Γιατί τρώμε περισσότερο το χειμώνα παρά το καλοκαίρι;
Από το τέλος του φθινοπώρου έως την άνοιξη, οι περισσότεροι από εμάς απλά δεν μπορούμε να αντισταθούμε στα αγαπημένα μας φαγητά και γλυκά. Δεν είναι απολύτως σαφές αν αυτή η επιθυμία για περισσότερο φαγητό κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι ένα ζωώδες ένστικτο συντήρησης για να επιβιώσουμε από το κρύο, ή αν συμβαίνει απλά και μόνο επειδή τα λιπαρά και υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα είναι πιο εύκολα διαθέσιμα κατά τη διάρκεια των πολλών εορταστικών περιόδων αυτής της εποχής του χρόνου.
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστήμιου του Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο, "Οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί ώστε να προτρέπονται υποσυνείδητα να τρώνε παραπάνω από ό,τι χρειάζονται και έχουν περιορισμένη ικανότητα αποφυγής της παχυσαρκίας, ειδικά το χειμώνα." Ενώ μπορεί να είμαστε γενετικά διατεθειμένοι να τρώμε και να αποθηκεύουμε περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, οι εδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν και άλλες αιτίες για την υπερκατανάλωση τροφής που θα μπορούσαμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε.
- Κρυώνουμε
Όταν η εσωτερική θερμοκρασία πέφτει, ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες για να καταπολεμήσει το κρύο. Το μυαλό μας μας λέει να ντυθούμε πιο βαριά και μερικές φορές να καταναλώσουμε ζεστά και φορτωμένα με θερμίδες φαγητά ή ποτά. Για να ζεσταθούμε χωρίς να καταναλώσουμε πάρα πολλές θερμίδες, μπορούμε να πιούμε ζεστό τσάι και να φάμε σούπες με φασόλια και λαχανικά. Και ο καφές βοηθά καθώς η καφεΐνη αυξάνει φυσικά το μεταβολισμό και ζεσταίνει το σώμα από μέσα προς τα έξω. Απλά θυμηθείτε να ελέγχετε την ποσότητα της κρέμας και της ζάχαρης.
- Υπάρχει λιγότερη ηλιοφάνεια
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχουμε λιγότερο φως της ημέρας. Η επίφυσή μας ανταποκρίνεται στην έλλειψη του φωτός με την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, η οποία μας φέρνει υπνηλία, έλλειψη ενέργειας και κινήτρων και ως εκ τούτου τα επίπεδα δραστηριότητάς μας μειώνονται.
- Περιορίζουμε τις δραστηριότητες και τη γυμναστική
Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποφύγουμε τους ψυχρούς εξωτερικούς χώρους και τη γυμναστική. Είτε λόγω της χαμηλότερης θερμοκρασίας, τις μικρότερης ηλιοφάνειας και της διάρκειας της ημέρας ή των φαρδιών χειμωνιάτικων ρούχων στη ντουλάπα μας, η αλήθεια είναι ότι έχουμε την τάση να τρώμε πολύ περισσότερο. Όσο λιγότερο κινούμαστε και γυμναζόμαστε, τόσο πιο πιθανό είναι να καλύψουμε αυτά τα χρονικά κενά της καθημερινότητάς μας με φαγητό. Αν και η διατήρηση ενός προγράμματος άσκησης είναι σίγουρα η καλύτερη (αλλά σχετικά λιγότερο εφικτή) επιλογή, υπάρχουν δημιουργικοί τρόποι για να κρατήσετε το σώμα σε κίνηση. Περπατήστε περισσότερο, αφήστε πιο μακριά το αυτοκίνητο από εκεί που θέλετε να πάτε, προτιμήστε τις σκάλες από το ασανσέρ και το “take out” αντί του “delivery” όποτε είναι δυνατόν.
- Είμαστε αφυδατωμένα
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, στην πραγματικότητα ιδρώνουμε το χειμώνα όπως και κατά τη διάρκεια των άλλων εποχών. Λόγω της θερμότητας, των καλοριφέρ, των πολλών στρωμάτων από ρούχα, το σώμα μας μπορεί εύκολα να αφυδατωθεί. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής ως αντίδραση του οργανισμού και συχνά συγχέεται με το συναίσθημα της πείνας. Αποφύγετε την αφυδάτωση με καθημερινή κατανάλωση νερού, ζεστών ροφημάτων αλλά και σούπας που σας βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
- Υποφέρουμε από τη χειμωνιάτικη θλίψη
Υπάρχει κάτι στην εποχή μετά τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές που μαζί με τις άσχημες καιρικές συνθήκες φτιάχνει την τέλεια συνταγή για τη θλίψη. Αν και μόνο ένα μικρό ποσοστό ατόμων υποφέρουν πραγματικά από αυτή την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (Seasonal Affective Disorder-SAD), πολλοί είναι αυτοί που θα αναζητήσουν την ικανοποίηση στο φαγητό και ειδικά το θερμιδικά επιβαρυμένο. Αντί να κάθεστε στον καναπέ και να καταβροχθίζετε πατατάκια και donuts, βγείτε μια βόλτα ή προσπαθήστε να πάτε στο γυμναστήριο (δραστηριότητες που απελευθερώνουν ενδορφίνες που σας κάνουν ευτυχισμένους). Το φαγητό από καθαρή πλήξη είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για να βάλετε κιλά. Πολλοί από εμάς είναι πεπεισμένοι ότι τον χειμώνα θα βάλουν παραπάνω κιλά οπότε η αποτυχία μας ή με άλλα λόγια η υπερκατανάλωση τροφής, είναι αναπόφευκτη. Αυτό το είδος της σκέψης είναι ιδιαίτερα επιζήμιο, αφού το πώς σκεφτόμαστε υπαγορεύει και το φαγητό που επιλέγουμε. Μια θετική νοοτροπία θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κάνουμε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Πιστέψτε πραγματικά ότι θα μπορούσατε να αποφύγετε τα επιπλέον κιλά και ελέγξτε τον εαυτό σας ελαχιστοποιώντας τα σενάρια που θα οδηγήσουν στην υπερκατανάλωση τροφής.