Τα πολλά διατροφικά οφέλη της μπάμιας

Το παρεξηγημένο αυτό καλοκαιρινό κυρίως λαχανικό που είτε το λατρεύεις είτε το μισείς, είναι εδώ και 3.500 χρόνια μια αποθήκη θρεπτικών ουσιών όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. 

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022

Οι μπάμιες κάνουν την εμφάνισή τους στους ζεστούς μήνες του χρόνου αλλά τις βρίσκουμε και κατεψυγμένες όλες τις εποχές. Είναι ένα ευέλικτο λαχανικό που καταναλώνεται με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα δημοφιλές στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, σε διάφορα μέρη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, της Καραϊβικής και της Νότιας Αμερικής αλλά και στη χώρα μας. Λέγεται ότι ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία πριν 3.500 χρόνια και ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στους αρχαίους Αιγύπτιους.

Θρεπτικά συστατικά

Ένα φλιτζάνι ωμές μπάμιες περιέχει λίγο πάνω από 30 θερμίδες, περίπου 3 γραμμάρια διαιτητικών ινών, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, 7,6 γραμμάρια υδατάνθρακες και 0,1 γραμμάρια λίπους..  Προσφέρει επίσης τα παρακάτω ποσοστά συνιστώμενων ημερήσιων προσλήψεων: 66% βιταμίνης K, 35% βιταμίνης C, 22% φολικού οξέος, 14% μαγνησίου, 13% θειαμίνης, 11% βιταμίνης Β6 και μικρά ποσοστά ασβεστίου, σιδήρου, βιταμίνης Α, νιασίνης, φωσφόρου και χαλκού. Τί άλλο να ζητήσει πραγματικά κανείς;

Μειώνει τη χοληστερόλη 

Οι μπάμιες όχι μόνο προωθούν την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, αλλά και τα καλά επίπεδα χοληστερόλης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Οι διαλυτές στο νερό ίνες διασπώνται στο πεπτικό σύστημα και δεσμεύουν παράλληλα τη χοληστερόλη των άλλων τροφών έτσι ώστε να μπορεί να εκκρίνεται μαζί με άλλα απόβλητα. Με τη σειρά τους, πέφτουν και τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης.

Διαχειρίζεται τον διαβήτη

Οι διαλυτές ίνες μπορούν να βοηθήσουν τους διαβητικούς λόγω της ικανότητάς τους να διατηρούν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. 

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η πλούσια περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, ενδυναμώνει και προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα από τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες, δημιουργώντας περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μάχη εναντίον των ξένων παθογόνων στο σώμα.

Υγιής εγκυμοσύνη

Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, βιταμινών Β (Β1, Β2, Β6), βιταμίνης C, φυτικών ινών, φολικού οξέος αλλά και τα ιχνοστοχεία που περιέχει την καθιστούν ένα από τα ιδανικά λαχανικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βοηθώντας στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών.

Καρκίνος

Η λεκτίνη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται στις μπάμιες, χρησιμοποιήθηκε σε μια μελέτη για τη θεραπεία ανθρώπινων κυττάρων καρκίνου του μαστού. Η θεραπεία μείωσε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων κατά 63% και σκότωσε το 72% των καρκινικών κυττάρων. 

Υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με την American Heart Association, η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, παχυσαρκίας και διαβήτη.

Οστεοπόρωση

Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, όπως οι μπάμπιες, προωθούν την υγεία των οστών απορροφώντας το ασβέστιο. 

Δυσκοιλιότητα

Η κατανάλωση ινών βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και διατηρεί ένα υγιές πεπτικό σύστημα.Οι ίνες στη διατροφή συμβάλλουν επίσης στη μείωση της όρεξης και μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Πεπτική υγεία

Οι βλεννώδεις ίνες της μπάμιας μετακινούν την τροφή στον πεπτικό σωλήνα προσθέτοντας όγκο. Αυτό σημαίνει ότι οι κινήσεις του εντέρου είναι πιο τακτικές και υπάρχει μια μείωση στα γαστρεντερικά προβλήματα όπως  φούσκωμα, κράμπες, δυσκοιλιότητα και υπερβολικά αέρια. 

Όραση

Πλούσια πηγή βιταμίνης Α και αντιοξειδωτικών όπως βήτα καροτένια, ξανθεϊνη και λουτεΐνη που καταστρέφουν ή εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την αποδόμηση των κυττάρων στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι υπεύθυνα για την όραση. Η τακτική κατανάλωσή τους θα προστατεύσει την όρασή σας από ασθένειες όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.

Δέρμα

Τα αντιοξειδωτικά της βιταμίνης Α προστατεύουν την υγεία του δέρματος, προωθώντας ταχύτερη επούλωση, μειώνοντας την εμφάνιση ουλών, ακμής και ρυτίδων. 

Μια αρνητική πλευρά της κατανάλωσης μπάμιας είναι τα υψηλά επίπεδα οξαλικών που περιέχει. Τα οξαλικά άλατα μπορούν να χειροτερεύσουν προβλήματα πέτρας στα νεφρά και τη χολή καθώς ενώνονται με  τις υπάρχουσες πέτρες και προκαλούν την αύξησή τους. 

Όροι: 
Κατηγοριες: