Φαγητό στο γραφείο

Για πολλούς από εμάς το δίλημμα του μεσημεριανού γεύματος στο γραφείο είναι ένας δύσκολος αγώνας. Οι επιλογές φαγητού δεν είναι πάντα οι πιο υγιεινές και είναι δύσκολο να βρούμε τον απαιτούμενο χρόνο για την προετοιμασία θρεπτικών επιλογών εκ των προτέρων. Για όλα όμως υπάρχει λύση.

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019

Όλοι θέλουμε να προσέχουμε την υγεία μας και να προσπαθούμε να τρώμε καλύτερα, να πίνουμε λιγότερο αλκοόλ, να κινούμαστε περισσότερο και να κοιμόμαστε νωρίτερα. Αλλά για τους περισσότερους παραμένει ένας ευσεβής πόθος. Το να παραγγέλνεις απέξω φαγητό δεν είναι φυσικά η ιδανική και υγιεινότερη λύση. Κάποιοι παραλείπουν το μεσημεριανό γεύμα συνολικά και αναπόφευκτα, γύρω στις 4μμ, υποκύπτουν σε junk food. Άλλοι, με το να τσιμπολογούν όλη τη μέρα φθάνουν να παίρνουν περισσότερες θερμίδες από ό, τι χρειάζονται επειδή δεν βρίσκουν το χρόνο να τρώνε τρία σωστά γεύματα.

Διαβάστε επίσης: Φτιάξτε και πακετάρετε σαλάτα για το γραφείο

Το κόλπο για να κάνετε πιο γρήγορο, ενδιαφέρον και ποικίλο το μεσημεριανό σας γεύμα - αλλά και τα μικρά snacks - είναι ο προγραμματισμός. Για τους περισσότερους η καλύτερη στιγμή για να γίνει αυτό είναι το Σαββατοκύριακο. Αφιερώστε λίγο χρόνο σημειώνοντας τι θέλετε να φάτε και, στη συνέχεια, ψωνίστε και προετοιμάστε τα ταπεράκια για τη δουλειά. Με αυτό τον τρόπο, γνωρίζετε ότι οι επιλογές γευμάτων σας είναι θρεπτικές, έχουν το σωστό αριθμό θερμίδων για το δικό σας σώμα αλλά και τον τρόπο ζωής σας. Μερικές εξαιρετικές ιδέες που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι:

  1. Wraps από σαλατικά. Χρησιμοποιήστε μερικά φρέσκα φύλλα από ανθεκτικά σαλατικά όπως το μαρούλι iceberg ως περιτυλίγματα αντί για τα συνηθισμένα wraps και γεμίστε τα με τα αγαπημένα σας συστατικά.
  2. Κοτόπουλο, ρύζι και λαχανικά. Κάνετε τη ζωή σας εύκολη ψήνοντας λίγο παραπάνω κοτόπουλο στο δείπνο και πάρτε το μαζί με το ρύζι και τα λαχανικά που περίσσεψαν την άλλη μέρα στο γραφείο ως μια νόστιμη κρύα σαλάτα.
  3. Ψητή πατάτα. Εάν έχετε ένα φούρνο μικροκυμάτων στη δουλειά, απλώς βάλτε τη ψημένη πατάτα σας για να ζεσταθεί και συνοδέψτε την με φασόλια, τόνο, κοτόπουλο ή τυρί με λίγα λιπαρά.
  4. Ζυμαρικά ολικής με διάφορα σοταρισμένα λαχανικά και μυρωδικά για μια νόστιμη και χορταστική εκδοχή.
  5. Σούπες. Απλές στην προετοιμασία τους, μπορούν να καταψυχθούν σε ξεχωριστές μερίδες για μέρες όταν δεν έχετε πολύ χρόνο. Προσθέστε λαχανικά, κοτόπουλο ή ζυμαρικά για να τις κάνετε πιο χορταστικές.
  6. Quinoa. Συνδυάστε τα φρέσκα ή μαγειρεμένα λαχανικά που σας αρέσουν με λίγη βρασμένη quinoa, φρέσκα βότανα και μυρωδικά και ένα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά dressing. Προσθέστε ξηρούς καρπούς ή λίγο αβοκάντο για ποικιλία και έξτρα γεύση.
  7. Smoothies. Μια άλλη καλή επιλογή για τις πολυάσχολες μέρες. Φτιάξτε μεγαλύτερη ποσότητα το Σαββατοκύριακο και καταψύξτε τα. Πάρτε τα μαζί σας στο γραφείο και μέχρι το μεσημέρι, θα είναι έτοιμα να τα απολαύσετε και να σας προσφέρουν την ενέργεια που χρειάζεστε με υγιεινό και νόστιμο τρόπο.
  8. Σολομός. Φρέσκος, σε κονσέρβα ή καπνιστός είναι ιδανικός για να αναμειγνύεται με ζυμαρικά, ρύζι ή κρύες βραστές πατάτες ως βάση για ένα θρεπτικό μεσημεριανό.

Περισσότερες απλές ιδέες και εύκολα, υγιεινά snacks

Είναι σημαντικό να επιλέξετε με σύνεση και τα snacks σας. Μπορείτε να τρώτε τα πιο υγιεινά γεύματα στο γραφείο, αλλά θα είναι σαν να πετάτε στα σκουπίδια όλες αυτές τις σαλάτες και τα σπιτικά σάντουιτς γαλοπούλας σε ψωμί ολικής με το να τσιμπολογάτε ανθυγιεινά ανάμεσα στα κύρια γεύματα. Τρόφιμα, όπως γλυκά, αναψυκτικά και πατατάκια, δεν θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια μέχρι το απόγευμα και η συνεχής κατανάλωση junk food βλάπτει τον οργανισμό σας μακροπρόθεσμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ασθένειες. Αντ’αυτού προτιμήστε:

  • Φρούτα (με τη φλούδα όταν είναι εφικτό) + γιαούρτι
  • Βραστά αυγά
  • Sticks φρέσκων λαχανικών
  • Σπιτικές μπάρες
  • Κομμάτια μήλου ή σέλινου + φυστικοβούτυρο
  • Φυστικοβούτυρο + crackers ολικής
  • Ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • Τυρί cottage + τοματίνια
  • Ανάλατα, ψημένα Chips φρούτων και λαχανικών
  • Ρυζοκροκέτες + μέλι ή φυστικοβούτυρο.
  • Energy Balls: μπορείτε να τις κάνετε μόνοι σας με εύκολα συστατικά που ίσως έχετε ήδη στο ντουλάπι σας, όπως π.χ. κομμάτια από χουρμά, ξερά σύκα ή βερύκοκα, καρύδια, σκόνη κακάο και λίγο εσπρέσο.

Tips

  • Πριν ξεκινήσετε για το γραφείο, βεβαιωθείτε ότι έχετε φάει ένα σωστό πρωινό. Εάν το παραλείψετε, πιθανότατα θα πεινάτε τόσο πολύ που το μεσημέρι – ειδικά αν δεν έχετε πάρει φαγητό μαζί σας – θα πέσετε πάνω σε οτιδήποτε ανθυγιεινό και θερμιδογόνο.
  • Μην πιέζετε τον εαυτό σας να φάει πράγματα που δεν σας αρέσουν. Αν το μεσημεριανό γεύμα δεν σας αρέσει, τότε θα το φάτε με το ζόρι ή και καθόλου. Μερικές φορές αναγκαζόμαστε να φάμε κάτι που δεν μας αρέσει πραγματικά επειδή είναι "υγιεινό", αλλά τελικά δεν το κάνουμε συνήθεια.
  • Κρατήστε στο γραφείο σας κάποια βασικά και υγιεινά snacks. Είναι επίσης σημαντικό να κάνετε το γραφείο σας ένα άνετο μέρος για να φάτε το μεσημεριανό σας γεύμα. Αποθηκεύστε κανονικά μαχαιροπήρουνα, καρυκεύματα, μικρά μπουκάλια λαδιού και ξυδιού και αφιερώστε 15 λεπτά στο να φάτε το μεσημεριανό σας μακριά από την οθόνη του υπολογιστή.
  • Διαβάστε Επίσης: Διατροφικά tips και έξυπνα snacks για το σχολείο
  • Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε με άφθονο νερό ή ροφήματα βοτάνων χωρίς ζάχαρη. Ο οργανισμός μας χρειάζεται τα υγρά όχι μόνο γιατί συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού αλλά και γιατί αυξάνουν τον μεταβολισμό των κυττάρων, επιτρέπουν στους μυς να δουλεύουν πιο σκληρά προσφέροντάς τους οξυγόνο και αποβάλλουν τα άχρηστα υπολείμματα.
  • Μάθετε να λέτε "όχι, ευχαριστώ". Όταν ένας συνάδελφος φέρνει ένα κουτί με γλυκά, μάθετε να αρνείστε ευγενικά. Δεν χρειάζεται να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να τρώτε ανθυγιεινά. Φυσικά μπορείτε να απολαύσετε ένα μικρό γλυκό περιστασιακά, αλλά αν το ανθυγιεινό δωρεάν φαγητό στο γραφείο είναι μια συνήθεια, μάθετε να το αποφεύγετε.
  • Ένα υγιεινό γεύμα στο γραφείο δεν χρειάζεται να είναι βαρετό και άνοστο. Προσπαθήστε να μαγειρεύετε με πιο υγιεινό αλλά παράλληλα νόστιμο τρόπο και μην φοβάστε να προσθέτετε καρυκεύματα ή να κάνετε περισσότερους συνδυασμούς. Κανείς δεν μπορεί να τρώει την ίδια σαλάτα κάθε μέρα, οπότε προσπαθήστε να φέρνετε στη δουλειά υγιεινά αλλά και απολαυστικά γεύματα και snacks.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: