Πώς τα φυτικά έλαια μπορούν να επηρεάσουν την αρτηριακή σας πίεση

Η υπέρταση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικά για τη ζωή καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη ενός συνηθισμένου τύπου λιπαρού οξέος που βρίσκεται κυρίως σε φυτικά έλαια, μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση.

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2022

Η έρευνα διεξάχθηκε από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Kanazawa στην Ιαπωνία και δημοσιεύθηκε στο Nutrients. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια χρόνια κατάσταση υγείας που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Αρκετές μελέτες έχουν προσπαθήσει να κατανοήσουν τη σύνθετη σχέση μεταξύ των διαιτητικών παραγόντων και της υψηλής πίεσης του αίματος. Ωστόσο, δεν έχουν δώσει μια σαφή εξήγηση για την αλληλεπίδραση μεταξύ υπέρτασης και διατροφικών λιπαρών οξέων.

Στην παρούσα μελέτη, η επιστημονική ομάδα εξέτασε τη σχέση μεταξύ πρόσληψης λιπαρών οξέων και υψηλής αρτηριακής πίεσης σε 633 Ιάπωνες ηλικίας 40 ετών και άνω. Χρησιμοποίησαν μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, δοκιμασία γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) και ένα ερωτηματολόγιο για το διατροφικό ιστορικό των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα ν-6 λιπαρά οξέα, ένα δομικό κομμάτι λίπους. Το κύριο λιπαρό οξύ στην κατηγορία των n-6 είναι το λινελαϊκό οξύ, το οποίο υπάρχει σε πολλά φυτικά έλαια.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι μεταβολίτες των n-6 λιπαρών οξέων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά τρόπο που επηρεάζεται από τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η ομάδα των Ιαπώνων επιστημόνων υπέθεσε ότι η σχέση μπορεί να επηρεαστεί από την ανοχή στη γλυκόζη, η οποία διαταράσσεται σε άτομα με διαβήτη. Τα ευρήματά τους επιβεβαίωσαν αυτή την άποψη.

Σε υγιείς ανθρώπους, η υψηλή πρόσληψη των n-6 λιπαρών οξέων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος, αλλά σε άτομα με διαβήτη, η υψηλή πρόσληψη των ίδιων λιπαρών συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πρόσληψη λιπαρών οξέων n-6 δεν μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς σε άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να πρέπει να μειώσουν την πρόσληψη των οξέων αυτών. Για όσους έχουν φυσιολογική ανοχή στη γλυκόζη, η κανονική πρόσληψη λιπαρών οξέων n-6 μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: kanazawa-u.ac.jp

Όροι: 
Κατηγοριες: