Νερό: ο ισχυρός σύμμαχος της υγείας

Εδώ και χρόνια έχουν γίνει γνωστά τα οφέλη από την άφθονη ημερήσια κατανάλωση νερού για την υγεία, χωρίς ποτέ κανείς να τα αμφισβητήσει. Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστήμιου του University of Illinois Urbana-Champaign κατέδειξε ότι λίγα επιπλέον ποτήρια νερό την ημέρα οδηγούν σε σημαντική μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων και νατρίου, αλλά και στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Human Nutrition and Dietetics, περιελάμβανε εξέταση των διατροφικών συνηθειών 18.300 Αμερικανών από το 2005 ως το 2012. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα που κάποια στιγμή αύξησαν έστω και ελάχιστα την κατανάλωση νερού, εμφάνισαν μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, μείωση στα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, σακχάρων, νατρίου και χοληστερόλης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνητών, η αύξηση της κατανάλωσης νερού κατά 1-3 ποτήρια την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης κατά 68-205 θερμίδες, τη μείωση της πρόσληψης νατρίου κατά 78-235 γραμμάρια, των σακχάρων κατά 5-18 γραμμάρια και των επιπέδων της χοληστερόλης κατά 7-21 γραμμάρια.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν μεταξύ των νεαρών και των μεσήλικων ανδρών, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα άτομα λόγω της υψηλότερης ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης ωφελήθηκαν περισσότερο από την αύξηση της κατανάλωσης νερού.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι τα οφέλη από την αυξημένη κατανάλωση νερού ήταν ίδια σε όλους τους συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από την καταγωγή, το βιοτικό επίπεδο και το σωματικό βάρος και, πρότειναν να δημιουργηθούν ενημερωτικά προγράμματα που να ενισχύουν την κατανάλωση σκέτου νερού και την αντικατάσταση άλλων ροφημάτων και ποτών υψηλής θερμιδικής αξίας από αυτό.

Όροι: 
Κατηγοριες: