Οι δύο ώρες κενό μεταξύ δείπνου και ύπνου μπορεί να είναι υπερβολικό διάστημα
Το να αποφεύγουμε να τρώμε πριν κοιμηθούμε, θεωρείται ότι είναι καλύτερο για την μακροχρόνια υγεία μας. Αλλά πρέπει πραγματικά να μεσολαβούν δύο ώρες μεταξύ του τελευταίου γεύματος της ημέρας και του ύπνου; Μια νέα μελέτη φαίνεται να το αμφισβητεί.
Πολλές αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα μας όταν κοιμόμαστε. Μεταξύ άλλων, επιβραδύνεται ο μεταβολισμός και η πέψη μας. Φαίνεται λοιπόν αρκετά λογικό να μην τρώμε πριν κοιμηθούμε, διαφορετικά, το σώμα μας δεν έχει αρκετό χρόνο για να τα επεξεργαστεί όλα και το σάκχαρό μας αυξάνεται. Αυτό μεταφράζεται σε μια κοινή συμβουλή που έχει υιοθετηθεί σε πολλούς λαούς: "Μην τρώτε δύο ώρες πριν από τον ύπνο." Ωστόσο, μια νέα μελέτη δεν βρίσκει σαφή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πριν το ύπνο και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, υποδεικνύοντας ότι το δείπνο λίγο πριν την ώρα του ύπνου μπορεί να μην είναι τόσο κακό τελικά.
Το θέμα αυτό έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και έχουμε οδηγηθεί στο να πιστεύουμε ότι το να κοιμόμαστε μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες πριν από το δείπνο μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία μας, όπως π.χ. αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και αύξηση του σωματικού βάρους. Μια ομάδα όμως ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Okayama στην Ιαπωνία κατέρριψαν αυτόν το μύθο, αποκαλύπτοντας ότι ο κανόνας των δύο ωρών δεν είναι ευεργετικός για την υγεία και μάλιστα είναι απίθανο να επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Για τις ανάγκες της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention and Health, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μεταξύ του 2012 και του 2014 από 1.573 υγιείς ενήλικες από την περιοχή της Okayama στη δυτική Ιαπωνία. Κανένα από τα άτομα δεν παρουσίαζε συνθήκες υγείας σχετιζόμενες με τον διαβήτη, η πλειοψηφία ήταν άνω των 65 ετών και τα δύο τρίτα ήταν γυναίκες.
Η ομάδα αξιολόγησε τα πρότυπα κατανάλωσης τροφής της ομάδας, καθώς και τους παράγοντες του τρόπου ζωής τους, όπως το βάρος τους, το πόσο γρήγορα τρώνε, τη σωματική τους δραστηριότητα και εάν καπνίζουν. Τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους (HbA1c) καταγράφηκαν επίσης. Στην Ιαπωνία, συνιστάται στο κοινό να αφήνουν μετά το δείπνο δύο ώρες πριν πέσουν για ύπνο, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Μόνο μια μειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα πήγαινε κανονικά στο κρεβάτι μέσα σε δύο ώρες από το δείπνο.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ τα μέσα επίπεδα HbA1c της ομάδας αυξήθηκαν ελαφρά σε όλη τη διάρκεια της μελέτης - από 5,2% το 2012 σε 5,58% το 2013 και το 2014 - οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το χάσμα των δύο ωρών μεταξύ δείπνου και ύπνου είχε ένα πολύ μικρό αποτέλεσμα στην αύξηση αυτή. Αντίθετα, άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος και το κάπνισμα, ευθύνονται για τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Προηγούμενες έρευνες έχουν υποστηρίξει τα ευρήματα αυτά. Το πρόβλημα με το φαγητό τη νύχτα και την αύξηση του βάρους δεν συνοψίζεται στο μεταβολισμό που αποθηκεύει θερμίδες ως λίπος τη νύχτα. Αντίθετα, το κέρδος βάρους προκαλείται από τα ανθυγιεινά σνακ πριν τον ύπνο. Αν και συνιστάται σε εκείνους με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD) να αποφεύγουν να τρώνε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από τον ύπνο, η κατανάλωση υγιεινών τροφών πριν το βραδινό ύπνο μπορεί πραγματικά να είναι επωφελής για κάποιους άλλους.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι τα ευρήματα είναι αποκλειστικά προϊόν παρατήρησης αλλά πιστεύουν ακράδαντα ότι χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ενθάρρυνση των ανθρώπων να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, παρά στην ανάγκη να επικεντρωθούν στις δύο ώρες μεταξύ του τελευταίου γεύματος της ημέρας και του χρόνου που πηγαίνουν για ύπνο. Επειδή επίσης, η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή περιέχει πολλά λαχανικά και σούπες και τα μεγέθη των μερίδων είναι μικρά, τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν για άλλα έθνη.
Φωτεινή Πουρνάρα