Αγκινάρα: Ένα πολύτιμο φάρμακο της φύσης για το συκώτι και τη χολή

Μελέτες αποδεικνύουν ότι η αγκινάρα είναι μία από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές και ότι εκτός από ένα νόστιμο λαχανικό, αποτελεί επίσης και ένα πολύτιμο φάρμακο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποκομίσουμε τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία μας που προσφέρουν οι αγκινάρες. Αν και το πιο νόστιμο μέρος τους για τους περισσότερους είναι το εσωτερικό τους, τα φύλλα είναι εκείνα που προσφέρουν τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020

Η προέλευση της αγκινάρας είναι από την Μεσόγειο με πιθανή χώρα την Αλγερία. Είναι φυτό αφρικανικής προέλευσης με μεγάλη ιστορία. Οι Ρωμαίοι τις εισήγαγαν από τις ισπανικές και αφρικανικές επαρχίες τους. Για μερικούς αιώνες τα ίχνη της αγκινάρας χάνονται και ξαναβρίσκονται πια σε συνταγές μαγειρικής από το Μεσαίωνα και μετά. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την αγκινάρα κινάρα, από το λατινικό Cynara. Η αγκινάρα, πέρα από ένα εξαιρετικό λαχανικό, αποτελεί κι ένα πολύτιμο φάρμακο. Ωμή ή μαγειρεμένη θεωρείται σπουδαία διαιτητική και υγιεινή τροφή. Περιέχει βιταμίνες Α, C και του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, και πολλά φλαβονοειδή. Η αγκινάρα αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία συμμετέχει στη διατήρηση της υγείας των οστών, ενεργοποιώντας την πρωτεΐνη οστεοκαλσίνη. Μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται για καταστάσεις όπως: χολική ανεπάρκεια, δυσπεψία, φουσκώματα, ναυτία, γαστρεντερικά προβλήματα, υψηλή χοληστερόλη, μείωση της LDL χοληστερόλης, αγγειακά προβλήματα και δρα ως αντιφλεγμονώδες, διεγερτικό της όρεξης, διεγερτικό της χολής, τονωτικό, αποτοξινωτικό, διουρητικό και αναγεννητικό των κυττάρων. 

Μία αγκινάρα έχει μόλις 60 θερμίδες, αρκετές φυτικές ίνες και καθόλου λίπος. Αποτελεί ιδανική επιλογή για εκείνους που προσέχουν τη σιλουέτα τους. Όλα τα οφέλη της υπάρχουν όσο αυτή καταναλώνεται φρέσκια. Συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και την προστασία της καρδιάς. Η αγκινάρα προάγει την παραγωγή της χολής λόγω της αντιοξειδωτικής πολυφαινόλης κυναρίνης αλλά της σιλυμαρίνης, προστατεύει τη λειτουργία του συκωτιού και βοηθάει στην απομάκρυνση τοξινών. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν ακόμη και να αναγεννήσουν τον ηπατικό ιστό. Η ισχυρή ηπατοπροστατευτική ουσία σιλυμαρίνη αποτρέπει την υπεροξείδωση των λιπιδίων των κυτταρικών μεμβρανών και αυξάνει την αναγέννηση των νέων ηπατικών κυττάρων που αντικαθιστούν τα παλαιά κατεστραμμένα βοηθώντας έτσι στην καλύτερη υγεία του ήπατος.

Είναι καλό να την προτιμούν άτομα που υποφέρουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή δυσπεψία αφού η κυναρίνη που περιέχει βοηθά στην αποτελεσματικότερη πέψη των λιπών και απορρόφηση των βιταμινών από το φαγητό μας. Έρευνες έδειξαν ότι πολυφαινόλες όπως η κερκετίνη και η ρουτίνη μειώνουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του προστάτη, της λευχαιμίας και του καρκίνου του μαστού. Οι αγκινάρες βοηθούν το πεπτικό σύστημα. Είναι ένα φυσικό διουρητικό, που βοηθά την πέψη και τη βελτίωση της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης, αλλά και στην ανακούφιση γαστρεντερικών προβλημάτων. Τέλος, η συχνή κατανάλωσή της, σταδιακά μειώνει τα επίπεδα του ουρικού οξέως καθώς και τα προβλήματα που έχουν σχέση με την αρθρίτιδα.

Όροι: 
Κατηγοριες: