Σχετικα Αφιερωματα

Ζάχαρη: Πιο επικίνδυνη απ' ότι νομίζαμε

Αν υπήρχε φυλακή τροφίμων η ζάχαρη θα ήταν... βαρυποινίτης. Διότι μπορεί της χρωστάμε τη δημιουργία γλυκών και φανταστικών λιχουδιών, ωστόσο, το κακό που κάνει στον οργανισμό μας είναι μεγάλο και καλό είναι να τη βγάλουμε από τη διατροφή μας. 

 

Κυριακή, 22 Απριλίου 2018

Μέχρι πρότινος όσοι μας συμβουλεύουν να αποφεύγουμε να τρώμε ζάχαρη είχαν δύο βασικά επιχειρήματα. Το ένα ήταν ότι η ζάχαρη παχαίνει. Το άλλο πως προκαλεί διαβήτη. Όμως, μετά από πρόσφατες μελέτες, αναδείχθηκαν μερικοί επιπλέον λόγοι που έχουν να κάνουν με διάφορες πτυχές της υγείας μας και το πόσο επιβαρυντική είναι η ζάχαρη.

Ακολουθεί ό,τι πρέπει να ξέρετε:

«Χαλάει» τη μνήμη

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως διάφορες διαταραχές που έχουν να κάνουν με την λειτουργία του εγκεφάλου συνδέονται με την ποσότητα ζάχαρης που εισέρχεται στον οργανισμό μας. Μια τέτοια είναι η κατάθλιψη ενώ κάποιες άλλες είναι το αλτσχάιμερ και η άνοια.

Είναι εθιστική

Άπαξ και φας ζάχαρη ο εγκέφαλός σου απελευθερώνει ντοπαμίνη, την ίδια δηλαδή ουσία που απελευθερώνουν διαφόρων ειδών ναρκωτικά που γι' αυτό τον λόγο είναι εθιστική. Όσο παρατραβηγμένο κι αν ακούγεται, στο επίπεδο του εθισμού η ζάχαρη λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο (τηρουμένων των αναλογιών πάντα προφανώς) που λειτουργούν και κάποια ναρκωτικά.

Κάνει το δέρμα να γερνάει

Η ζάχαρη, όταν καταναλώνεται σε μεγάλο βαθμό, διασπά το κολλαγόνο και την ελαστίνη από το δέρμα μας. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη βοηθούν στην αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος και με την διάσπαση που τους προκαλεί η ζάχαρη, ουσιαστικά στρώνεται το χαλί στην πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Προκαλεί υπερφαγία

Η πολλή ζάχαρη αυξάνει την αποθήκευση λίπους και μουδιάζει το ανορεξιογόνο σύστημα της ωκυτοκίνης του εγκεφάλου, του αισθητήρα δηλαδή που αποτρέπει την υπερκατανάλωση τροφής. Με απλά λόγια, η παρουσία της ζάχαρης στον οργανισμό μας κάνει εγκέφαλο να μην διαβιβάζει στις ορμόνες μας το σήμα πως είμαστε χορτάτοι.

Γιώργος Παπαδημητρόπουλος

Όροι: 
Κατηγοριες: