Τα γλυκαντικά χαμηλής θερμιδικής αξίας θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη

Οι γλυκαντικές ουσίες με λίγες θερμίδες μπορεί να θεωρούνται ως λύση για όσους θέλουν να μειώσουν τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουν, αλλά νέες έρευνα υποδηλώνει ότι η χρήση τέτοιων γλυκαντικών θα μπορούσε να προδιαθέσει -ιδιαίτερα εκείνους που είναι παχύσαρκοι- σε διαβήτη

Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πόσα υπέρβαρα άτομα καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης ή προσθέτουν γλυκαντικά χαμηλής θερμιδικής αξίας στο τσάι και τον καφέ τους; Φαίνεται ότι όσοι έχουν παραπανίσια κιλά και προσπαθούν να χάσουν βάρος - ή προσπαθούν τουλάχιστον να μην κερδίσουν και άλλο- πιστεύουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του πανεπιστημίου George Washington, η οποία παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο στην 100η ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας στο Σικάγο, διαπίστωσε στενή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών και του μεταβολικού συνδρόμου. Το σύνολο των συνθηκών που είναι γνωστό ως μεταβολικό σύνδρομο διαγιγνώσκεται όταν ένα άτομο παρουσιάζει αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξημένα επίπεδα "κακής" χοληστερόλης, υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο θρόμβων στο αίμα. Συνήθως παρουσιάζεται σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα με περίσσιο βάρος στην κοιλιά.  Το μεταβολικό σύνδρομο προκαλεί αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κατά τρεις έως πέντε φορές (αύξηση σχετικού κινδύνου από 300% έως 500%).

Τα ευρήματα «θα πρέπει να μας ανησυχούν»

«Οι βασισμένες σε βλαστοκύτταρα μελέτες μας δείχνουν ότι τα γλυκαντικά χαμηλής θερμιδικής αξίας προάγουν την πρόσθετη συσσώρευση λίπους μέσα στα κύτταρα σε σύγκριση με εκείνα τα κύτταρα που δεν εκτίθενται σε αυτές τις ουσίες, με δοσοεξαρτώμενο τρόπο.  Πράγμα που σημαίνει ότι καθώς η δόση σουκραλόζης αυξάνεται, περισσότερα κύτταρα παρουσιάζουν αυξημένη συσσώρευση σταγονιδίων λίπους", δήλωσε ο Sabyasachi Sen, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο George Washington. " Αυτό πιθανότατα συμβαίνει με την αύξηση της εισόδου γλυκόζης στα κύτταρα μέσω της αυξημένης δραστηριότητας των γονιδίων που ονομάζονται μεταφορείς γλυκόζης.

Η ερευνητική ομάδα εξέθεσε στο εργαστήριο τα βλαστικά κύτταρα, τα οποία είναι κύτταρα που μπορούν να μετατραπούν σε οστά, χόνδρο ή ώριμα κύτταρα λίπους, σε έναν τύπο τεχνητού γλυκαντικού που ονομάζεται σουκραλόζη. Αυτά τοποθετήθηκαν στη συνέχεια σε τρυβλία καλλιέργειας Petri (ρηχά γυάλινα ή πλαστικά κυλινδρικά πιάτα που χρησιμοποιούνται από τους βιολόγους για την καλλιέργεια μικροοργανισμών) για 12 ημέρες σε περιβάλλον που θα προωθούσε την παχυσαρκία. Όταν οι ερευνητές μελέτησαν τα ανθρώπινα λιπώδη κύτταρα από το κοιλιακό λίπος 18 συμμετεχόντων στη μελέτη που κατανάλωναν τακτικά τεχνητά γλυκαντικά (4 από τους οποίους είχαν φυσιολογικό βάρος, ενώ 14 ήταν παχύσαρκοι) βρήκαν παρόμοιες γενετικές αλλαγές που προκάλεσαν αυξημένη μεταφορά σακχάρου (γλυκόζη) στα κύτταρα των παχύσαρκων συμμετεχόντων.  Εντοπίστηκε επίσης υπερπαραγωγή γονιδίων που παράγουν λίπος σε αυτούς τους συμμετέχοντες, αν και ανιχνεύθηκαν ελάχιστες αλλαγές σε αυτούς που είχαν υγιές βάρος.

Η Διεθνής Ένωση Κατασκευαστών Γλυκαντικών απέκρουσε την έρευνα σε μια δήλωση που δημοσίευσε, αναφέροντας ότι τα ευρήματα «είναι εντελώς ασυμβίβαστα με το σύνολο των ισχυρών στοιχείων που βασίζονται σε πληθώρα καλώς ελεγχόμενων κλινικών μελετών σε ανθρώπους.  Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι όταν χρησιμοποιούνται στη θέση της ζάχαρης γλυκαντικές ουσίες χαμηλών θερμίδων όπως η σουκραλόζη, μπορεί να μειωθεί η συνολική πρόσληψης ενέργειας και να επέλθει απώλεια βάρους».

Η αλήθεια φυσικά είναι ότι δεν υπάρχει εύκολη και γρήγορη λύση. Δεν υπάρχουν μυστικά, δεν υπάρχουν χάπια, σκευάσματα ή γλυκαντικά διαίτης που θα διαλύσουν μαγικά το λίπος.  Απαιτείται άσκηση και σωστή και ισορροπημένη διατροφή ώστε η απώλεια των κιλών να είναι μόνιμη και να γίνει με έναν τρόπο που θα εξασφαλίζει την μακροπρόθεσμη υγεία.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: endocrine.org

Όροι: 
Κατηγοριες: