Νομίζετε ότι είστε αφυδατωμένοι; Αυτή η απλή δοκιμή στο δέρμα θα σας λύσει την απορία σε δευτερόλεπτα

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι πρέπει να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, η σωστή ενυδάτωση όμως είναι διαφορετική για τον καθένα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν ενός είδους συστάσεις που ταιριάζουν σε όλους. Αντί γι 'αυτό, μπορεί μια απλή ένδειξη στο σώμα σας να σας υπενθυμίσει ότι θα ήταν καλό να πιείτε άλλο ένα ποτήρι νερό.

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018

Γνωρίζετε ότι θα πρέπει να πίνετε αρκετό νερό σε καθημερινή βάση για να ενυδατώνετε τον οργανισμό, να λειτουργούν σωστά τα διάφορα όργανα, να αποτρέπεται η παχυσαρκία και να διατηρείται λαμπερό το δέρμα, για να αναφέρουμε μερικά από τα οφέλη της καλής και απαραίτητης αυτής συνήθειας. Αλλά πώς ξέρετε εάν είστε πραγματικά ενυδατωμένοι;

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην εμφάνιση και την υφή του δέρματός σας. Το δέρμα αποτελείται από περίπου 30% νερό, το οποίο το διατηρεί γεμάτο και ελαστικό. Το υγιές, καλά ενυδατωμένο δέρμα θα επανέλθει στο κανονικό του σχήμα αν κάποιος το τραβήξει ή το τεντώσει. Αυτή η ελαστική φύση του δέρματος είναι γνωστή ως σπαργή της επιδερμίδας (skin turgor). Από την άλλη πλευρά, όταν το σώμα αφυδατώνεται, υγρό απομακρύνεται από το δέρμα και πηγαίνει σε σημαντικά όργανα για να διατηρηθεί η σωστή λειτουργία τους. Αυτή η μετατόπιση του υγρού μακριά από το δέρμα προκαλεί την απώλεια της ελαστικότητάς του.

Υπάρχει μια πολύ απλή μέθοδος για τον έλεγχο του επιπέδου ενυδάτωσης:  πιάστε το δέρμα είτε στην κοιλιά ή στο βραχίονά σας μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη για λίγα δευτερόλεπτα και μετά αφήστε το. Εάν είστε καλά ενυδατωμένοι, το δέρμα σας θα πρέπει να επανέλθει αμέσως στη φυσιολογική θέση του μόλις το αφήσετε ελεύθερο. Εάν χρειαστεί πάνω από ένα δευτερόλεπτο ή περισσότερο για να επιστρέψει στο σχήμα του, μπορεί να έχετε αφυδατωθεί. Αν και αυτό δεν είναι το καλύτερο τεστ αφυδάτωσης, η ελαστικότητα του δέρματος είναι ακόμα ένα σημάδι για να ελέγξουμε εάν είμαστε ενυδατωμένοι.

Ο συγκεκριμένος τρόπος είναι μια καλή επιλογή για τον έλεγχο των παιδιών για σημάδια αφυδάτωσης. Επειδή με την ηλικία, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του  προκαλώντας κακή σπαργή, αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το δέρμα ενός ηλικιωμένου να χρειάζεται ακόμη και 20 δευτερόλεπτα για να επιστρέψει στο φυσιολογικό, ακόμη και αν δεν είναι αφυδατωμένο. Επιπλέον, μια έρευνα του 2015 διαπίστωσε ότι η σπαργή της επιδερμίδας δεν ήταν πολύ αποτελεσματική από μόνη της για την ανίχνευση της αφυδάτωσης σε άτομα άνω των 65 ετών.

Ακόμα κι αν περάσετε το τεστ της σπαργής, το σώμα σας μπορεί πάντα να επωφεληθείτε από ένα επιπλέον ποτήρι νερό.  Η ήπια αφυδάτωση δεν επηρεάζει πραγματικά την ελαστικότητα του δέρματος. Τα συμπτώματα της ήπιας αφυδάτωσης περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, κόπωση, ευερεθιστότητα και δυσκολία συγκέντρωσης. Έτσι, εάν δεν αισθάνεστε και τόσο καλά, προσπαθήστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο και δείτε πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός σας. Στην υγειά σας !

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: