Σχετικα Αφιερωματα

Μπορούν οι ντομάτες να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου του στομάχου;

Μια νέα μελέτη από την Ιταλία μας δίνει έναν επιπλέον λόγο να απολαύσουμε το αγαπημένο μας λαχανικό, ή φρούτο πιο σωστά. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η τομάτα μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου, αλλά μπορεί επίσης να είναι το κλειδί για νέες θεραπείες που αποσκοπούν στη θεραπεία της νόσου.

 

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Cellular Physiology διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα ντομάτας από δύο διαφορετικές νότιες ιταλικές ποικιλίες, τις San Marzano και Corbarino, μπορούν να συμβάλλουν στην αναστολή της ανάπτυξης των κυττάρων του καρκίνου του στομάχου, αποτρέποντάς τα από το να αποκτήσουν κακοήθη ή επικίνδυνα χαρακτηριστικά. Οι συγγραφείς της έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία διαφορετικών μορφών καρκίνου του στομάχου. Πολύ ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι τα οφέλη που βρέθηκαν στις ντομάτες στο σύνολό τους, σημαίνει ότι μπορείτε απλά να τα αποκτήσετε απολαμβάνοντας νόστιμες ώριμες ντομάτες, χωρίς να χρειάζεται να αγοράσετε εξειδικευμένα εκχυλίσματα. Η ομάδα των επιστημόνων θεωρεί ότι διαφορετικά είδη ντομάτας μπορεί να έχουν διαφορετικές ικανότητες καταπολέμησης του καρκίνου και ελπίζουν να διερευνήσουν περαιτέρω αυτά τα ευρήματα. "Η αντικαρκινική τους δράση δεν φαίνεται να σχετίζεται με συγκεκριμένα συστατικά, όπως το λυκοπένιο, αλλά υποδεικνύει ότι τα οφέλη τους θα πρέπει να οφείλονται στο σύνολό τους", λέει η συγγραφέας της μελέτης, Daniela Barone, σε πρόσφατη δήλωση.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η ομάδα ανέλυσε ολόκληρα τα εκχυλίσματα τομάτας για την ικανότητά τους να καταπολεμούν τα γαστρικά κύτταρα του καρκίνου. Με αυτόν τον τρόπο, διαπίστωσαν ότι τα εκχυλίσματα από τις ποικιλίες San Marzano και Corbarino, τα οποία προέρχονται από τη Νότια Ιταλία, ήταν ικανά να εμποδίσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και να αποκτήσουν κακοήθεις ιδιότητες. Οι ντομάτες φάνηκε να έχουν επηρεάσει τις βασικές διεργασίες μέσα στα καρκινικά κύτταρα, οι οποίες τελικά οδήγησαν στον θάνατό τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες. 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, περίπου 28.000 περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου θα καταγραφούν τη φετινή χρονιά.  Η ασθένεια είναι εμφανίζεται περισσότερο στους ενήλικες, συνήθως ηλικίας 65 ετών και άνω. Ο γαστρικός καρκίνος κατατάσσεται στην τέταρτη θέση των μορφών της νόσου παγκοσμίως.  Η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες,  στη λοίμωξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και στις διατροφικές συνήθειες όπως οι καπνιστές ή ιδιαίτερα αλατισμένες τροφές, σημειώνουν οι επιστήμονες. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ντομάτες έχουν βρεθεί στο προσκήνιο για τις ευεργετικές τους ιδιότητες για τον οργανισμό, ειδικά αναφορικά με εκείνες της καταπολέμησης του καρκίνου. Για παράδειγμα, σε μια έρευνα του 2014,  Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν τουλάχιστον 10 μερίδες τομάτας την εβδομάδα, μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 18%. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bristol αποδίδουν αυτή την μείωση στο λυκοπένιο, το βασικό θρεπτικό συστατικό που απαντάται στις τομάτες.

 

Όροι: 
Κατηγοριες: