Πώς θα αποφύγετε τα παραπανίσια κιλά των εορτών

H αύξηση του σωματικού βάρους τις γιορτές είναι μια πραγματικότητα για τους περισσότερους από εμάς και έρευνες έχουν δείξει ότι η προσπάθεια για να τα χάσουμε μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από πέντε μήνες. Είναι δυνατόν όμως να γιορτάσουμε χωρίς να βάλουμε κάποια κιλά; Βρήκαμε απλές στρατηγικές που θα μας βοηθήσουν να μην φοβόμαστε να ανέβουμε στη ζυγαριά όταν τελειώσουν οι γιορτές.

Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020

Ακόμη και αν έχετε ατσάλινη θέληση, η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελεί πραγματικά μια πρόκληση με όλες τις παραδοσιακές λιχουδιές και τα καθημερινά καλέσματα. Δυστυχώς, τα κιλά δεν εξαφανίζονται μαζί με τα γιορτινά στολίδια. Με αυτό δεν εννοούμε φυσικά να μην γιορτάσετε, να μην υποκύψετε στα διάφορα λαχταριστά εδέσματα, αλλά να το κάνετε με μέτρο και να ελέγχετε τις μερίδες, συνιστούν οι ειδικοί. Και επειδή οι πειρασμοί είναι άπειροι την περίοδο των γιορτών, σας δίνουμε κάποιες συμβουλές για να μην σας βρει η νέα χρονιά με πολλά παραπανίσια κιλά.

Ποτέ νηστικοί

Μην πάτε ποτέ σε δείπνο ή πάρτι, χωρίς να έχετε φάει κάτι, προειδοποιούν οι ειδικοί. Ένα θρεπτικό σνακ πριν αλλά και αρκετό νερό μόλις φθάσετε, είναι ό,τι καλύτερο. Το να μην τρώτε πρωϊνό ή μεσημεριανό για να έχετε όρεξη για το κάλεσμα αποτελεί την χειρότερη τακτική.

Ο μπουφές δεν είναι το κέντρο του κόσμου

Πολλοί άνθρωποι ξεχνούν ότι πάρτι και διασκέδαση δεν σημαίνει μόνο φαγητό. Χαρείτε την παρέα των φίλων ή των συγγενών σας, χορέψτε, συζητήστε και επικεντρώστε σε κάτι που θα πάρει το μυαλό σας πέρα από τις πιατέλες με τα φαγητά.

Τρώτε αργά

Το να βάζετε το πιρούνι σας κάτω μετά από κάθε μπουκιά, σας δίνει τον έλεγχο του πόσο τρώτε και μπορείτε να συνειδητοποιήσετε το αίσθημα του κορεσμού νωρίτερα.

Μικρά πιάτα

Προτιμήστε να σερβιριστείτε σε μικρά πιάτα από τον μπουφέ και μην τα παραφορτώνετε.  

Περιορίστε το αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση δεν σας φορτώνει με πολλές θερμίδες αλλά μπορεί, εκτός από τον κίνδυνο της μέθης, να σας κάνει να χάσετε τον έλεγχο του τι τρώτε.  Αρκεστείτε σε ένα ποτήρι κρασί ή αν, πρέπει να έχετε πάντα ένα ποτήρι στο χέρι, ας είναι ένα ανθρακούχο νερό.

Επιλέξτε τα γλυκά

Να είστε επιλεκτικοί τόσο στην ποσότητα όσο και στο να δοκιμάσετε μόνο αυτό στο οποίο πραγματικά δεν μπορείτε να αντισταθείτε. 

Περπατήστε

Προτείνετε σε όλη την οικογένεια να κάνετε συχνά έναν περίπατο όλοι μαζί. Όχι μόνο θα κάψετε έξτρα θερμίδες αλλά θα είναι μια ευκαιρία να βρεθείτε μαζί εκτός τραπεζιού.

Επιλέξτε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες

Συμβάλλουν στην διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους και μας χορταίνουν. 

Μάθετε να λέτε όχι

Αν και οι φίλοι ή οι συγγενείς θα σας προτρέπουν να φάτε «κάτι ακόμα», μπορείτε πάντα να αρνηθείτε ευγενικά.

Αποφύγετε τους λευκούς υδατάνθρακες και τα επεξεργασμένα σάκχαρα

Οι απλοί υδατάνθρακες όπως το άσπρο ψωμί και τα ραφιναρισμένα σάκχαρα όπως αυτά των γλυκών, μπορεί να προσδίδουν ενέργεια αλλά υπολείπονται πολύτιμων συστατικών όπως σύνθετους υδατάνθρακες που περιέχονται αντίθετα στα λαχανικά, τις πατάτες, το καλαμπόκι και σε τρόφιμα ολικής άλεσης.

Καταψύξτε

Αν περισσέψουν πολλά από τα φαγητά του γιορτινού τραπεζιού, βάλτε τα στην κατάψυξη και απολαύστε τα αργότερα. Όσα δεν καταψύχονται, μοιράστε τα στους συνδαιτυμόνες σας πριν φύγουν.

Γυμναστείτε

Η πρωϊνή γυμναστική σας υπενθυμίζει και σας βοηθά να «δείξετε χαρακτήρα» όλη την υπόλοιπη ημέρα.

Φωτογραφία από τον χρήστη picjumbo.com στο Pexels

Όροι: 
Κατηγοριες: