11 δυσάρεστα πράγματα που κάνει η ζάχαρη στο σώμα σας

Είναι η ζάχαρη τοξική; Είναι αν σκεφτεί κανείς  ότι ο μέσος Αμερικανός καταπίνει κάθε χρόνο  130 κιλά πρόσθετα σάκχαρα, δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιατρική ιδιοφυΐα για να υποθέσει ότι η κατανάλωση τόσης ζάχαρης σίγουρα δεν οδηγεί το σώμα σε μια νιρβάνα υγείας. 

Τρίτη, 5 Απριλίου 2022

Τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί δραματικά στις ανεπτυγμένες χώρες τα τελευταία 20 χρόνια και μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένων τροφών και ποτών που περιέχουν ζάχαρη και με διάφορα άλλα προβλήματα υγείας.     

Συσσωρεύει λίπος στα όργανα του σώματος.

Ενεργοποιεί το συκώτι σας να αποθηκεύσει λίπος πιο αποτελεσματικά, και σε περίεργα μέρη. Με την πάροδο του χρόνου, μια διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη μπορεί να οδηγήσει στη  μη αλκοολική λιπώδη νόσος του ήπατος. 

Προετοιμάζει το σώμα για τον διαβήτη

Μια μελέτη της έγκυρης επιστημονικής επιθεώρησης  PLoS One διαπίστωσε ότι για κάθε επιπλέον 150 θερμίδες ζάχαρης  ανά άτομο κάθε μέρα, ο κίνδυνος του διαβήτη αυξάνεται κατά 1,1%.  «Κρυμμένη» ζάχαρη βρίσκεται όχι μόνο στα ζαχαρούχα ποτά όπως τα αναψυκτικά αλλά και στην αγαπημένη μας κέτσαπ, τα δημητριακά και τις μπάρες, τα κατεψυγμένα γεύματα ακόμη και το ψωμί. 

Καταπονεί την καρδιά σας

Οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι η  νούμερο ένα αιτία θανάτου μεταξύ των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2, αντιπροσωπεύοντας το 65% αυτών των θανάτων.  Μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη που  είναι 5 κ.γλ. για τις γυναίκες , 9 κ.γλ. για τους άνδρες  και 3 κ.γλ. για τα παιδιά. 

Δημιουργεί συσπάσεις στα αιμοφόρα αγγεία

Τα πρόσθετα σάκχαρα προκαλούν περίσσεια ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες . Χρόνια υψηλά επίπεδα ινσουλίνης κάνουν τα λεία μυϊκά κύτταρα γύρω από κάθε αιμοφόρο αγγείο να αυξάνονται ταχύτερα από το κανονικό προκαλώντας τεταμένες αρτηρίες, οδηγώντας ευκολότερα σε υψηλή πίεση του αίματος, και τελικά σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Συμβάλλει στην αύξηση της χοληστερόλης

Υπάρχει μια ανησυχητική σχέση μεταξύ της ζάχαρης και της χοληστερόλης. Διαπιστώθηκε ότι, όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερα ποσοστά προστιθέμενων σακχάρων, εμφάνισαν τα υψηλότερα  επίπεδα κακής χοληστερόλης και επικίνδυνων τριγλυκεριδίων  και τα χαμηλότερα καλής χοληστερόλης.  

Οδηγεί σε διαβήτη τύπου 3

Η νευροπαθολόγος Suzanne de la Monte από το Πανεπιστήμιο Brown,  επινόησε τον όρο «διαβήτης τύπου 3", όταν ήταν η πρώτη, μαζί με την ομάδα της, που ανακάλυψε τη συσχέτιση μεταξύ της αντίστασης στην ινσουλίνη, της διατροφής με πολλά λιπαρά και της νόσου Alzheirmer. Τα ευρήματα των ερευνών της  υποδεικνύουν ότι το Alzheimer είναι μια μεταβολική νόσος, κατά την οποία η ικανότητα του εγκεφάλου να χρησιμοποιεί  γλυκόζη και να παράγει ενέργεια έχει υποστεί βλάβη. Με άλλα λόγια, είναι σαν να έχει κανείς διαβήτη στον εγκέφαλο.  

Είναι σαν ναρκωτικό

Όπως και τα ναρκωτικά, η ζάχαρη προκαλεί την απελευθέρωση χημικών ουσιών που ερεθίζουν το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου, τη ντοπαμίνη.  Οι άνθρωποι αναπτύσσουν μια ανοχή στη ζάχαρη, που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερη ζάχαρη για να αισθανθούν καλά. Μελέτες σχετικές με τον εθισμό σε ποντίκια έδειξαν ότι όταν τα ζώα λαχταρούν την γλυκιά ουσία, βιώνουν τρέμουλο δοντιών, αναστάτωση, τρόμο και άγχος όταν απομακρύνονται από αυτή.   

Αυξάνει το αίσθημα πείνας

Έρευνες δείχνουν ότι όταν καταναλώνουμε τακτικά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, μειώνεται η ικανότητα του σώματος να πει στον εγκέφαλο ότι χόρτασε, μπλοκάροντας την λεπτίνη.

Δημιουργεί αίσθημα κούρασης

Σίγουρα το έχετε νοιώσει. Τρώτε λαίμαργα μια ολόκληρη σοκολάτα και αμέσως έχετε την αίσθηση ότι το σώμα σας γεμίζει ενέργεια. Αλλά, μετά από λίγο, τη θέση της παίρνει η κούραση. Έρευνες δείχνουν ότι χρειάζονται 30 λεπτά ή και λιγότερο για να δημιουργηθεί αυτός ο φαύλος κύκλος της λιγούρας-ικανοποίησης-εκ νέου επιθυμίας για περισσότερη ζάχαρη. 

Αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη

Μια μελέτη σε περίπου 9.000 ανθρώπους, που δημοσιεύθηκε στο Public Health Journal, μελέτησε τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και κατανάλωσης γλυκών και πρόχειρου φαγητού. Μετά από έξι χρόνια, όσοι έτρωγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες από αυτά, αντιμετώπισαν σχεδόν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Προκαλεί ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος

Η ζάχαρη στο αίμα ενώνεται με τις πρωτεΐνες για να σχηματίσουν επιβλαβή νέα μόρια που ονομάζονται τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης, ή AGEs. Αυτοί οι ανεπιθύμητοι εισβολείς επιτίθενται στις πρωτεϊνικές ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης - τα συστατικά που διατηρούν το δέρμα ελαστικό-  καταστρέφοντάς τις , ενώ παράλληλα απενεργοποιούν τα φυσικά αντιοξειδωτικά ένζυμα του σώματος. 

Όροι: 
Κατηγοριες: