5 λόγοι για να αγαπήσετε και να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών προσφέρει την ευκαιρία να μοιραστούμε την αγάπη μας για το «σύμβολο της μεσογειακής διατροφής» όπως πολλοί τα θεωρούν, αλλά και τις γνώσεις μας για τη θρεπτική τους αξία και για τη διαδρομή τους στο πέρασμα των αιώνων.  

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών γιορτάζεται στις 25 Οκτωβρίου κάθε χρόνο από το 1995 με προωθητικές και ενημερωτικές πρωτοβουλίες και παράλληλες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.  Το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ζυμαρικών πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη στις 25 Οκτωβρίου 1995 από 40 διεθνείς παραγωγούς ζυμαρικών. Από τότε, ο κόσμος έχει ενώσει δυνάμεις και κάθε Οκτώβρη αποτίνει φόρο τιμής σε ένα από τα πιο νόστιμα και ευπροσάρμοστα τρόφιμα που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας. Είτε προτιμάτε spaghetti, rigatoni ή pappardelle, είναι σίγουρο ότι θα σας αρέσει αυτή η γιορτή.  Η εκδήλωση στοχεύει στη μεγιστοποίηση της προώθησης ενός εξαιρετικού, υγιεινού, θρεπτικού, προσβάσιμου και βιώσιμου τροφίμου και στην ανάδειξη της ιστορικής τους πορείας.

Αυτή είναι μια μέρα που οι λάτρεις των υδατανθράκων χαίρονται και γιορτάζουν την αγάπη τους για τα ζυμαρικά. Αναφορές για τα ζυμαρικά μπορούν να βρεθούν ήδη από το 1154 στη Σικελία. Είναι ένα πολύ ευπροσάρμοστο φαγητό, σε πολλά σχήματα και μεγέθη που μπορεί να σερβιριστεί ζεστό ή κρύο, ως κύριο πιάτο, συνοδευτικό ή ως σαλάτα.

Γιατί αγαπάμε τα ζυμαρικά

  • Είναι εύκολα στο μαγείρεμα, οικονομικά και μας χορταίνουν

Όσο αρχάριοι κι αν είστε στην κουζίνα, μπορείτε σίγουρα να φτιάξετε ένα πιάτο ζυμαρικά. Επιπλέον, δεν κοστίζουν και είναι σίγουρα μια χορταστική λύση φαγητού. Οι υδατάνθρακες όπως τα ζυμαρικά παρέχουν γλυκόζη, το σημαντικό καύσιμο για τον εγκέφαλο και τους μυς. Τα ζυμαρικά είναι μια εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων και παρέχουν μια αργή απελευθέρωση ενέργειας.

  • Έχουν οφέλη για την υγεία

Τα ζυμαρικά (ειδικά τα ολικής άλεσης) μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ενέργειας όλη την ημέρα λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες. Περιέχουν επίσης φολικό οξύ και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν δυσάρεστες αιχμές στο σάκχαρο του αίματος.  Επιπλέον, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε την καθημερινή συνιστώμενη μερίδα δημητριακών ολικής άλεσης.

  • Μπορούν να ταιριάξουν σε κάθε γεύμα

Εάν δεν έχετε πάρει τη συνιστώμενη πρωτεΐνη της ημέρας, μπορείτε να προσθέσετε λίγο κοτόπουλο ή ψάρι σε ένα πιάτο ζυμαρικών.  Ή αν παραλείψατε και πάλι τα λαχανικά, απλά συνδυάστε τα αγαπημένα σας με τα ζυμαρικά που θα φτιάξετε. Μπορείτε πάντα να τα συνδυάζετε με μια πλούσια αντιοξειδωτική σάλτσα ντομάτας ή αν προσέχετε τις θερμίδες ή προτιμάτε κάτι πιο ελαφρύ, προσθέστε τους απλά λίγο καλό ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά. Είναι σίγουρο ότι υπάρχει ένα πιάτο ζυμαρικών που ταιριάζει σε κάθε διάθεση και ανάγκη.  Για όσους μάλιστα τα καταφέρνουν καλά στην κουζίνα και είναι δημιουργικοί, οι συνταγές είναι άπειρες.

Σε μια εποχή που οι περισσότεροι από εμάς ζούμε με γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς και είμαστε επιρρεπείς σε «μαγικές δίαιτες», τα ζυμαρικά παραμένουν ένα φαγητό υγιεινό, νόστιμο και αγαπητό σε όλο τον κόσμο.

Photo by Hossein Farahani on Unsplash

Όροι: 
Κατηγοριες: