Τα οφέλη του μάνγκο στην υγεία

Το μάνγκο είναι από τα πιο νόστιμα και εκλεκτά τροπικά φρούτα που πέρα από την ζουμερή υφή και την πλούσια γεύση, έχει να μας δώσει αρκετά θρεπτικά στοιχεία που συμβάλλον ποικιλοτρόπως στην διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού.

Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2021

Σύμφωνα με μελέτες, ο καρπός του μάνγκο προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού, της λευχαιμίας και του προστάτη, ενώ οι πολυφαινολικές αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχονται στο μάνγκο παρέχουν προστασία έναντι των καρκίνων του μαστού και του παχέος εντέρου.

Το μάνγκο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και φλαβονοειδών όπως η βήτα-καροτίνη, άλφα-καροτίνη, καθώς και β-κρυπτοξανθίνη. Τα 100 γρ. φρέσκου μάνγκο παρέχουν 765 IU ή 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Α. Οι συγκεκριμένες αυτές ενώσεις είναι γνωστό ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι απαραίτητες για την όραση. Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για τη διατήρηση υγιούς δέρματος. Η κατανάλωση φρούτων που είναι πλούσια σε καροτίνες είναι γνωστό ότι προστατεύουν από το καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαβητικοί τύπου 1 που καταναλώνουν τροφές υψηλές σε φυτικές ίνες έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ενώ οι διαβητικοί τύπου 2 μπορούν να έχουν βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λιπιδίων και ινσουλίνης. Ένα φλιτζάνι μάνγκο παρέχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Το μάνγκο έχει γλυκαιμικό δείκτη 51. Το μάνγκο είναι επιπλέον μια καλή πηγή καλίου. Τα 100 γρ. μάνγκο παρέχουν 156 mg καλίου, και μόνο 2 mg νατρίου. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυτταρικών και των σωματικών υγρών, το οποίο βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος.

Είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης B6 (πυριδοξίνη), βιταμίνης C και βιταμίνης Ε. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C βοηθά το σώμα να αναπτύξει αντίσταση κατά των μολυσματικών παραγόντων και προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη Β6 ή πυριδοξίνη απαιτείται για την παραγωγή ορμονών GABA (νευροδιαβιβαστής αμινοξέων) στον εγκέφαλο. Ελέγχει επίσης τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα, η οποία μπορεί διαφορετικά να είναι επιβλαβής για τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα τη νόσο της στεφανιαίας αρτηρίας, και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον, το μάνγκο παρέχει μέτριες ποσότητες χαλκού. Ο χαλκός είναι ένας συμπαράγοντας για πολλά ζωτικά ένζυμα (οξειδάση του κυτοχρώματος-C και υπεροξείδιο της δισμουτάσης). Ο χαλκός απαιτείται επίσης για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Όροι: 
  • ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: