Θέλετε να μειώσετε την LDL χοληστερόλη σας; Δοκιμάστε τα σπορέλαια

Ποιό λάδι είναι καλύτερο για την υγεία σας; Σε ό,τι αφορά στο λίπος και τα καλύτερα έλαια μαγειρικής για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022

Σύμφωνα με νέα έρευνα, μπορεί τελικά να έχουμε μια πιθανή απάντηση - τουλάχιστον όσον αφορά τη χοληστερόλη. Αν ψάχνετε για ένα μαγειρικό λάδι που θα είναι κατάλληλο για δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη, μην βιαστείτε να υποθέσετε ότι το παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης είναι η μόνη σας επιλογή. Ενώ το ελαιόλαδο είναι όντως γνωστό ότι συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς, υπάρχουν και άλλα που είναι εξίσου ευεργετικά και μπορεί να είναι ακόμη πιο κατάλληλα για ορισμένα τρόφιμα ή διατροφικά παρασκευάσματα. Η χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL) - που συνήθως ονομάζεται «κακή» χοληστερόλη - είναι ο τύπος της χοληστερόλης στο αίμα, που οι άνθρωποι τείνουν να προσέχουν μόλις τους πουν ότι πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδά της. Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι οι γιατροί ανέφεραν πάντοτε ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να περιοριστεί η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και να περιληφθούν περισσότερο ακόρεστα λίπη. Αλλά εκτός από τη γνώση ότι είναι καλύτερα να σοτάρουμε π.χ. τα κρεμμύδια στο μαγειρικό λάδι αντί στο βούτυρο, δεν υπήρχαν πολλές πληροφορίες για τα καλύτερα υποκατάστατα του ελαιόλαδου για τη συγκεκριμένη δουλειά... μέχρι τώρα.

Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Lipid Research, οι ερευνητές ανέλυσαν 55 μελέτες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980 και εξέτασαν τις επιδράσεις των διαφόρων μαγειρικών ελαίων στα λιπίδια του αίματος των συμμετεχόντων (αναφέρονται σε όλες τις λιπαρές ουσίες του αίματος, συμπεριλαμβανομένης και της LDL ή "κακής" χοληστερόλης). Οι μελέτες που περιλήφθηκαν στην ανάλυση έπρεπε να συγκρίνουν την επίδραση δύο ή περισσοτέρων λιπαρών ουσιών (από έναν κατάλογο 13 επιλογών) στη LDL των συμμετεχόντων ή σε άλλα λιπίδια του αίματος (π.χ. ολική χοληστερόλη, λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας [HDL-χοληστερόλη] ή τριγλυκερίδια) για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες ή περισσότερο. Ο επικεφαλής ερευνητής Lukas Schwingshackl, από το German Institute of Human Nutrition είπε ότι με τη χρήση αυτής της μεθόδου, η επιστημονική ομάδα ήταν σε θέση να συγκρίνει διάφορες παρεμβάσεις ταυτόχρονα. Τα αποτελέσματα δημιούργησαν μια κατάταξη που διευκόλυνε τον εντοπισμό του καλύτερου λαδιού για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Τελικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σπορέλαια ήταν συνολικά η καλύτερη επιλογή για τους ανθρώπους που επιδιώκουν να βελτιώσουν τη χοληστερόλη τους.

Και δεν ήταν μόνο ένα σπορέλαιο που κατατάχθηκε στην κορυφή της λίστας. "Το ηλιέλαιο, το κραμβέλαιο, το έλαιο κνήκου και το έλαιο λιναρόσπορου απέδωσαν καλύτερα", δήλωσε ο Schwingshackl και σχολίασε: "Κάποιοι από τις χώρες της Μεσογείου πιθανότατα δεν είναι τόσο ευχαριστημένοι με αυτό το αποτέλεσμα, διότι προτιμούν να βλέπουν το ελαιόλαδο στην κορυφή, αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση." Ενώ τα σπορέλαια μπορεί να μην είναι τόσο γνωστά όπως το ελαιόλαδο και άλλα μαγειρικά έλαια, πολλά από αυτά διατίθενται πια σε πολλά καταστήματα τροφίμων. Αλλά ακόμη και αν είστε αφοσιωμένοι στο ελαιόλαδο, δεν είναι και η χειρότερη επιλογή για τη χοληστερόλη σας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τελική κατάταξη έδειξε ότι τα στερεά λίπη, όπως το βούτυρο και το λαρδί, ήταν οι χειρότερες επιλογές. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν που έχει πρόσφατα συμβουλευτεί γιατρό σχετικά με τη χοληστερόλη. Οι γιατροί δίνουν αυτή τη συγκεκριμένη συμβουλή εδώ και χρόνια.

Πριν τρέξετε να αγοράσετε κάθε σπορέλαιο που κυκλοφορεί, αξίζει να θυμάστε ότι υπάρχουν μερικές σημαντικές προειδοποιήσεις για την έρευνα. Για παράδειγμα, το ότι μέτρησε μόνο τα λιπίδια του αίματος και δεν έλαβε άμεσα υπόψη της τις περιπτώσεις των καρδιακών παθήσεων. "Αυτό δεν είναι ένα σαφές κλινικό αποτέλεσμα", δήλωσε ο Δρ Schwingshackl. «Η LDL είναι ένας αιτιώδης παράγοντας κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο, αλλά δεν είναι η στεφανιαία νόσος». Επιπλέον, δεν υπήρχαν αρκετές αποδείξεις για την επιλογή ενός "νικητή" μεταξύ όλων των διαφορετικών τύπων σπορέλαιων. Έτσι, ακόμη και αν έχετε προβλήματα με τη χοληστερόλη και θέλετε να πειραματιστείτε με τα διάφορα είδη που υπάρχουν ώστε να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα, μην βιαστείτε. Αντ 'αυτού, μιλήστε με το γιατρό σας για το ποιο μαγειρικό λάδι μπορεί να είναι το καλύτερο για εσάς.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: