«Ασπίδα» για το έντερο μπρόκολο και κουνουπίδι

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση  λαχανικών όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει εντερικά προβλήματα. Δείτε τι ρόλο παίζουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες στο έντερο και πως τα δύο αυτά λαχανικά βοηθούν ώστε να υπάρχει ισορροπία βακτηρίων. 

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021

Μια πρωτεΐνη που ονομάζεται aryl hydrocarbon receptor (AHR) διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία μας από εξωτερικούς ρύπους, τοξίνες και παθογόνα σε θέσεις "κλειδιά" για την υγεία μας όπως είναι το δέρμα μας, οι πνεύμονες και το έντερο. Μελετώντας το ρόλο της AHR στο έντερο, οι επιστήμονες στο ινστιτούτο Francis Crick ανακάλυψαν ότι μία άλλη πρωτεΐνη, γνωστή ως CYP1A1, ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό το πως θα δράσει η AHR.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη η πρωτεΐνη CYP1A1 μπορεί να καταστρέφει αρκετή από την ποσότητα της AHR και άρα τις ευεργετικές συνέπειες που έχει η τελευταία για τον οργανισμό μας.  Μάλιστα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των βακτηριδίων του εντέρου που με τη σειρά τους μπορεί να δημιουργήσουν φλεγμονές και διάφορες νόσους.

Ο Δρ Stockinger, ο οποίος ηγήθηκε της εργασίας, λέει: «Γνωρίζαμε ήδη ότι η ανεπάρκεια AHR προκαλεί πολλά προβλήματα στο έντερο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που μας προστατεύουν από τρισεκατομμύρια μας των εντερικών βακτηρίων. Μόρια που ενεργοποιούν AHR μπορεί να προέρχονται από τη διατροφή μας, αλλά και από τα εντερικά βακτήρια μας. Η ενεργοποίηση των AHR πρωτεϊνών δίνουν ζωή σε ένζυμα όπως CYP1A1. Κανονικά η λειτουργία αυτών των ενζύμων είναι να υποβαθμίσει τα μόρια που αρχικά ενεργοποιούν  τις AHR, αλλά τελικά συμβαίνει να τις απενεργοποιούν".

Και πως λύνεται αυτό; Οι ερευνητές δημιούργησαν ποντίκια με υπερκινητική CYP1A1, η οποία απενεργοποιούσε τις πρωτεΐνες AHR. Σε αντίθεση με τα φυσιολογικά ποντίκια, αυτά με την αυξημένη CYP1A1 δεν ήταν σε θέση να παλέψουν μια μόλυνση με βακτήρια  E. Coli (σ.σ. βακτήριο που ζει στο πεπτικό σύστημα των ανθρώπων και των ζώων).

Πως μπορούμε να ελέγχουμε την CYP1A1 και να αφήνουμε τις άλλες πρωτεΐνες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους; Μπορεί να ελέγχεται με την προσθήκη θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά στα τρόφιμα οι ποντικοί τρέφονται. Αυτό λειτούργησε με δύο τρόπους - με την αναστολή CYP1A1 και με την παροχή επιπλέον μόρια AHR-ενεργοποίηση. Ο Δρ Stockinger λέει: «Η εντερική ανοσοποιητική λειτουργία μπορεί να βελτιωθεί με την κατανάλωση σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, τα οποία είναι πλούσια σε τέτοια CYP1A1 αναστολείς και τα μόρια που ενεργοποιούν AHR".

Μπρόκολο ή κουνουπίδι;

Και τα δύο έχουν σημαντικές ιδιότητες και θρεπτικά συστατικά, αλλά ας δούμε αναλυτικά τι προκύπτει μετά από μια λεπτομερή σύγκρισή τους (τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά, αντιστοιχούν σε μία κούπα κάθε λαχανικού).

  • Θερμίδες: 31 θερμίδες το μπρόκολο – 27 θερμίδες το κουνουπίδι

  • Πρωτεΐνες: 2,6 γρ. πρωτεΐνες το μπρόκολο – 2,1 γρ. πρωτεΐνες το κουνουπίδι

  • Υδατάνθρακες: 6 γρ. το μπρόκολο - 5 γρ. το κουνουπίδι

  • Φυτικές ίνες: 9,6% το μπρόκολο – 8,4% το κουνουπίδι

  • Ασβέστιο: 4,3% το μπρόκολο – 2,4% το κουνουπίδι

  • Σίδηρος: 4% το μπρόκολο – 3% το κουνουπίδι

  • Μαγνήσιο: 4,8% το μπρόκολο – 4% το κουνουπίδι

  • Φώσφορος: 6% το μπρόκολο – 4,7% το κουνουπίδι

  • Κάλιο: 8,2% το μπρόκολο – 9% το κουνουπίδι

  • Ψευδάργυρος: 2,6% το μπρόκολο - 2% το κουνουπίδι

  • Βιταμίνη C: 135% το μπρόκολο – 87% το κουνουπίδι

  • Φυλλικό οξύ: 14% το μπρόκολο – 15% το κουνουπίδι

  • Βιταμίνη Α: 11% το μπρόκολο - 0 το κουνουπίδι

  • Βιταμίνη Κ: 116% το μπρόκολο – 21% το κουνουπίδι

Διαλέξτε όποιο προτιμάτε και να θυμάστε ότι είναι τροφή που κάνει καλό. Το έντερό μας είναι το κέντρο του οργανισμού. Ένα υγιές έντερο, στις περισσότερες περιπτώσεις δείχνει έναν υγιή άνθρωπο.

* Ολόκληρη η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature.

Φωτογραφία από τον χρήστη Yaroslav Shuraev στο Pexels

Όροι: 
Κατηγοριες: