Γλυκοί τρόποι για να... αποφύγετε τα γλυκά!

Τα γλυκά αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους εθισμούς για πολλούς ανθρώπους. Σπανίως μπορεί κανείς να ξεφύγει από την ακαταμάχητη επιθυμία να φάει ένα γλυκό όσο και αν όλοι αποδέχονται το επιχείρημα πως είναι παχυντικά. Αν ο εγκέφαλός σου δώσει εντολή πως θες κάτι γλυκό, κανένας ορθολογικός ισχυρισμός για το αντίθετο δεν θα σε πείσει.

Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Όσοι τρώνε γλυκά συστηματικά προσθέτουν στον οργανισμό τους σάκχαρα που συνδέονται με την αύξηση του σωματικού βάρους και κατ' επέκταση τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές και άλλες σοβαρές παθήσεις. Και αν και μοιάζει ακατόρθωτο για κάποιους να κόψουν εντελώς τα γλυκά, τουλάχιστον μπορούν να τα αντικαταστήσουν με διάφορες συνταγές που έχουν ως βάση τους τα φρούτα, τα οποία όχι μόνο ικανοποιούν την ανάγκη του οργανισμού για κάτι γλυκό αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και πηγή θρεπτικών συστατικών.

Δείτε δύο τέτοιες συνταγές:

Εξωτική Φρουτοσαλάτα 

Είναι εύκολο να φτιαχτεί και ταυτόχρονα περιέχει  προβιταμίνη Α και άλλα αντιοξειδωτικά. Πηγαίνει άψογα και με γιαούρτι και μια κανονική μερίδα περιέχει μόλις 142 θερμίδες.

Υλικά:

  • 60ml γάλα καρύδας
  • ένα ποτήρι φυσικός φρουτοχυμός (π.χ. πορτοκάλι ή ανάμεικτος)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
  • 200 γραμμάρια μάνγκο σε κύβους
  • 400 γραμμάρια ανανάς σε κύβους
  • 3 κουταλιές της σούπας κάσιους

Για να το φτιάξετε ρίξτε ανακατέψτε σε ένα μεγάλο μπολ το γάλα καρύδας, τον φυσικό χυμό και το μέλι. Προσθέστε το μάνγκο και τον ανανά. Τέλος, πασπαλίστε το μείγμα με τα κάσιους.

Ζελέ βερίκοκου με σαντιγί 

Το βερίκοκο είναι ένα από τα πιο γλυκά φρούτα και ως εκ τούτου ένα τέλειο «υποκατάστατο» των γλυκών. Η συγκεκριμένη συνταγή μάλιστα θα κάνει τους λάτρεις των γλυκών να... γλείφουν τα δάκτυλά τους με μόλις 210 θερμίδες ανά μερίδα!

Υλικά:

  • 1 λίτρο χυμός βερίκοκο
  • 2 πακέτα σκόνη ζελατίνης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • Σαντιγί (έτοιμη ή χτυπάμε κρέμα γάλακτος)
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φιστίκια

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το μισό χυμό βερίκοκου σε μέτρια με ζεστή θερμότητα. Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό σε ένα μπολ και τον πασπαλίζουμε με ζελατίνη ομοιόμορφα. Ανακατεύουμε προκειμένου να υγρανθεί όλη η ζελατίνη και προσθέτουμε σαντιγί και φιστίκια στην κορυφή.

Όροι: 
Κατηγοριες: