Έντυπο-Infographic του ΕΦΕΤ για λιγότερο αλάτι-καλύτερη υγεία μέσα από 5 βήματα

Στα πλαίσια της 1ης Ημερίδας για τη Μείωση Αλατιού που συνδιοργανώθηκε από τον ΕΦΕΤ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε ένα έντυπο-infographic με θέμα "τα 5 απλά βήματα για να μειώσουμε το αλάτι σε λιγότερο από 5 γρ την ημέρα".

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Η Ημερίδα που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 4 Νοεμβρίου 2016, τόνισε τη σοβαρότητα της υψηλής κατανάλωσης αλατιού ως παράγοντα κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακές νόσους και στη χώρα μας, ενημερώνοντας παράλληλα,  για όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα αλλά και τη στρατηγική αντιμετώπισής τους. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από το 2012, η ημερήσια πρόσληψη αλατιού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 5γρ. συνολικά από όλες τις τροφές κάτι που, δυστυχώς, δεν τηρείται τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. 

Ο ΕΦΕΤ, κρίνοντας επιτακτική την αναγκαιότητα ενημέρωσης και ανάληψης δράσης, εκπόνησε πανελλαδική έρευνα η οποία κατέγραψε τις γνώσεις, τη στάση και τη συμπεριφορά των Ελλήνων σχετικά με την κατανάλωση αλατιού. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων αγνοούν ή έχουν περιορισμένες γνώσεις για τη σωστή κατανάλωση και τους κινδύνους από το αλάτι. Για το λόγο αυτό, σχεδιάστηκε από τους συνεργαζόμενους φορείς, ένα έντυπο-infographic με σκοπό να βοηθήσει τους καταναλωτές να μειώσουν το αλάτι. Στο έντυπο αυτό ενσωματώνονται οι πληροφορίες σε απλή μορφή μέσω γραφικών, εικόνων και μικρών κειμένων, συνδυάζοντας και συνοψίζοντας έξυπνα τα 5 βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν πιστά οι καταναλωτές με τον στόχο των 5γρ. αλατιού ανά ημέρα.

Το infographic είναι ένας ευχάριστος και μοντέρνος τρόπος ενημέρωσης των καταναλωτών που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως. Τα 5 αυτά βήματα που μας προτρέπουν να ακολουθήσουμε είναι:

  • Κοιτάζουμε τις ετικέτες τροφίμων και επιλέγουμε τρόφιμα με λιγότερο αλάτι.
  • Ζητάμε από το φούρνο της γειτονιάς ψωμί με λιγότερο αλάτι.
  • Ζητάμε από τα εστιατόρια να μην προσθέτουν αλάτι στις σαλάτες και στη μερίδα μας.
  • Αντικαθιστούμε το αλάτι με μυρωδικά στο μαγείρεμα.
  • Δεν προσθέτουμε έξτρα αλάτι στο πιάτο μας.

Το έντυπο υπενθυμίζει επίσης την σημασία μείωσης αλατιού για όλους μας και όχι μόνο για εκείνους με αυξημένη αρτηριακή πίεση καθώς και το γεγονός ότι τα ολοένα και πιο δημοφιλή ορυκτά είδη αλατιού, όπως το αλάτι Ιμαλαΐων, αποτελούνται κυρίως από χλωριούχο νάτριο όπως και το κοινό αλάτι. Το συγκεκριμένο infographic αναρτήθηκε στις ιστοσελίδες του ΕΦΕΤ και του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου για τις προσπάθειες μείωσης της κατανάλωσης του αλατιού στην Ελλάδα το οποίο και δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του.

Όροι: 
Κατηγοριες: