Εάν πρέπει, καταναλώστε ζάχαρη μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν είστε δραστήριοι

Το μεταβολικό σύνδρομο θα μπορούσε να αποφευχθεί αν καταναλώναμε ζάχαρη μόνο κατά τη διάρκεια των ωρών της ημέρας που είμαστε ενεργοί, υποστηρίζουν ερευνητές στην Ιαπωνία.

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018

Ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε σακχαρόζη από αρουραίους εργαστηρίου μόνο την ημέρα, όταν ήταν σε κίνηση, απέτρεψε πολλές από τις επιβλαβείς επιδράσεις της περίσσειας ζάχαρης. Οι επιστήμονες στην Ιαπωνία απέδειξαν ότι η χρονική στιγμή της κατανάλωσης ζάχαρης κατά τη διάρκεια της ημέρας από αρουραίους, απέτρεψε πολλές από τις επιβλαβείς επιδράσεις της περίσσειας ζάχαρης και επηρέασε την πιθανότητα εμφάνισης μεταβολικής νόσου. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο PLOS ONE.

Καλά νέα για όσους δεν μπορούν να αντισταθούν στις γλυκές απολαύσεις: οι επιστήμονες προτείνουν να ικανοποιούν τις επιθυμίες τους κατά τη διάρκεια της ημέρας για να περιορίσουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου. Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Nagoya στην Ιαπωνία ανακάλυψε ότι όταν οι αρουραίοι κατανάλωναν ζάχαρη μόνο σε στιγμές που ήταν ενεργοί, το λίπος στο ήπαρ και το αίμα τους παρουσίαζε μείωση περισσότερο από ό,τι όταν τους επιτρεπόταν να καταναλώνουν τα γλυκά όποτε ήθελαν.

Οι επιστήμονες έδιναν στους αρουραίους να φάνε είτε σάκχαρα είτε άμυλα. Οι αρουραίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: εκείνους που τρέφονταν μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν οι αρουραίοι δραστηριοποιούνται, και σε εκείνους που κατανάλωναν σάκχαρα ή άμυλα κάθε φορά που το επιθυμούσαν. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, η ομάδα μελέτης εξέτασε το επίπεδο του λίπους στο συκώτι και το αίμα των αρουραίων αυτών. Οι αρουραίοι με περιορισμένη πρόσληψη σακχαρόζης είχαν περίπου 20% λιγότερη ποσότητα λίπους στο συκώτι και το αίμα τους. Παρόλα αυτά, ακόμη και αν οι αρουραίοι τρέφονταν μόνο με ζάχαρη κατά τη διάρκεια της νύχτας, το επίπεδο λίπους στο συκώτι και το αίμα τους ήταν υψηλότερο από αυτό των ζώων που είχαν τραφεί με άμυλα.

"Επιλέξαμε να μελετήσουμε τους αρουραίους επειδή το σωματικό βάρος τους είναι δέκα φορές μεγαλύτερο από τα συνηθισμένα ποντίκια που χρησιμοποιούμε στα πειράματα και επειδή έχουν πιο σταθερό μεταβολισμό", δήλωσε ο καθηγητής Hiroaki Oda.

"Υποβάλαμε τις τέσσερις ομάδες σε διάφορες αναλύσεις, συμπεριλαμβανομένου του σωματικού βάρους, των λιπιδίων στο αίμα και στο ήπαρ και της έκφρασης των ηπατικών γονιδίων. Η αποχή από την κατανάλωση γλυκών σε περιόδους που το σώμα είναι σε ηρεμία θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και άλλων ασθενειών, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ακόμη και αν γνωρίζουμε το γεγονός ότι η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης είναι κακή για την υγεία, είναι δύσκολο να αντισταθούμε. Ωστόσο, στους ανθρώπους, για παράδειγμα, είναι πιθανό να μειώσει το βλαβερό αποτέλεσμα, αν οι άνθρωποι περιορίζουν την κατανάλωση ζάχαρης μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας", δήλωσε ο Oda.

"Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να είναι πολύ σημαντικά για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων", ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Sun Shumin από το ίδιο πανεπιστήμιο. "Δυνητικά, ο περιορισμός της πρόσληψης ζάχαρης την ημέρα, όταν οι άνθρωποι είναι πιο ενεργοί, θα μπορούσε να μειώσει πολλές από τις επιζήμιες επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης σε ολόκληρο τον κόσμο", πρόσθεσε. Κατά τη διάρκεια των ωρών ανάπαυσης, το λίπος είναι πιθανό να συσσωρευτεί επειδή η δραστηριότητα για τη διάσπαση της ζάχαρης στο σώμα εξασθενεί και δεν μετατρέπεται στο αίμα για τις ενεργειακές ανάγκες.

Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης έχει αναγνωριστεί ως αύξηση της ποσότητας λίπους στο ήπαρ και στο αίμα. Οι κατευθυντήριες γραμμές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) συνιστούν στους ενήλικες και τα παιδιά να μειώνουν την ημερήσια πρόσληψη σακχάρων σε λιγότερο από το 10% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας ώστε να αποφύγουν τις ασθένειες που συνδέονται με τον τρόπο ζωής. Μια περαιτέρω μείωση κάτω από 5% ή περίπου 25 γραμμάρια (6 κουταλάκια του γλυκού), ανά ημέρα θα παρέχει πρόσθετα οφέλη για την υγεία.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: