγια που ονομάζονται ισοφλαβόνες, στον θυρεοειδή. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η υπερβολική σόγια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για υποθυρεοειδισμό, ενώ άλλοι θεωρούν ότι μόνο οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό και ανεπάρκεια ιωδίου πρέπει να παρακολουθούν την πρόσληψη της. Για το λόγο αυτό, προτείνεται να περιμένετε τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση τροφών με βάση τη σόγια πριν πάρετε τη φαρμακευτική σας αγωγή.

Λιπαρά τρόφιμα και τηγανητά

Τα λιπαρά βρέθηκαν ότι διαταράσσουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τα φάρμακα για τον θυρεοειδή και μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ικανότητά του να παράγει ορμόνες. Επιπλέον, συστήνεται να μην καταναλώνετε τηγανισμένα τρόφιμα και να μειώσετε την πρόσληψη λίπους από πηγές όπως το βούτυρο, η μαγιονέζα, η μαργαρίνη και τα λιπαρά κομμάτια κρέατος.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα τρόφιμα αυτά τείνουν να έχουν πολύ νάτριο και τα άτομα με υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να αποφεύγουν το νάτριο. Η ύπαρξη υπολειτουργικού θυρεοειδούς αυξάνει τον κίνδυνο του ατόμου για υψηλή αρτηριακή πίεση και το υπερβολικό νάτριο αυξάνει περαιτέρω αυτόν τον κίνδυνο.

Σακχαρούχα τρόφιμα

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση του μεταβολισμού του οργανισμού, κάτι που σημαίνει ότι είναι εύκολο να αυξηθεί το βάρος σας εάν δεν είστε προσεκτικοί. Αποφύγετε τα τρόφιμα με υπερβολική ποσότητα ζάχαρης επειδή το μόνο που προσφέρουν τις περισσότερες φορές είναι πολλές θερμίδες.

Καφές

Η καφεΐνη έχει βρεθεί ότι εμποδίζει την απορρόφηση της αντικατάστασης της θυρεοειδικής ορμόνης. Πάρτε το φάρμακό σας το πρωί μόνο με νερό και περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν πιείτε καφέ.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: