Μερικά από τα πιο έξυπνα κόλπα στην κουζίνα

Είτε είστε ερασιτέχνης σεφ, φανατικός των τηλεοπτικών μαγειρικών καναλιών ή ένας εργένης που ξέρει μόνο πώς να ψήσει μια κατεψυγμένη πίτσα, υπάρχουν πάντα νέα τρικ που μπορείτε να μάθετε στην κουζίνα και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018

Αυτές οι χρήσιμες συμβουλές και τα δοκιμασμένα κόλπα μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα:

Ποτέ πια βραστό νερό που ξεχειλίζει

Ξεχειλίζει το βραστό νερό από την κατσαρόλα και λερώνει τα πάντα; Υπάρχει τρόπος για να το αποφύγετε. Απλά ακουμπήστε μια ξύλινη κουτάλα πάνω στην κορυφή της κατσαρόλας.

Διατηρήστε τα βότανα

Μην αφήνετε τα βότανα να στεγνώσουν ή να μουχλιάσουν. Μπορείτε να τα διατηρήσετε βάζοντάς τα μέσα στην παγοθήκη με λάδι ή νερό. Καταψύξτε τα και χρησιμοποιήστε τα στο επόμενο μαγείρεμα.

Αποφλοιώστε τα φρούτα στο φούρνο μικροκυμάτων

Εξοικονομήστε χρόνο βγάζοντας τη φλούδα από τα φρούτα πιο εύκολα. Βάλτε τα στο φούρνο μικροκυμάτων για 20 δευτερόλεπτα και η φλούδα θα βγαίνει χωρίς δυσκολία.

Βάλτε στο ψυγείο την πλαστική μεμβράνη

Συχνά, η πλαστική μεμβράνη ξεκολλά πολύ δύσκολα από τη συσκευασία ή κόβεται, κάτι που είναι σίγουρα ενοχλητικό. Βάλτε την στο ψυγείο και κάθε φορά που θα θέλετε να την χρησιμοποιήσετε, θα τεντώνεται ομοιόμορφα και ευκολότερα.

Βγάλτε τα κουκούτσια από τα κεράσια ή τα βύσσινα χωρίς κόπο

Τοποθετήστε ένα κεράσι ή βύσσινο στο στόμιο ενός άδειου μπουκαλιού. Χρησιμοποιήστε ένα chopstick για να πιέσετε το κουκούτσι ώστε να πέσει μέσα στο μπουκάλι.

Καθαρίστε σωστά τις ξύλινες σανίδες κοπής

Βακτήρια μπορούν να δημιουργηθούν εάν δεν τις καθαρίσετε σωστά. Κόψτε στη μέση ένα λεμόνι και βάλτε στην κομμένη πλευρά χοντρό αλάτι. Χρησιμοποιήστε το για να καθαρίσετε το ξύλο κοπής και μετά ξεπλύνετε.

Αποφύγετε την ξηρότητα που δημιουργούν τα μικροκύματα

Τα μικροκύματα μπορεί να ξηράνουν τα τρόφιμα. Βάλτε ένα φλιτζάνι νερό δίπλα στο φαγητό σας στο φούρνο μικροκυμάτων όταν το ζεσταίνετε και το πρόβλημα θα λυθεί.

Γυαλίστε τις επιφάνειες από ανοξείδωτο χάλυβα

Ο ανοξείδωτος χάλυβας μπορεί να χάσει τη λάμψη του με την πολλή χρήση ή με τα λάθος προϊόντα καθαρισμού. Ανακατέψτε ξύδι και το νερό, ψεκάστε το διάλυμα στις επιφάνειες και σκουπίστε το για απίστευτη γυαλάδα.

Διατηρήστε μαλακή την καστανή ζάχαρη

Η καστανή ζάχαρη μπορεί να σκληρύνει αν δεν την αποθηκεύσετε σωστά. Βάλτε μια φλούδα πορτοκαλιού ή μήλου μέσα σε μια σακούλα και τοποθετήστε την σε αεροστεγές δοχείο.

Εύκολο ξεφλούδισμα αυγών

Τα βραστά αυγά είναι πολύ εύκολο να γίνουν, αλλά όχι και να ξεφλουδιστούν. Βάλτε αρκετά αυγά σε ένα καλάθι ατμού πάνω από βραστό νερό για 15 έως 16 λεπτά. Το κέλυφος του αυγού θα βγαίνει πολύ πιο εύκολα με αυτό τον τρόπο.

Πινέλο λαδιού από χαρτί

Χρειάζεστε ένα πινέλο και δεν έχετε; Κανένα πρόβλημα! Διπλώστε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος τουλάχιστον τέσσερις φορές. Με ένα ψαλίδι κόψτε μερικά κρόσια στην μια πλευρά και χρησιμοποιήστε το ως πινέλο για να λαδώσετε πριν το ψήσιμο ό,τι θέλετε.

Σοτάρετε χωρίς να τα καίτε

Εάν διαπιστώσετε ότι αυτό που σοτάρετε «αρπάζει» πολύ γρήγορα, ρίξτε ένα παγάκι μέσα στο τηγάνι για να χαμηλώσετε την ένταση του ψησίματος. Το νερό εξατμίζεται γρήγορα και το φαγητό δεν θα καεί.

Μην σπαταλάτε το κρασί που περίσσεψε

Εάν ξέρετε ότι δεν θα πιείτε σύντομα το υπόλοιπο κρασί που περίσσεψε, προσθέστε το σε μια παγοθήκη και καταψύξτε το. Χρησιμοποιήστε τους κύβους σε μια συνταγή ή σε μια κανάτα με sangria.

Κόψτε εύκολα την κολοκύθα

Αν το μέγεθός της το επιτρέπει, βάλτε την στο φούρνο μικροκυμάτων για 2 έως 3 λεπτά. Το ξεφλούδισμα της, αλλά και το κόψιμό της σε κύβους, θα γίνει ευκολότερα.

Αποφύγετε το σάπισμα της ντομάτας

Αν θέλετε οι ντομάτες να διαρκούν περισσότερο, βάλτε τις με το κοτσάνι τους προς τα κάτω όταν τις αποθηκεύετε. Ο αέρας και η υγρασία δεν θα μπορέσουν να τις επηρεάσουν με αυτόν τον τρόπο. Η αποθήκευση τους σε θερμοκρασία δωματίου τις κάνει να διαρκούν περισσότερο.

Επιταχύνετε την ωρίμανση των φρούτων

Δεν θέλετε να περιμένετε να ωριμάσει το ροδάκινο ή η μπανάνα σας από μόνα τους; Βάλτε τα σε μια χάρτινη σακούλα για 1-2 μέρες. Το συμπυκνωμένο αέριο αιθυλενίου θα τα βοηθήσει να ωριμάσουν γρηγορότερα.

Ξεφορτωθείτε το λίπος

Απαλλαγείτε από το πλεόνασμα λίπους από τους ζωμούς, τα αποθέματα, τα φαγητά κατσαρόλας και τις σάλτσες γλιστρώντας ένα παγάκι πάνω στην επιφάνεια του υγρού με ένα κουτάλι. Αυτό θα κάνει το λίπος να ανέβει προς τα επάνω και να στερεοποιηθεί. Στη συνέχεια, απομακρύνετέ το με ένα κουτάλι ή με ένα κομμάτι ψωμί.

Περισσότερος χυμός λεμονιού

Βάλτε το λεμόνι στο ψυγείο και στη συνέχεια, στο φούρνο μικροκυμάτων για 15 έως 20 δευτερόλεπτα. Ρολάρετε πάνω στον πάγκο της κουζίνας, κόψτε το και χρησιμοποιήστε λαβίδα για να πάρετε περισσότερο χυμό από το λεμόνι σας.

Κάνετε το τρίψιμο του τυριού πιο εύκολο

Τρίψτε τα ημίσκληρα τυριά όπως τη μοτσαρέλα, χωρίς κόπο. Απλά βάλτε τα στην κατάψυξη για περίπου 30 λεπτά πριν τα τρίψετε.

Ανοίξτε ένα πολύ σφιχτό βάζο

Τυλίξτε μια λαστιχένια ταινία γύρω από το χείλος του βάζου σας για καλύτερη πρόσφυση. Εάν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια, χρησιμοποιήστε μια πετσέτα κουζίνας πάνω από το καπάκι αφού βάλετε το λάστιχο.

Πώς να κόψετε τα ντοματίνια

Έχουμε το μυστικό που θα σας γλυτώσει πολύ χρόνο. Βάλτε τα ντοματίνια ανάμεσα σε δυο πιάτα ή δύο καπάκια από δοχεία ίδιου μεγέθους. Το πιάτο ή το καπάκι της βάσης θα πρέπει να είναι ανάποδα. Κρατώντας ελαφρά πιεσμένο το επάνω πιάτο ή καπάκι, περάστε οριζόντια ένα κοφτερό μεγάλο μαχαίρι ανάμεσα τους.

Κουτάλι μέτρησης που δεν κολλάει

Το μέτρημα του μελιού ή της μελάσας συχνά είναι ένας μπελάς. Ψεκάστε το δοχείο ή το κουτάλι μέτρησης με λίγο μαγειρικό λάδι πριν ξεκινήσετε. Το λάδι θα το κάνει να ξεκολλήσει εύκολα και έτσι θα μπορείτε να καθαρίζετε ό,τι χρησιμοποιήσετε για το μέτρημα χωρίς κόπο.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: