Σχετικα Αφιερωματα

Κάστανο: Γευτείτε το άφοβα

Μία από τις χαρακτηριστικότερες εικόνες του χειμώνα είναι η εικόνα του πλανόδιου καστανά να πουλά τα ψημένα κάστανα σε διάφορες γωνιές της πόλης. Μέσα στην ποικιλία των ξηρών καρπών, το κάστανο, καταλαμβάνει μια πολύ ιδιαίτερη θέση, διότι, η χαμηλή θερμιδική αξία του και η ποιότητα των υδατανθράκων του το καθιστά παρόμοιο με τα δημητριακά.

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022

Το κάστανο είναι ο καρπός του δέντρου Castanea sativa και ευδοκιμεί στα εύκρατα κλίματα του βόρειου ημισφαιρίου. Το κάστανο αποτελούσε κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα μία από τις βασικές τροφές στην Ευρώπη. Το κατανάλωναν ψητό, αποξηραμένο ή αλεσμένο σε αλεύρι. Όλα αυτά ως τον δέκατο έκτο αιώνα, όταν το καλαμπόκι και η πατάτα έγιναν τα πιο κοινά τρόφιμα. Τότε χάνεται σταδιακά η εξέχουσα θέση του στη λαϊκή γαστρονομία. Σήμερα, το κάστανο καταναλώνεται κυρίως ψητό ή μαγειρεμένο. Επιπρόσθετα, πρόκειται για ένα τρόφιμο που προσφέρει πολλά στον οργανισμό μας:

Βελτιώνουν την υγεία των δοντιών και των οστών.

Αυτοί οι ξηροί καρποί περιέχουν φώσφορο συστατικό που συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και των δοντιών. 

Βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Τα κάστανα διαθέτουν μία σύνθεση πλούσια σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Για το λόγο αυτό, είναι η ιδανική τροφή όταν βρίσκεστε σε δίαιτα και χρειάζεστε ένα σνακ που να σας χορταίνει γρήγορα, χωρίς να σας προσθέτει επιπλέον θερμίδες. Επιπλέον ο φώσφορος που περιέχουν συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας

Αλεύρι κάστανου, ένα τρόφιμο χωρίς γλουτένη. 

Το αλεύρι κάστανου μπορεί να χρησιμεύσει για να αντικαταστήσει τα  άλευρα που περιέχουν  γλουτένη. Είναι ένα πολύ υγιεινό αλεύρι για τα άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία στη γλουτένη, αλλά και για εκείνους που θέλουν απλά μία πιο υγιεινή επιλογή και προσέχουν την υγεία τους.

Επομένως, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ένα: απολαύστε άφοβα τα κάστανα!

Όροι: 
Κατηγοριες: