Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι εξίσου ανθυγιεινή για τους νέους άνδρες και γυναίκες

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι υπερτασικοί και οι περισσότερες από τις περιπτώσεις σχετίζονται με υπερβολικό πάχος. Ενώ οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε λιπαρά τρόφιμα είναι, κατά καιρούς, δημοφιλείς, έχουν φυσικά και κάποιες συνέπειες. Μια νέα μελέτη δίνει πρόσθετες ενδείξεις ότι μια τέτοια δίαιτα είναι επιζήμια τόσο για τους νεαρούς άνδρες όσο και για τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας.

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020

Η καρδιά είναι ένας μυς που αντλεί αίμα, πλούσιο σε οξυγόνο και το στέλνει σε όλο το σώμα για να τροφοδοτήσει τους μυς και τα κύτταρα. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί πίεση. Εάν ένα άτομο έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, σημαίνει ότι τα τοιχώματα των αρτηριών του πιέζονται υπερβολικά και συνεχώς. Όταν η πίεση αυτή φτάσει σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Χωρίς θεραπεία, η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, απώλεια όρασης, εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική νόσο.

Στην πρόσφατη μελέτη, ενώ οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά θα είχε χειρότερες συνέπειες στα αρσενικά ποντίκια, διαπίστωσαν ότι σε μόλις ένα μήνα οι νεαροί αρσενικοί και θηλυκοί αρουραίοι εμφάνισαν σχεδόν ταυτόσημες αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης. Η Δρ Jennifer C. Sullivan, φαρμακολόγος και φυσιολόγος στο Τμήμα Φυσιολογίας του Medical College of Georgia Πανεπιστήμιο Augusta, δήλωσε: "Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που καταναλώνουν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και δεν γνωρίζουμε αρκετά για το ποιο αποτέλεσμα έχει αυτό στον θηλυκό πληθυσμό."

Η μελέτη εξέτασε νεαρά αρσενικά και θηλυκά ποντίκια ευαίσθητα στο αλάτι, που εκτράφηκαν κατάλληλα για να καταλήξουν σε υπερτασικά. Σε προηγούμενες έρευνες, αντίστοιχοι τέτοιοι αρσενικοί αρουραίοι βρέθηκαν να έχουν επίσης σημαντική απόκριση της αρτηριακής πίεσης σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Η συνηθισμένη καρδιαγγειακή προστασία που παρουσιάζουν τα νεαρά θηλυκά δεν εμφανίστηκε όταν ακολουθήθηκε διατροφή με υψηλή κατανάλωση λίπους. Ενώ οι νεαροί αρσενικοί αρουραίοι, όπως και οι άντρες, ξεκίνησαν με υψηλότερη αρτηριακή πίεση από τα αντίστοιχα θηλυκά, και τα δύο φύλα παρουσίασαν γρήγορα συγκρίσιμο βαθμό αύξησης της αρτηριακής πίεσης. Και στα δύο φύλα, η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αύξησε επιπλέον την δημιουργία των φλεγμονών των κυττάρων Τ και μείωσε την ποσότητα ερεθισμού που σπρώχνει αυτά τα κύτταρα (Tregs) στην αορτή, τη μεγαλύτερη φλέβα στο σώμα, την οποία χρησιμοποιούσαν για παράδειγμα ως προς το τι συνέβαινε στο εσωτερικό των φλεβών.

Ωστόσο, εδώ ακριβώς εμφανίστηκαν κάποιες διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Τα θηλυκά συνήθως έχουν υψηλότερο επίπεδο Tregs, τα οποία τους επιτρέπουν να μειώνουν την αρτηριακή πίεση και λαμβάνοντας υπόψη ότι, τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά, αντιμετώπισαν αυτή τη μείωση, τα θηλυκά διατηρούσαν αυτό το υψηλότερο ποσοστό, μη προσέχοντας ιδιαίτερα αυτό που έτρωγαν. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι, σε απάντηση σε παραμέτρους που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν υπέρταση, όπως μια διατροφή πλούσια σε αλάτι ή λιπαρά, τα θηλυκά αυξάνουν τα Tregs και διατηρούν την πίεση σε καλά επίπεδα. Όσον αφορά στα νεφρά που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, βρέθηκαν και πάλι αυξήσεις στα Τ κύτταρα που προάγουν τη φλεγμονή και στα δύο φύλα αλλά μεγαλύτερη αύξηση βρέθηκε στα αρσενικά. Η Sullivan τόνισε ότι οι αλλαγές - τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά - ήταν ανεξάρτητες από μια σημαντική αύξηση βάρους και συνέβησαν μέσα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες. Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μείωσε στην πραγματικότητα στα αρσενικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, ένα είδος λίπους που θεωρήθηκε παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, αλλά αυξήθηκε στα θηλυκά. Η χοληστερόλη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα δεν επηρεάστηκαν και στα δύο φύλα.

Οι επιστήμονες ερευνούν τώρα την υπόθεση ότι τα Τ κύτταρα συμβάλλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αν αυτή η δίαιτα οδηγεί άμεσα σε μια ανοσοαπόκριση που καθοδηγεί την αρτηριακή πίεση. Υποψιάζονται ως υπαίτιες τις αλλαγές στα λιπαρά κύτταρα και όχι την άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και της ανοσοαπόκρισης.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και το National Health and Nutrition Examination Survey ανέφεραν: «Η επικράτηση του μεταβολικού συνδρόμου - ένα σύμπλεγμα καρδιαγγειακών κινδύνων που περιλαμβάνουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, γλυκόζη αίματος και επίπεδα χοληστερόλης και περισσότερο λίπος, ιδιαίτερα γύρω από τη μέση- είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες: 34,4% έναντι 29%, αντίστοιχα. Τα ποσοστά παχυσαρκίας πλησιάζουν το 40% στους ενήλικες και το 20% στα παιδιά, με τις γυναίκες και τους μειονοτικούς πληθυσμούς να είναι πιθανότερα παχύσαρκοι από τους άντρες. Η μελέτη δημοσιεύεται στο American Journal of Physiology Heart and Circulatory Physiology.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: jagwire.augusta.edu

Όροι: 
Κατηγοριες: