Σχετικα Αφιερωματα

Μήλο και κανέλα - ένας γευστικά τέλειος και ευεργετικά απογειωτικός συνδυασμός

Σίγουρα δεν είναι κάτι καινούριο η θεωρία που αφορά τους συνδυασμούς διαφορετικών τροφών, ούτε προέκυψε στις μέρες μας. Ήδη ήταν γνωστό από το 19ο αιώνα,  ότι για να αφομοιώσουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά, για να χάσουμε βάρος, ακόμα και για να βελτιώσουμε την ψυχική μας διάθεση, θα πρέπει να συνδυάζουμε συγκεκριμένες τροφές.

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020

Η κανέλα, είναι ένα μαγικό μπαχαρικό που πέρα από την γεύση και την μυρωδιά που προσφέρει στα φαγητά, έχει αποδειχτεί ότι θεραπεύει και αδυνατίζει. Είναι πολύ σημαντική για τους διαβητικούς, γιατί ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Περιέχει ένα ενεργό συστατικό, την πολυφαινόλη MHCP, που μιμείται την ινσουλίνη. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ακόμα και ένα γραμμάριο κανέλλας μειώνει κατά 20% τον διαβήτη. Επίσης μειώνει την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Τέλος, το ασβέστιο και οι ίνες που περιέχει βελτιώνουν την υγεία του εντέρου και προστατεύουν έναντι των καρδιοπαθειών. 

Το μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιοτίνη, κάλιο και φυτικές ίνες. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμά την δυσκοιλιότητα και συμβάλλει στην μείωση της χοληστερίνης. Επιπλέον, τονώνει τον οργανισμό και τον αποτοξινώνει. Έχει ευεργετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση και θεωρείται μία από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της νόσου Aλτσχάιμερ, γιατί προφυλάσσει από τις κυτταρικές βλάβες που εξασθενίζουν τη μνήμη με την πάροδο του χρόνου.

Ο συνδυασμός του μήλου με την κανέλα είναι ακόμα πιο ωφέλιμος γιατί όλες οι παραπάνω ιδιότητες του φρούτου δρουν συνδυαστικά με αυτές του μπαχαρικού, πολλαπλασιάζοντας τα τελικά οφέλη για τον οργανισμό μας. Άπειρες ιδέες μπορούν να εντάξουν το συνδυασμό μήλο/κανέλα στο καθημερινό διατροφολόγιό μας. Παρακάτω σας δίνουμε μια συνταγή για ένα γευστικότατο crumble μήλου με κανέλα που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.

Υλικά (για 6-8 μερίδες)

4 μεγάλα μήλα κομμένα σε χοντρές φέτες
1 κοφτό κ.γ. κανέλα
75γρ νερό
2 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι
40γρ σταφίδες ξανθές
25γρ καστανή ζάχαρη
100γρ καρυδόψιχα χοντροκομμένη
λίγο βούτυρο για το ταψί

Για το crumble

100γρ αλεύρι ολικής άλεσης
50γρ καστανή ζάχαρη
65γρ βούτυρο
1 πρέζα κανέλα 

Εκτέλεση

Κόβετε σε χοντρές φέτες τα μήλα και τα απλώνετε σε ένα σκεύος, χωρίς να καλύπτει η μία φέτα την άλλη. Αν δε χρησιμοποιείτε αντικολλητικό σκεύος, το βουτυρώνετε, για να μην κολλήσουν τα μήλα. Προσθέτετε αμέσως το χυμό λεμόνι για να μη μαυρίσουν τα μήλα και το νερό και στη συνέχεια τις σταφίδες και τα καρύδια και πασπαλίζετε με τη ζάχαρη.
Ετοιμάζετε το crumble ανακατεύοντας όλα τα υλικά του, με το βούτυρο που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις γίνει μία ομοιογενής ζύμη την τρίβετε πάνω από τα μήλα σε κομμάτια, ώστε να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της επιφάνειας.
Ψήνετε στους 180 οC για 45 λεπτά (ή μέχρι να ροδίζει το crumble) στον αέρα και σερβίρετε ζεστό ή και ακόμα καλύτερα μόλις κρυώσει που γίνεται και πιο τραγανό το crumble.    

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Όροι: 
Κατηγοριες: