Tips και τροφές-σύμμαχοι για πριν και μετά το hangover

Είτε πρόκειται για κρασί, ουίσκι ή μπύρα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ζάλη και ναυτίες ή αλλιώς, το γνωστό μας hangover. Προετοιμαστείτε να αντιμετωπίσετε αλλά και να αποφύγετε τις παρεκτροπές από τα παραπάνω στην περίοδο των εορτών, ακολουθώντας κάποια tips και προσπαθώντας να επιλέξετε κάποια από τα snacks που σας προτείνουμε που θα σας βοηθήσουν να γλυτώσετε από τα δυσάρεστα συμπτώματα. 

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018

Μπορεί τα συμπτώματα και η σοβαρότητα του hangover να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων, ωστόσο ο χρυσός κανόνας αποφυγής του είναι η κατανάλωση αλκοόλ με υπευθυνότητα και μέτρο, κάτι που όλοι πρέπει να θυμόμαστε στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις ιδιαίτερα τώρα τις γιορτές.

Ποτά που βοηθούν

«λευκά (διαφανή)» ποτά
Προτιμήστε διαφανή λευκά ποτά όπως η βότκα και το τζιν, ή τις λευκές εκδόσεις για το ρούμι και την τεκίλα. Ο λόγος είναι οι ομοιειδείς ουσίες,  χημικές ενώσεις που βρίσκονται στα ποτά εκτός από το αλκοόλ και το νερό. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά τους, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να προκαλέσουν hangover.

Νερό
Το άφθονο νερό τόσο ανάμεσα στα ποτά όσο και μετά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση μερικών από τα κύρια συμπτώματα της μέθης όπως η δίψα και ο πονοκέφαλος. Το αλκοόλ ως διουρητικό μπορεί  να συμβάλει στην αφυδάτωση. 

Καφές
Ένα φλυτζάνι καφές μετά από ένα ξενύχτι με ποτό, θα σας βοηθήσει να βρείτε τη χαμένη σας ενέργεια.

Γάλα 
Για όσους δεν έχουν δυσανεξία στην λακτόζη, ένα ποτήρι γάλα θα προετοιμάσει το στομάχι και θα επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ.

Τσάϊ με λεμόνι
Παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά που θα επαναφέρουν το συκώτι καθώς και μια γερή δόση βιταμίνης C και ποτάσιου.  Προσθέστε δενδρολίβανο ή λεβάντα αν νοιώθετε ναυτία.
νερό καρύδας, χυμός από αχλάδια ή πράσινα λαχανικά όπως και χυμό τομάτας
Αποτελούν φυσική πηγή ηλεκτρολυτών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών και βοηθούν στην αντιμετώπιση των παρενεργειών της υπερκατανάλωσης. 

Φαγητά και snacks που βοηθούν

Η μέθη και το hangover συνδέονται με χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μια κατάσταση γνωστή ως υπογλυκαιμία και προκαλεί αδυναμία και πονοκέφαλο. Μην πίνετε ποτέ με άδειο στομάχι και μην παραλείπετε ένα  σωστό πρωϊνό το επόμενο πρωί.

Τουρσιά και αλμυρά snacks.
Με το ποτό, το σώμα χάνει μέρος των ηλεκτρολυτών και η κατανάλωση τουρσιών ή άλλων αλμυρών snacks βοηθά στην αντικατάστασή τους.

Αυγά
Τα αυγά είναι μια καλή πηγή κυστεΐνης, ενός αμινοξέος που διασπά τις τοξίνες στο αλκοόλ και οι πρωτεϊνες τους σταθεροποιούν το σάκχαρο στον οργανισμό.

Σπαράγγια
Μελέτη του 2009 έδειξε ότι τα αμινοξέα στα σπαράγγια συμβάλλουν στον μεταβολισμό του αλκοόλ και την προστασία των κυττάρων του ήπατος.
φρούτα
η φρουκτόζη των φρούτων αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας αι επιταχύνει τη διαδικασία απομάκρυνσης των τοξινών του αλκοόλ από το σώμα.

Σούπα 
Για όσους νοιώθουν ναυτία την επόμενη ημέρα, μια τοματόσουπα ή κοτόσουπα θα βοηθήσει τον οργανισμό να ενυδατωθεί. Αντικαθιστά συστατικά που πιθανόν να έχουν μειωθεί όπως το ποτάσιο, το νάτριο ή οι ηλεκτρολύτες. Επίσης, το αλάτι στην σούπα θα σας κάνει να διψάσετε, κάτι που θα ενυδατώσει επιπρόσθετα.

Γλυκοπατάτες
Το αλκοόλ μπορεί να απορυθμίσει τον μεταβολισμό του σακχάρου του αίματος, γι’αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνουμε ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες όπως οι γλυκοπατάτες που διασπώνται με αργότερους ρυθμούς στο συκώτι. Οι γλυκοπατάτες είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, καλίου, βήτα-καροτίνης, και βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Αβοκάντο
Πλούσια πηγή καλίου, του ηλεκτρολύτη που ρυθμίζει τα επίπεδα των υγρών στον οργανισμό μας και το οποίο καταστρέφεται με το αλκοόλ, προκαλώντας μυϊκούς σπασμούς, ζαλάδες και αίσθημα αδυναμίας. Οι φυτικές ίνες του αβοκάντο απορροφούν μέρος της περίσσειας του αλκοόλ, ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τα υγιεινά λίπη που περιέχει, βοηθούν τα κύτταρα να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα λειτουργίας.  

Μέλι
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και συμπυκνωμένη φρουκτόζη που απομακρύνουν τα κατάλοιπα του αλκοόλ.

Όροι: 
Κατηγοριες: