Πρέπει να βγάλετε τα σολανώδη λαχανικά από τη διατροφή σας;

Ακόμα κι αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον όρο «σολανώδη» ή «στρυχνοειδή», γνωρίζετε σίγουρα τα λαχανικά που ανήκουν σε αυτήν την οικογένεια:  ντομάτες, πατάτες, πιπεριές, μελιτζάνες είναι κάποια από αυτά.  Ορισμένοι τα κατατάσσουν στις super υγιεινές τροφές, ενώ για άλλους είναι διατροφικά αμφιλεγόμενα και χρειάζεται να καταναλώνονται  με ιδιαίτερη προσοχή ή και καθόλου.

Τρίτη, 17 Μαΐου 2022

Έχετε καταναλώσει πιθανά σε όλη σας τη ζωή πολλά είδη «σολανωδών» λαχανικών ακόμη και αν ο επιστημονικός τους όρος δεν σας είναι γνωστός. Οι πατάτες, οι ντομάτες, οι πιπεριές και οι μελιτζάνες είναι πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών και χρησιμεύουν ως βασικά τρόφιμα για διάφορους λαούς. Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι κάποιες ομάδες ανθρώπων μπορεί να είναι καλύτερα να τα αφαιρέσουν από τη διατροφή τους, ισχυριζόμενοι ότι περιέχουν επιβλαβείς ουσίες που μπορεί να συμβάλλουν στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και σε άλλες αυτοάνοσες καταστάσεις.

Τα λαχανικά αυτής της οικογένειας έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των διατροφολόγων εδώ και χρόνια επειδή περιέχουν χημικές ενώσεις που ονομάζονται αλκαλοειδή που πιστεύεται ότι προκαλούν φλεγμονή στο σώμα. Ορισμένοι λοιπόν πιστεύουν ότι η κατανάλωσή τους θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε πόνο στις αρθρώσεις, πεπτικά προβλήματα, διαταραχές του ύπνου, πρόωρη γήρανση, και χρόνιες παθήσεις. Τα σολανώδη λαχανικά συνεχίζουν να είναι αμφιλεγόμενα επειδή υπάρχει έλλειψη λεπτομερούς και ευρείας έρευνας για την πραγματική επίδραση των αλκαλοειδών ουσιών στις αρθρώσεις, το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, η ποσότητα αλκαλοειδών στα περισσότερα είδη είναι αρκετά μικρή. Και αν τα καταναλώνετε στον ατμό, τα βράζετε ή τα ψήνετε, το περιεχόμενο των αλκαλοειδών μειώνεται κατά περίπου 40% έως 50%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα λαχανικά  αυτής της οικογένειας κάθε άλλο παρά ανθυγιεινά είναι. Έχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Μερικοί πιστεύουν ότι τα λαχανικά αυτά επηρεάζουν τα ένζυμα που σχετίζονται με τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει την αποκατάσταση των μυών. Αλλά πολλοί αθλητές που δοκίμασαν μια διατροφή χωρίς αυτά τα λαχανικά, δεν είχαν καμία διαφορά στην απόδοση, την αποκατάσταση των μυών ή τα επίπεδα πόνου που ένοιωθαν. Αξίζει λοιπόν να τα βγάλετε από τη διατροφή σας;  Όπως και με οποιαδήποτε σημαντική διατροφική απόφαση,  η απάντηση εξαρτάται πραγματικά από το σώμα σας. Εάν πάσχετε από χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση (όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα), μια αυτοάνοση ασθένεια (όπως ο λύκος, η κοιλιοκάκη, η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η ψωρίαση) ή το σώμα σας είναι ευαίσθητο σε αυτά τα λαχανικά, χωρίς να κάνετε άλλες αλλαγές στη διατροφή σας, μπορείτε να τα αποφεύγετε για δύο έως τρεις εβδομάδες και να παρακολουθήσετε πώς αισθάνεστε. Αν παρατηρήσετε αλλαγές στο σώμα σας (όπως μειωμένο φούσκωμα, κόπωση ή λιγότερους πόνους) που επιστρέφουν μετά την επανεισαγωγή τους στη διατροφή σας, μπορεί να έχετε ευαισθησία. Σε αυτή την περίπτωση, σε συνεργασία με έναν διατροφολόγο, θα βρείτε την κατάλληλη για σας δίαιτα  χωρίς να κάνετε υπερβολικούς περιορισμούς ή να μειώσετε δραστικά την πρόσληψη των θρεπτικών ουσιών.  Αν από την άλλη, τρώτε συχνά σολανώδη λαχανικά και δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να βγάλετε αυτά τα θρεπτικά τρόφιμα από το καθημερινό σας διαιτολόγιο.  Η διατήρηση μιας υγιούς, ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής είναι καθοριστική.

Όροι: 
Κατηγοριες: