Βάλτε στη διατροφή σας αυτά που χρειάζεται το σώμα σας, όχι το… μπικίνι σας

Το καλοκαίρι έφθασε και ενώ πολλοί προσμένουν με ανυπομονησία τις χαρές που φέρνει αυτή η εποχή - διακοπές, περισσότερος χρόνος έξω, μακριά από το σχολείο και τη δουλειά, ταυτόχρονα τρέμουν στην ιδέα του "τέλειο σώμα για μπικίνι". Βιώνουμε όλοι μας ένα βομβαρδισμό από επικίνδυνες δίαιτες-αστραπή και μη-ρεαλιστικές προσδοκίες που κυκλοφορούν στα μέσα και στο διαδίκτυο, που τελικά οδηγούν σε μακροπρόθεσμο κέρδος βάρους, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, άγχος και εμμονή για την υποτιθέμενη «σωστή» διατροφή.

Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020

Αυτό το καλοκαίρι, προσπαθήστε η διατροφή σας να αντικατοπτρίζει τις ανάγκες του οργανισμού σας και όχι αυτές που επιτάσσει το μικροσκοπικό μπικίνι που καλείστε να λανσάρετε στην παραλία. Αποφύγετε το μάρκετινγκ των ΜΜΕ και τα μοντέλα που με το ανάλογο photo-shop προβάλουν ένα μη ρεαλιστικό ιδεώδες και εφαρμόστε τις παρακάτω πρακτικές για να καλλιεργήσετε το σεβασμό και το πραγματικό ενδιαφέρον για το σώμα σας.

Διαισθητικό φαγητό

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς ένα μικρό παιδί ξέρει ακριβώς τι και πόσο θέλει να φάει; Είμαστε όλοι γεννημένοι με μια έμφυτη ικανότητα να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα χρειάζεται το σώμα μας και πότε είμαστε χορτάτοι. Όμως, δυστυχώς, κάποια στιγμή, κάποιος γνωστός, ένας φίλος, κάποιος διαιτολόγος ή κάποιο περιοδικό ή site μας είπαν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώμε και χάσαμε την επαφή με αυτή την εσωτερική φωνή. Τα καλά νέα είναι ότι η εσωτερική σοφία εξακολουθεί να ζει μέσα σε κάθε έναν από εμάς και η διαισθητική κατανάλωση τροφής είναι μια πρακτική που μας βοηθά να ενισχύσουμε αυτή τη φωνή ρυθμίζοντας το σώμα μας να ανταποκριθεί στο αίσθημα της πείνας και του κορεσμού. Πρέπει να ενστερνιστούμε τη σωστή και με μέτρο διατροφή, αποτρέποντας τη νοοτροπία της στερητικής δίαιτας και επιτυγχάνοντας την ισορροπία ανάμεσα στην ευχαρίστηση από το φαγητό και την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Η δίαιτα των social media

Η μόνη «δίαιτα» που μπορεί να έχει κάποια αξία και νόημα για να ακολουθήσετε αυτό το καλοκαίρι είναι αυτή που εσείς έχετε καταλήξει να εμπιστευτείτε μέσα από εμπεριστατωμένη και προσεκτική μελέτη. Μπλοκάρετε τους ανθρώπους που δεν είναι υποστηρικτικοί από το λογαριασμό σας στο Facebook, μην ακολουθείτε στο Instagram όσους περνούν λάθος μηνύματα, πετάξτε τα περιοδικά που προωθούν μη-ρεαλιστικούς στόχους ή blogs που δεν αντιμετωπίζουν με σεβασμό τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε σώματος και κατ’επέκταση, του κάθε ανθρώπου. Πάρτε πληροφορίες και επικεντρωθείτε σε αυτά που σας εμπνέουν να είστε ο πιο υγιής και πιο αυθεντικός εαυτός σας τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Μην κατακρίνετε το σώμα σας

Η αρνητική στάση και τα επικριτικά σχόλια αναφορικά με το σώμα είναι παντού γύρω μας. Έχουμε φθάσει στο σημείο, το γεγονός του να κατακρίνουμε και να σχολιάζουμε αρνητικά το σώμα μας, να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ μας και συχνά δεν συνειδητοποιούμε ότι αν δεν αγαπάμε το σώμα μας, το πιο πιθανό είναι να μην το αντιμετωπίζουμε και να μην το φροντίζουμε όπως πρέπει. Επειδή οι σκέψεις μας επηρεάζουν τις συμπεριφορές μας, εάν θέλουμε να αρχίσουμε να φερόμαστε καλύτερα στο σώμα μας, πρέπει να αρχίσουμε μετατοπίζοντας τη στάση μας από αρνητική σε θετική. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε όλα τα υπέροχα πράγματα που κάνει το σώμα σας και καταγράψτε τα, αν αυτό πιστεύετε ότι σας βοηθά. Συζητήστε το με τους φίλους σας και ενώστε τις δυνάμεις σας ώστε να υποστηρίξετε και να ενθαρρύνεται οποιαδήποτε υγιεινή αλλαγή θέλετε για το σώμα σας, χωρίς να το κατακρίνετε και να το υποβιβάζετε.

Νιώστε καλά στο σώμα σας εδώ και τώρα

Η πραγματικότητα είναι ότι πολλές πτυχές του σώματός μας είναι έξω από τον έλεγχό μας, και όσο περισσότερο προσπαθούμε να τις χειραγωγήσουμε για να χωρέσουμε σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος ρούχου ή να φθάσουμε σε κάποια συγκεκριμένα κιλά πάνω στη ζυγαριά, τόσο περισσότερο αποτυγχάνουμε και αισθανόμαστε χειρότερα. Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε το σώμα μας με σεβασμό, επειδή η υγεία έχει να κάνει περισσότερο με συμπεριφορές από ό,τι με μεγέθη. Βάλτε μικρούς, εφικτούς στόχους, έναν κάθε φορά, βασισμένους σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, που θα επιτρέψει στο σώμα σας να πάρει το χρόνο του και να αντιδράσει σε δικό του τρόπο. Ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός, οπότε και ο οργανισμός μας μπορεί επίσης να αντιδράσει διαφορετικά. Αυτά τα επιπλέον κιλά που έχουμε να χάσουμε, δεν είναι για να χωρέσουμε στα μπικίνι των περιοδικών μόδας, αλλά γιατί θέλουμε να αισθανόμαστε και να είμαστε υγιείς αλλά και για να προσφέρουμε στο σώμα μας αυτό που του αξίζει. Ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε τα πράγματα που μας αρέσουν είναι σίγουρα καλύτερος από αυτόν που χρησιμοποιούμε στα πράγματα που δεν μας αρέσουν. Γι’ αυτό, ξεκινήστε να ασχολείστε με το σώμα σας σαν να το συμπαθείτε και η υγεία σας μπορεί να σας ευχαριστήσει γι 'αυτό!

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: