Μελέτη αποκαλύπτει πώς η υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι προσιτή σε όλους

Η υγεία μπορεί να μην έχει τιμή, αλλά το να τρώμε υγιεινά δεν χρειάζεται να κοστίζει ακριβά, υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα.

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019

Για να βελτιώσετε τη γενικότερη υγεία σας, ένα από τα βασικά που θα πρέπει να πάρετε υπόψη σας και να διαμορφώσετε ανάλογα, είναι και η διατροφή σας. Τα υγιεινά τρόφιμα, ωστόσο, έχουν τη φήμη ότι είναι ακριβά. Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα και ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι εντελώς προσιτή, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη έρευνά τους.

Η συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition Education and Behavior, βρήκε ότι, κατά μέσο όρο, κόστισε 25 δολάρια την ημέρα σε μια τετραμελή οικογένεια για να απολαύσει υγιεινά γεύματα όταν χρησιμοποίησαν τη σωστή τακτική και τον απαραίτητο προγραμματισμό. Και φυσικά αυτές οι οικογένειες δεν έτρωγαν μόνο καρότα και κέιλ. Τα οικονομικά γεύματά τους ανταποκρίνονταν στις κατευθυντήριες γραμμές του USDA για υγιεινή διατροφή, περιείχαν ρεαλιστικά μεγέθη μερίδων και περιλάμβαναν τρόφιμα που οι οικογένειες που συμμετείχαν στην μελέτη αγαπούσαν πραγματικά να τρώνε.

Διαβάστε επίσης: 
Τροφές που προστατεύουν την υγεία και… το πορτοφόλι σας

Οι ερευνητές εξέτασαν τετραμελείς οικογένειες στην κοινότητα των Ινδιάνικων Φυλών Mechoopda (MIT), όπου το 88% του πληθυσμού ζει γύρω στα όρια της φτώχειας. Τα αποτελέσματα εξαρτήθηκαν από τρεις παράγοντες. Κατά πρώτον, ο εκ των προτέρων προγραμματισμός ήταν καθοριστικός. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό το σχέδιο ήταν ρεαλιστικό μόνο όταν τα μενού για μια περίοδο δύο εβδομάδων είχαν σχεδιαστεί από πριν. Δεύτερον, οι οικογένειες είχαν πρόσβαση σε χύμα προϊόντα και τρίτον, οι συγκεκριμένες οικογένειες προσχεδίαζαν τα υγιεινά γεύματά τους από πολύ μεγάλα σουπερμάρκετ και καταστήματα τροφίμων, από εκπτωτικά καταστήματα ή τοπικούς συνεταιρισμούς που ήταν σε απόσταση μικρότερη από 10 λεπτά με το αυτοκίνητο για τους περισσότερους.

Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι εστίασε στο πραγματικό κόστος των τροφίμων χωρίς να ληφθούν υπόψη τα γενικότερα θεωρητικά έξοδα, όπως ο χρόνος που απαιτείται για το σχεδιασμό των μενού και της λίστας αγορών, η έρευνα των διαφημιστικών των καταστημάτων καθώς και ο απαιτούμενος χρόνος μέχρι το σουπερμάρκετ που προσέφερε τις χαμηλότερες τιμές. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την ικανότητα μιας οικογένειας να ακολουθήσει πιστά ένα σχέδιο υγιεινής διατροφής.

Οπλιστείτε κι εσείς με όρεξη και αποφασιστικότητα και ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για μια υγιεινή διατροφή ακόμη και όταν έχετε περιορισμένο προϋπολογισμό και είναι σίγουρο ότι το σώμα και το πορτοφόλι σας θα σα ευγνωμονούν.

Τρώτε εποχικά

Τα τρόφιμα που καλλιεργούνται στην εποχή τους πάντα κοστίζουν λιγότερο επειδή είναι ευκολότερο για τα καταστήματα να τα στοκάρουν.

Προγραμματίστε τα γεύματά σας

Αν προσπαθείτε να φάτε πιο υγιεινά και μέσα σε συγκεκριμένο προϋπολογισμό, μην αγοράζετε ένα σωρό υγιεινές τροφές χωρίς να σκεφτείτε αν συνδυάζονται μεταξύ τους.

Αγοράστε χύμα προϊόντα όποτε είναι δυνατόν

Πολλά προϊόντα πωλούνται και χύμα σε πολύ πιο οικονομικές τιμές. Αν είστε σίγουροι για τον προμηθευτή και ότι θα καταναλώσετε την ποσότητα που αγοράζετε πριν λήξουν, προτιμήστε τα.

Καλλιεργήστε κάποιες τροφές μόνοι σας

Μπορείτε να καλλιεργήσετε κάποια ακριβά συστατικά όπως είναι ο φρέσκος ​​βασιλικός, η μέντα ή τα κρεμμυδάκια ακόμη και στο μπαλκόνι σας.

Αποφύγετε το κρέας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα

Η ζωική πρωτεΐνη κοστίζει πάντα περισσότερο, οπότε ακόμα κι αν δεν είστε χορτοφάγος, αποφύγετε το κρέας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ένα πιάτο φακή εναλλακτικά, περιέχει εξίσου μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών και είναι πολύ πιο φθηνή.

Πείτε όχι στο fast food

Κάποια μπορεί να φαίνονται φθηνά αλλά, μακροπρόθεσμα μπορεί να κοστίσουν στην υγεία σας. Προτιμήστε να επενδύσετε σε τρόφιμα υψηλής ποιότητας καλύτερα.

Επιλέξτε απλά γεύματα

Τα συσκευασμένα έτοιμα τρόφιμα προσφέρουν σίγουρα ευκολία αλλά είναι σχεδόν πάντα πιο ακριβά, χωρίς να αποτελούν πραγματικό φαγητό. Μάθετε να απολαμβάνετε τα απλά και πραγματικά γεύματα που μαγειρεύετε οι ίδιοι. Ένα ψητό κοτόπουλο με γλυκοπατάτες και μια πλούσια φρέσκα πράσινη σαλάτα είναι μια νόστιμη, υγιεινή, σπιτική και οικονομική λύση.

Προετοιμάστε μεγάλες ποσότητες

Ειδικά στην περίπτωση του κρέατος, ένα μεγάλο κομμάτι φθηνού μέρους του κρέατος, αν προετοιμαστεί με κάποιο τρόπο, μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές όλη την εβδομάδα.

Βρείτε φθηνά λαχανικά και προτιμήστε τα τοπικά προϊόντα

Τα λαχανικά μπορούν να διαφέρουν σημαντικά στην τιμή, ανάλογα με την εποχή του χρόνου και την πηγή. Τον χειμώνα μια καλή λύση είναι και τα κατεψυγμένα που εκτός του ότι είναι φθηνότερα, κάποιες φορές είναι και πιο φρέσκα από τα «φρέσκα» προϊόντα που έχουν ταξιδέψει από πολύ μακριά μέχρι να φτάσουν στο καλάθι μας. Επίσης, προϊόντα που προέρχονται από περιοχές κοντά μας είναι σίγουρα πολύ πιο οικονομικά.

Συντήρηση

Η συντήρηση είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τον λογαριασμό. Η κατάψυξη, η αφυδάτωση, η παρασκευή τουρσιών και η κονσερβοποίηση είναι όλοι εξαιρετικοί τρόποι για διατηρήσετε κάποια προϊόντα πολύ περισσότερο χρόνο.

Μην αγοράζετε ποτά

Εάν προσπαθείτε να φάτε υγιεινά, γνωρίζετε ότι πρέπει να αποφεύγεται τα αναψυκτικά και τους έτοιμους, τυποποιημένους χυμούς. Το ίδιο ισχύει και για τα αλκοολούχα. Όλα αυτά, από μόνα τους, αποτελούν ένα υπολογίσιμο κομμάτι του προϋπολογισμού σας.

Διαβάστε και αυτό: 
Πώς να φτιάξετε νόστιμο χυμό λαχανικών

Να είστε ευέλικτοι

Να είστε πρόθυμοι να προσαρμόσετε το προγραμματισμένο σας γεύμα με βάση αυτά που θα βρείτε σε προσφορά στα καταστήματα.

Αποφύγετε να τρώτε έξω

Σε όλους μας αρέσει να τρώμε έξω. Όχι επειδή το φαγητό είναι πάντοτε καλό αλλά επειδή δεν χρειάζεται να μαγειρεύουμε ή να καθαρίζουμε μετά οι ίδιοι. Δεν λέμε να μην ξαναβγείτε ποτέ έξω για φαγητό, αλλά η εξοικονόμηση χρημάτων από τα εστιατόρια, μας επιτρέπει να παρέχουμε συνολικά πιο υγιεινές σπιτικές επιλογές στην οικογένειά μας.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: