Φυσικοί τρόποι για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να βλάψει την καρδιά σας. Επηρεάζει έναν στους τρεις ανθρώπους στις ΗΠΑ και 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, αυξάνει τους κινδύνους καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Όπως για τα πάντα, έτσι και για την αρτηριακή πίεση υπάρχουν λύσεις πρόληψης. Για την ακρίβεια, μπορούμε να μειώσουμε την αρτηριακή μας πίεση με φυσικό τρόπο, ακόμα και χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Ακολουθούν ορισμένοι φυσικοί τρόποι για την καταπολέμηση της υψηλής πίεσης του αίματος:

Μειώστε την πρόσληψη νατρίου στον οργανισμό σας

Στην καθημερινότητά μας συνηθίζουμε να τρώμε πολύ αλάτι. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται στην επεξεργασία των έτοιμων τροφίμων. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες προσπάθειες για τη υγεία περιέχουν το μέτρο της μείωσης αλατιού ενώ πολλοί ειδικοί δίνουν αγώνα για την μείωση του αλατιού και στη βιομηχανία των τροφίμων. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, το αλάτι είναι συνδεδεμένο με την πίεση και με την λειτουργία της καρδιάς και ευθύνεται για πολλά εγκεφαλικά επεισόδια.  Πιο πρόσφατες έρευνες μιλάνε και για τη σχέση που έχει νάτριο με την υψηλής πίεση του αίματος. Κάθε άνθρωπος επεξεργάζεται με διαφορετικό τρόπο το νάτριο, ανάλογα με τον οργανισμό του. Περίπου τα μισά από τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και το ένα τέταρτο των ατόμων με φυσιολογικά επίπεδα φαίνεται να έχουν μια ευαισθησία στο αλάτι. Αν έχετε ήδη υψηλή πίεση του αίματος, είναι αναγκαία η μείωση της πρόσληψης νατρίου προκειμένου να διαπιστώσετε αν είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Βγάλτε από την διατροφή σας τα μεταποιημένα τρόφιμα και προσθέστε σε αυτός φρέσκες τροφές.

Μειώστε το αλκοόλ

Το αλκοόλ συνδέεται με το 16% των περιπτώσεων της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε όλο τον κόσμο. Αν και πολλές έρευνες λένε πως η χαμηλή έως μέτρια ποσότητα αλκοόλ μπορεί να προστατεύσει την καρδιά, οι υπερβολές μπορούν να έχουν τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. Αν πίνετε περισσότερο από αυτό, μειώστε το άμεσα.

Προσθέστε κάλιο στην διατροφή σας

Το κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο. Βοηθά το σώμα σας να απαλλαγεί από το νάτριο και μειώνει την πίεση για τα αιμοφόρα αγγεία σας. Για ισορροπημένη πρόσληψη καλίου και νατρίου στη διατροφή σας, φάτε λιγότερες επεξεργασμένες τροφές και περισσότερα φρέσκα τρόφιμα. Μερικά τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάλιο είναι :

  • Τα λαχανικά, ιδιαίτερα τα πράσινα και φυλλώδη όπως οι ντομάτες, πατάτες και οι γλυκοπατάτες.
  • Τα φρούτα και ειδικά τα πεπόνια, οι μπανάνες, το αβοκάντο, τα πορτοκάλια και τα βερίκοκα.
  • Τα γαλακτοκομικά όπως το γάλα και το γιαούρτι.
  • Ο τόνος και ο σολομός.
  • Οι ξηροί καρποί.
  • Τα φασόλια.

Κόψτε την καφεΐνη

Αν πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ πριν μετρήσετε την αρτηριακή σας πίεση θα διαπιστώσετε ότι η καφεΐνη την αυξάνει έστω και στιγμιαία. Βέβαια, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να δείχνουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης τακτικά μπορεί να προκαλέσει μια διαρκή αύξηση. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που πίνουν καφέ με καφεΐνη τείνουν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής πίεσης του αίματος. Η καφεΐνη ωστόσο μπορεί να έχει ισχυρότερη επίδραση στους ανθρώπους που δεν την καταναλώνουν τακτικά. Αν υποψιάζεστε ότι είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, κόψτε την για να διαπιστώσετε αν αυτό μειώνει την αρτηριακή σας πίεση.

Ξεκινήστε την μαύρη σοκολάτα και το κακάο

Αυτή την συμβουλή είναι πολύ εύκολο να την ακολουθήσει ο οποιοσδήποτε. Βέβαια το να τρώτε τεράστιες ποσότητες σοκολάτας, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βοηθήσει την καρδιά σας. Οι μικρές ποσότητες όμως μπορούν να το κάνουν! Αυτό συμβαίνει γιατί η μαύρη σοκολάτα και το κακάο σε σκόνη είναι πλούσιες τροφές σε φλαβονοειδή, δηλαδή συστατικά των φυτών που κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται. Πολλές μελέτες διαπιστώνουν ότι τα φλαβονοειδή του κακάο βελτιώνουν αρκετά τους δείκτες της καρδιακής υγείας βραχυπρόθεσμα, κάτι που αφορά και την μείωσης της πίεσης του αίματος. Για ισχυρότερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε μη αλκαλική σκόνη κακάο, που έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και καθόλου πρόσθετα σάκχαρα.

Χάστε βάρος

Αν είστε υπέρβαροι, η απώλεια βάρους μπορεί να διαφοροποιήσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία της καρδιάς σας. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, χάνοντας το 5% της μάζας του σώματός σας, θα έχετε σημαντικά χαμηλότερη πίεση αίματος. Παλιότερες μελέτες λένε πως η μείωση του βάρους κατά οκτώ περίπου κιλά είναι συνδεδεμένη με τη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης. Φυσικά, τα αποτελέσματα είναι ακόμη μεγαλύτερα αν η απώλεια βάρους συνδυαστεί με την άσκηση. Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει τα αιμοφόρα αγγεία σας να λειτουργούν καλύτερα καθιστώντας ευκολότερο για την αριστερή κοιλία της καρδιάς να αντλεί αίμα.

Φάτε μούρα

Τα μούρα είναι γεμάτα με πολυφαινόλες, δηλαδή φυσικές ενώσεις των φυτών που είναι καλές για την καρδιά σας. Μια μικρή μελέτη που βασίστηκε σε μεσήλικες που έτρωγαν τα μούρα για οκτώ εβδομάδες έδειξε πως όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν βελτίωση σε διάφορους δείκτες της καρδιακής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης. Όσοι καταναλώνουν μούρα και τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες μειώνουν τις πιθανότητας κινδύνου καρδιακής νόσου.

Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο

Τα άτομα με χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου συχνά έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Ενώ για τα συμπληρώματα ασβεστίου δεν έχει αποδειχθεί πως μειώνει την αρτηριακή πίεση, οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε ασβέστιο συνδέονται με την υγεία μας. Για τους περισσότερους ενήλικες, η κατάλληλη πρόσληψη ασβεστίου είναι 1000 mg ανά ημέρα. Για τις γυναίκες άνω των 50 ετών και τους άνδρες άνω των 70, είναι 1.200 mg την ημέρα. Εκτός από τα γαλακτοκομικά, μπορείτε να πάρετε ασβέστιο από το λάχανο και από άλλα φυλλώδη λαχανικά όπως τα φασόλια και οι σαρδέλες. 

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν. Αν και η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι μια πολύ σπάνια κατάσταση, πολλοί άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετό. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου συνδέεται με την υψηλή πίεση του αίματος και πως αντίστοιχα μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο αποτελεί έναν συνιστώμενο τρόπο για να καταπολεμηθεί η υψηλή αρτηριακή πίεση. Μπορείτε να προσθέσετε το μαγνήσιο στη διατροφή σας μέσω λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντα, όσπριων, κοτόπουλου, κρέατος και δημητριακών ολικής αλέσεως.

Πάρτε φυσικά συμπληρώματα

Μερικά φυσικά συμπληρώματα μπορούν επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Εδώ είναι μερικά από τα κύρια συμπληρώματα που συμβάλλουν σε αυτό:

  • Εκχύλισμα σκόρδου: Το εκχύλισμα σκόρδου έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε πολλές θεραπείες για την μείωση της πίεσης του αίματος.
  • Βερβερίνη: Η βερβερίνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου, το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Ορός γάλακτος σε πρωτεΐνες: Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος βελτιώνει την πίεση του αίματος και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
  • Ιχθυέλαιο: Άλλο ένα φυσικό συμπλήρωμα που συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, το ιχθυέλαια βοηθάει αποφασιστικά τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Ιβίσκος: Πλούσιος σε ανθοκυανίνες και πολυφαινόλες, ο ιβίσκος κάνει καλό στην καρδιά σας και μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος. Συνήθως πίνεται υπό μορφή τσαγιού.

Τακτικό περπάτημα και άσκηση

Η άσκηση είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε την υψηλή πίεση του αίματος. Η τακτική άσκηση βοηθά στο να γίνει η καρδιά σας ισχυρότερη και πιο αποτελεσματική στην άντληση του αίματος, κάτι που μειώνει την πίεση στις αρτηρίες σας. Περίπου 150 λεπτά μέτριας άσκησης, όπως το περπάτημα ή 75 λεπτά έντονης άσκησης, όπως το τρέξιμο, ανά εβδομάδα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς σας. Γενικότερα, όσο περισσότερη άσκηση όσο περισσότερο μειώνεται η αρτηριακή σας πίεση.

Όροι: 
Κατηγοριες: