Νομίζετε ότι μυρίζετε μόνο με τη μύτη σας; Κάνετε λάθος
Ένα αγόρι που αναρωτιόταν εάν τα φίδια τινάζουν προς τα έξω τις γλώσσες τους για να μυρίσουν προκάλεσε μια εκπληκτική νέα ανακάλυψη για το πώς λειτουργούν οι ανθρώπινες αισθήσεις.
Πολλά ζώα γεύονται και μυρίζουν το περιβάλλον τους μέσα από το ίδιο σημείο του σώματός τους, αλλά μπορεί να ισχύει το ίδιο και για τους ανθρώπους; Νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό μπορεί πράγματι να συμβαίνει και ότι πιθανόν να έχουμε υποδοχείς μυρωδιάς στη γλώσσα μας. Από ό,τι φαίνεται η γλώσσα μας βοηθάει να μυρίσουμε, σύμφωνα με τους ερευνητές του Monell Chemical Senses Center στη Φιλαδέλφεια στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο πατέρας του περίεργου 12χρονου.
Διαβάστε επίσης:
Τι σχέση έχουν οι μυρωδιές των τροφών με τα διάφορα στάδια της ζωής;
Η γεύση και η οσμή θεωρούνταν ως ανεξάρτητες αισθήσεις που δεν αλληλεπιδρούσαν μέχρις ότου τα δεδομένα που έστελνε η κάθε μία έφταναν στον εγκέφαλο. Αλλά ο κύριος συγγραφέας της πρόσφατης έρευνας, Δρ Mehmet Hakan Ozdener, δήλωσε ότι η ερώτηση του γιου του τον ώθησε να επανεξετάσει αυτή την άποψη. Η νέα μελέτη του κυτταρικού βιολόγου Ozdener διαπίστωσε ότι αισθητήρες ανίχνευσης οσμής στη μύτη (λειτουργικοί οσφρητικοί υποδοχείς) υπάρχουν και στα γευστικά κύτταρα στη γλώσσα μας. Αυτό υποδηλώνει ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των αισθήσεων της οσμής και της γεύσης μπορεί να ξεκινούν από τη γλώσσα και όχι από τον εγκέφαλο, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Διαβάστε και αυτό:
Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει την οσμή του σώματος;
Όπως δήλωσαν, τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους τροποποίησης της γεύσης των τροφίμων για να προάγουν την υγιεινή διατροφή. "Η έρευνά μας μπορεί να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε πώς τα οσφρητικά μόρια ρυθμίζουν την αντίληψη της γεύσης", σημείωσε ο Ozdener. "Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη τροποποιητών γεύσης με βάση την οσμή που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της υπερβολικής πρόσληψης αλατιού, ζάχαρης και λίπους που σχετίζονται με διατροφικές ασθένειες, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης". Τα αποτελέσματα μιας σειράς εργαστηριακών πειραμάτων δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Chemical Senses.
Διαβάστε:
Αλλάζει η γεύση με την πάροδο της ηλικίας;
Η χαρακτηριστική γεύση των περισσότερων τροφίμων και ποτών προέρχεται περισσότερο από τη μυρωδιά παρά από τη γεύση, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η γεύση εξελίχθηκε για να υπολογίζει τη θρεπτική αξία και τον πιθανό κίνδυνο αυτού που οι άνθρωποι βάζουν στο στόμα τους. Η μυρωδιά παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη γεύση όπως το αν αυτό που πρόκειται να φάμε είναι μια μπανάνα, ένα κομμάτι γλυκόριζας ή ένα κεράσι; Ο εγκέφαλος συνδυάζει αυτές τις πληροφορίες. "Η παρουσία οσφρητικών υποδοχέων και υποδοχέων γεύσης στο ίδιο κύτταρο θα μας προσφέρει συναρπαστικές ευκαιρίες για να μελετήσουμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ερεθισμάτων οσμής και γεύσης στη γλώσσα", δήλωσε ο Ozdener. Εκτός από την παροχή νέας γνώσης για το πώς αλληλοεπιδρούν η οσμή και η γεύση, αυτή η έρευνα μπορεί επίσης να βοηθήσει στο να βελτιωθεί η κατανόηση του πώς το οσφρητικό σύστημα εντοπίζει τις οσμές.
Τα μόρια που ενεργοποιούν τους περισσότερους από τους 400 τύπους λειτουργικών οσφρητικών υποδοχέων στους ανθρώπους είναι άγνωστα. Οι ερευνητές ελπίζουν να ανακαλύψουν αν οι οσφρητικοί υποδοχείς τείνουν να βρίσκονται σε έναν συγκεκριμένο τύπο γευστικών κυττάρων, όπως τα κύτταρα ανίχνευσης γλυκόζης ή αλατιού. Θα εξετάσουν επίσης πώς τα μόρια οσμής τροποποιούν τις αποκρίσεις των γευστικών κυττάρων και την αντίληψη της γεύσης μας.
Φωτεινή Πουρνάρα