Ζάχαρη: Εχθρός της υγιεινής διατροφής, αλλά...

Όσο υγιεινά και αν τρώει κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τα γλυκά. Ακόμα και οι πιο συνειδητοί οπαδοί της υγιεινής διατροφής πολλές φορές «σπάνε» και τελικά προσθέτουν γλυκά στις διατροφικές τους συνήθειες. Αυτό καθιστά τα γλυκά μια από τις πιο συχνές πηγές αύξησης κιλών αλλά και προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

Τα γλυκά περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης και ένα από τα πιο ύπουλα χαρακτηριστικά της τελευταίας είναι πως κάνει την όρεξή μας να ανοίγει. Όσο περισσότερη ζάχαρη τρώμε τόσο περισσότερο νιώθουμε πως πεινάμε και τελικά όχι μόνο δεν νιώθουμε πλήρεις και χορτάτοι αλλά καταλήγουμε να τρώμε ακόμα παραπάνω.

Δεν χρειάζεται να μας προκαλεί καμία έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως η ζάχαρη είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται ή τουλάχιστον να ελέγχεται. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες μπορούν να τρώνε 25 γραμμάρια την ημέρα και οι άντρες 38 γραμμάρια την ημέρα. Οτιδήποτε πάνω από αυτούς τους αριθμούς συνιστά υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης.

Είναι λοιπόν κρίσιμο να ελέγχουμε την ποσότητα ζάχαρης που προσλαμβάνει ο οργανισμός μας, για αυτό καλό είναι να διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζουμε. Η ζάχαρη πολλές φορές βρίσκεται «καμουφλαρισμένη» μέσα σε αυτά. Πρέπει να ξέρουμε λοιπόν πως τα παρακάτω συστατικά περιέχουν μπόλικη ζάχαρη και θερμίδες:

καστανή ζάχαρη, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, σιρόπι καλαμποκιού, ζάχαρη καλαμποκιού, σταφυλοσάκχαρο, συμπύκνωμα χυμού φρούτων, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, μέλι
μαλτοδεξτρίνη, μελάσα σακχαρόζη, ακατέργαστη ζάχαρη, ζάχαρη Turbinado

Αν κάποιο από τα παραπάνω συστατικά είναι ένα από τα τρία βασικά ενός προϊόντος τότε σκεφτείτε το ξανά πριν το αγοράσετε. Τα επίπεδα ζάχαρής του θα είναι υψηλά. Γενικότερα, προσπαθήστε να επιλέγετε προϊόντα με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη. 

Επίσης, μπορείτε πάντα να ικανοποιείτε την ανάγκη σας για κάτι γλυκό υποκαθιστώντας τα γλυκά με τα φρούτα. Η γεύση των φρούτων είναι επίσης γλυκιά και μπορεί να μειώσει την ανάγκη σας να φάτε ζάχαρη ενώ ταυτόχρονα τα φρούτα σας κρατάνε και χορτάτους, προσόν που δεν έχουν τα γλυκά.

Αν πάλι δεν... κρατιέστε και θέλετε οπωσδήποτε να τρώτε γλυκά τότε είναι αναγκαία προϋπόθεση να γυμνάζεστε και να τα τρώτε περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα μετά το τέλος μιας προπόνησης, χρονικό διάστημα στο οποίο το σώμα μας είναι σε θέση να αφομοιώνει την ζάχαρη.

Όροι: 
Κατηγοριες: