Ζάχαρη από καρύδα: Το τελευταίο εναλλακτικό της ζάχαρης

Μπορεί η ζάχαρη από καρύδα να είναι ένα εξειδικευμένο προϊόν, η δημοτικότητά της όμως αυξάνεται, καθώς θεωρείται πιο υγιεινό εναλλακτικό προϊόν για την ζάχαρη. Εταιρίες χονδρικής στο Ηνωμένο Βασίλειο κάνουν λόγο για διπλασιασμό των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια, ενώ δηλώνουν ότι η χρήση της ζάχαρης από καρύδα τείνει να γίνει η επικρατούσα τάση. 

Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021

Αναλυτές θεωρούν ότι ο κόσμος στρέφεται σε εναλλακτικά της ζάχαρης, όπως ζάχαρη από καρύδα, από μήλο, ή αγαύη γιατί θεωρεί ότι είναι πιο υγιεινά ενώ στην πραγματικότητα είναι κι αυτά 100% ζάχαρη.

H παραγωγή της ζάχαρης αυτής που γίνεται από τους χυμούς των λουλουδιών του καρυδόδενδρου, ισχυρίζονται ότι είναι πιο υγιεινή από την κοινή ζάχαρη από τα ζαχαροκάλαμα, γιατί περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία και φυτοχημικά όπως κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο ενώ ταυτόχρονα το Ινστιτούτο Έρευνας Τροφίμων και Διατροφής των Φιλιππίνων την έχει κατατάξει στα προϊόντα με γλυκαιμικό δείκτη 35.

Οι παραγωγοί δηλώνουν επίσης ότι η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον, γιατί ένα στρέμμα από καρυδόδενδρα παράγει 50-75% περισσότερη ζάχαρη από την αντίστοιχη έκταση ζαχαροκάλαμων, ενώ καταναλώνει μόλις το 20% των πόρων.

Παρ΄όλα αυτά επιστήμονες δηλώνουν ότι οι έρευνες έχουν γίνει σε μικρό δείγμα ανθρώπων, και ότι για να θεωρηθεί η ζάχαρη από καρύδα πηγή των παραπάνω θρεπτικών συστατικών θα πρέπει να τρώει κανείς περίπου 100 γραμμάρια ημερησίως, τα οποία θα του δίνουν 400 θερμίδες επιπλέον.

Η φρενίτιδα όμως για την ζάχαρη από καρύδα, εξακολουθεί να γιγαντώνεται, παρ όλο που μεταπωλητές δηλώνουν ότι είναι στην διακριτική ευχέρεια των καταναλωτών να πιστέψουν ή όχι τους ισχυρισμούς περί πιο υγιεινού εναλλακτικού της ζάχαρης, παρ όλο που το προϊόν είναι πολύ πιο ακριβό και απευθύνεται σε περιορισμένο κοινό, και παρ όλο οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η σακχαρόζη που περιέχεται στην κοινή ζάχαρη είναι το ίδιο φυσικό προϊόν που περιέχεται στην ζάχαρη από αγαύη, καρύδα, παντζάρι ή άλλα φυτά.

Φωτογραφία από τον χρήστη Alexandr Podvalny στο Pexels

Όροι: 
Κατηγοριες: