Στρώστε τραπέζι για δείπνο γρήγορα και εύκολα με αυτά τα έξυπνα κόλπα στην κουζίνα

Ψάχνετε για γρήγορους τρόπους που θα κάνουν το καθημερινό φαγητό υγιέστερο με λιγότερο κόπο και χρόνο; Δείτε τις παρακάτω συμβουλές των ειδικών που θα σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε θρεπτικά αλλά και νόστιμα γεύματα και να περάσετε λιγότερη ώρα στην κουζίνα.

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019

Πιστεύουμε ότι ένα φαγητό που έχει προετοιμαστεί και μαγειρευτεί από το μηδέν, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να υποστηρίξουμε την υγεία τη δική μας, της οικογένειάς μας αλλά και το καλό του περιβάλλοντος. Το πρόβλημα όμως είναι ότι με τους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινής μας ζωής, το μαγείρεμα από το μηδέν συχνά θεωρείται υπερβολικά χρονοβόρο, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να είναι απλό και εύκολο όταν το βάλουμε ως προτεραιότητα. Ακόμα κι έτσι, όλοι χρειαζόμαστε λίγη επιπλέον βοήθεια για να το εντάξουμε στις πολυάσχολες ζωές μας. Το itrofi.gr σας δίνει παρακάτω μερικά tips, εύκολα και απλά στην εφαρμογή που όχι μόνο θα αξίζουν την προσπάθεια αλλά και θα σας βοηθήσουν να μετατρέψετε τις ώρες φαγητού σε έναν θαυμάσιο τρόπο χαλάρωσης στο τέλος της ημέρας.

Επιλέξτε απλές συνταγές

Υπάρχουν στιγμές που η μαγειρική δημιουργία ενός περίπλοκου φαγητού – ειδικά όταν είναι επιτυχημένη- μας δίνει χαρά και μας κάνει περήφανους – αλλά σίγουρα όχι όταν φτάνουμε στο σπίτι στις 19:00 μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά και αρκετή ώρα στο δρόμο. Προτιμήστε λοιπόν απλές συνταγές, με λίγα υλικά, που είναι ταυτόχρονα θρεπτικές, χορταστικές και νόστιμες. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να συνδυάσετε την πρωτεΐνη της επιλογής σας (κρέας, ψάρι, αυγά, φασόλια, τόφου, κ.λπ.) με τα αγαπημένα σας λαχανικά ψητά ή στον ατμό.

Βάλτε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να βοηθήσουν

Γιατί πρέπει να είστε εσείς πάντα αυτός που κάνει όλη τη δουλειά και βιώνει όλη την πίεση του να σερβιριστεί έγκαιρα το δείπνο στο τραπέζι; Όλοι μπορούν να βοηθήσουν στην κουζίνα με κάποιο τρόπο. Η ομαδική προσπάθεια θα ολοκληρώσει την προετοιμασία γρηγορότερα και θα βοηθήσει στο να μάθουν και οι πιο μικροί ή όσοι δεν πολυασχολούνται με τη μαγειρική πολύτιμες γαστρονομικές δεξιότητες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για μια ζωή.

Προγραμματίστε τα γεύματα εκ των προτέρων και κρατήστε τις σημειώσεις αυτές για μελλοντική χρήση

Η υγιεινή διατροφή είναι πολύ πιο εύκολη όταν έχετε έναν προγραμματισμό και αυτό είναι ένα από τα κόλπα στην κουζίνα που χρησιμοποιούν όλοι οι επαγγελματίες. Φυσικά ένα πλάνο όλων των γευμάτων της ημέρας θα ήταν το ιδανικό, αλλά αν καταπιαστείτε για πρώτη φορά μπορείτε να ξεκινήσετε με τη δημιουργία μενού για δείπνο εάν αυτό σας είναι ευκολότερο και πιο χρήσιμο. Καταγράψτε τα εβδομαδιαία γεύματά σας (μπορείτε ακόμη να προγραμματίσετε να φτιάξετε μεγαλύτερες ποσότητες και να τα έχετε ως λύση για το επόμενο μεσημεριανό ή και βραδινό γεύμα) και να συμπεριλάβετε τις συνταγές που χρειάζεστε, όπως και μια λίστα αγορών. Όσο περισσότερο επαναλαμβάνετε τα πλάνα αυτά, τόσο πιο εύκολο θα είναι να ψωνίσετε, να προετοιμάσετε και να μαγειρέψετε.

Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα προετοιμασίας

Ένα λεπτομερές πρόγραμμα προετοιμασίας σας επιτρέπει να εφαρμόσετε με επιτυχία το προσχεδιασμένο μενού σας. Για κάθε συνταγή, γράψτε τα συστατικά και πώς πρέπει να προετοιμαστούν (κομμένα σε φέτες, ψιλοκομμένα, αναμεμειγμένα, μαριναρισμένα κλπ.). Στη συνέχεια, είτε εσείς ή κάποιος από την οικογένειά σας μπορεί να ολοκληρώσει αυτήν την προετοιμασία. Σας συνιστούμε να ενσωματώσετε τις λεπτομέρειες της προετοιμασίας στα σχέδια των μενού σας, κερδίζοντας έτσι χρόνο και έξτρα κόπο κάθε φορά.

Εκμεταλλευτείτε το Σαββατοκύριακο

Η περισσότερη δουλειά σε ό,τι αφορά στο μαγείρεμα είναι στην πραγματικότητα το κόψιμο και γενικά η προετοιμασία και όχι το ίδιο το μαγείρεμα. Εξοικονομήστε χρόνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, προετοιμάζοντας κάποια πράγματα το Σάββατο ή την Κυριακή έτσι ώστε τις καθημερινές, το δείπνο θα είναι πολύ πιο γρήγορο να σερβιριστεί. Ορισμένες από αυτές τις προετοιμασίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • κόψιμο των προϊόντων σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με τη συνταγή και αποθήκευσή τους
  • μαγείρεμα μεγάλης ποσότητας σιτηρών και οσπρίων που θα χρειαστείτε στη διάρκεια της εβδομάδας
  • ολοκληρώσετε ένα ή δύο δείπνα π.χ. για τη Δευτέρα ή την Τρίτη
  • Η προετοιμασία μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες, αλλά αν βάλετε μουσική ή την τηλεοπτική εκπομπή που σας αρέσει, μπορεί να είναι πιο ευχάριστη. Επιπλέον, αν όλοι στο σπίτι βοηθήσουν σε κάτι, ο αναγκαίος χρόνος σίγουρα θα μειωθεί.

Χρησιμοποιήστε τα συστατικά του ψυγείου σας

Δεν χρειάζεται να πάτε κάθε φορά supermarket πριν γυρίσετε στο σπίτι για να μαγειρέψετε δείπνο. Αξιολογήστε τι έχετε στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε το για να δημιουργήσετε ένα υπέροχο γεύμα. Με αυτό τον τρόπο δεν θα περιορίσετε μόνο τα απορρίμματα των τροφίμων, αλλά θα εξοικονομήσετε και κάποια χρήματα. Εύκολα γεύματα όπως σοταρισμένα λαχανικά, σούπες, μαγειρευτά κατσαρόλας και ζυμαρικά μπορούν να ετοιμαστούν γρήγορα μαζί με μια ποικιλία από μυρωδικά και βότανα που πιθανόν έχετε.

Μαγειρέψτε συνταγές που γνωρίζετε

Το μαγείρεμα από συνταγές είναι ευχάριστο και μας προσφέρει νέες γεύσεις, τεχνικές και συστατικά, αλλά όταν πρέπει να ετοιμαστεί γρήγορα ένα δείπνο, είναι προτιμότερο να μαγειρεύετε αυτό που γνωρίζετε παρά να αφιερώσετε επιπλέον χρόνο για να ακολουθήσετε κατά γράμμα μια καινούργια συνταγή.

Προτιμήστε τα εποχιακά γεύματα

Η φύση έχει τα δικά της tips για την κουζίνα και αυτά δεν είναι άλλα από τα τοπικά και εποχιακά υλικά. Χρησιμοποιώντας ό,τι είναι διαθέσιμο τοπικά σημαίνει ότι θα περάσετε λιγότερο χρόνο ψάχνοντας για τα συστατικά. Επίσης, όταν τα τρόφιμα είναι στην εποχή τους και της περιοχής «ταξιδεύουν» λιγότερο από το αγρόκτημα στο πιάτο. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο φρέσκα και τα γεύματα θα απαιτήσουν λιγότερη προσπάθεια επειδή τα ίδια τα συστατικά θα κάνουν τη διαφορά.

Χρησιμοποιήστε συστατικά υψηλής ποιότητας

Αγοράστε τα καλύτερα ποιοτικά συστατικά που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά. Όπως και με την εποχιακή κουζίνα, όταν τα συστατικά είναι καλής ποιότητας, δεν απαιτούν περίπλοκες συνταγές και κόλπα για να μετασχηματιστούν και να δώσουν ένα νόστιμο φαγητό.

Φροντίστε να έχετε πάντα καλά οργανωμένα ντουλάπια

Το μυστικό για τη δημιουργία γρήγορων και εύκολων γευμάτων είναι ένα ντουλάπι, ένα ψυγείο και ένας καταψύκτης που περιέχουν όλα τα αναγκαία βασικά συστατικά που μπορείτε να αξιοποιήσετε για ένα δείπνο. Ρύζι, quinoa, όσπρια, μπαχαρικά, ελαιόλαδο, κατεψυγμένα λαχανικά, καλής ποιότητας κονσέρβες είναι μια σωστή βάση. Με αυτά τα βασικά συστατικά μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε ένα θρεπτικό και υγιεινό γεύμα.

Χρησιμοποιήστε τον καταψύκτη σας

Αποθηκεύστε γεύματα που μπορείτε απλά να τα βγάλετε από την κατάψυξη και να τα ξαναζεστάνετε. Όταν έχετε ελεύθερο χρόνο το Σαββατοκύριακο, δοκιμάστε να κάνετε ένα ή δύο φαγητά σε μεγαλύτερη ποσότητα και καταψύξτε τα για μελλοντική χρήση. Είναι σίγουρο ότι θα σας λύσουν τα χέρια κάποια στιγμή.

Παραλείψτε τους ζωμούς και τις σάλτσες

Ενώ αναμφίβολα οι σπιτικοί ζωμοί και οι σάλτσες είναι πολύ πιο νόστιμοι και υγιεινοί, χρειάζονται χρόνο και κόπο να προετοιμαστούν. Αντί για ζωμό, βάλτε σκέτο νερό, αφού στις περισσότερες συνταγές χρησιμοποιούνται και λαχανικά όπως κρεμμύδια, σκόρδο, καρότα, σέλινο κλπ. Στη θέση της σάλτσας, επιλέξτε βασικά καρυκεύματα και μπαχαρικά και φυσικά παρθένο ελαιόλαδο για έξτρα γεύση.

Dressing για σαλάτα

Τα dressing είναι απλά και μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στο προγραμματισμό σας. Ένα βασικό άρτυμα χρειάζεται λάδι, ένα οξύ, βότανα και αλάτι. Μπορείτε να προετοιμάσετε μεγαλύτερη ποσότητα το Σαββατοκύριακο και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο για να την χρησιμοποιήσετε στις σαλάτες σας όλη την εβδομάδα.

Τα ολοκληρωμένα one pot meals

Τα δείπνα που περιλαμβάνουν ένα κύριο πιάτο και συνοδευτικό είναι περισσότερη δουλειά από τα φαγητά που απαιτούν και ολοκληρώνονται σε μια μόνο κατσαρόλα. Πλούσιες σε πρωτεΐνες σούπες και μαγειρευτά είναι εκπληκτικές χορταστικές επιλογές και μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν με βάση τις εποχιακές προσφορές και τα μπαχαρικά που έχετε στη διάθεσή σας. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προϊόν έχει απομείνει στο ψυγείο.

Φάτε το πρωινό για δείπνο

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ξοδεύουμε πολύ χρόνο για το πρωινό, οπότε γιατί να μην χρησιμοποιήσετε εύκολες λύσεις πρωινού ως δείπνο; Πλιγούρι βρώμης, smoothies, ομελέτα με λαχανικά, άπαχο τυρί και γαλοπούλα, ακόμη και βάφλες με μέλι και φρέσκα φρούτα μπορεί να αποτελέσουν εκπληκτικές και γευστικές προτάσεις για δείπνο. Το κλειδί σε αυτή την ανατροπή είναι ένα πικάντικο προφίλ γεύσης και άφθονα φρέσκα λαχανικά ή φρούτα, αντί να στηρίζεται στα γλυκά.

Καλός εξοπλισμός κουζίνας

Το δείπνο θα ετοιμαστεί πολύ πιο γρήγορα όταν έχετε τα σωστά εργαλεία στο χέρι. Συσκευές όπως blender και επεξεργαστές τροφίμων σίγουρα βοηθούν αλλά δεν είναι απολύτως αναγκαίες για ένα υπέροχο γεύμα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα κοφτερό μαχαίρι κατάλληλο για τις προετοιμασίες που έχετε να κάνετε. Άλλα απλά εύχρηστα εργαλεία είναι ένα συμπαγές ξύλο κοπής, ένας τρίφτης και ένας αποφλοιωτής λαχανικών.

Όταν η εποχή το επιτρέπει, προτιμήστε τις ωμές τροφές

Το ωμό φαγητό είναι προφανώς πολύ πιο γρήγορο για να προετοιμαστεί από το μαγειρεμένο, όπως π.χ. οι φρέσκιες ωμές σαλάτες, τα noodles από κολοκυθάκια, ένα μπολ με γιαούρτι και φρούτα, ή τα wraps με φύλλα από λαχανικά που βασίζονται σε φρέσκα προϊόντα και βότανα. Στοχεύστε σε ένα ή δύο ωμά ή κυρίως ωμά δείπνα την εβδομάδα όταν ο καιρός είναι ζεστός και υπάρχουν πολλά φρέσκα εποχιακά προϊόντα.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: