Σχετικα Αφιερωματα

Καρότα: η τραγανή υπερτροφή

Εξαιρετικά ευπροσάρμοστα ως τροφή και διαθέσιμα σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο, τα καρότα έχουν ιστορία αιώνων. Είναι το τέλειο σνακ, τραγανά, με γλυκιά γεύση, γεμάτα θρεπτικά συστατικά και με λίγες θερμίδες. Κομμένα σε φέτες, τριμμένα, αποφλοιωμένα, σοταρισμένα, καθαρισμένα και ψημένα σαν τσιπς, σε σούπες, σαλάτες αλλά και χυμούς, παρουσιάζουν έναν εκπληκτικά μακροσκελή κατάλογο πλεονεκτημάτων για την υγεία.

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017

Τα καρότα είχαν αρχικά καλλιεργηθεί σε χώρες της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής, αλλά θεωρούνταν περισσότερο φάρμακο παρά τρόφιμο.  Τα βρίσκουμε σε διάφορα χρώματα εκτός του γνωστού μας πορτοκαλί, όπως κίτρινα, άσπρα, κόκκινα και μωβ.  Είναι ένα ριζώδες πολυβιταμινούχο λαχανικό που παρέχει μόνο 41 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, αμελητέα ποσότητα λίπους και καθόλου χοληστερόλη.

Βιταμίνη Α

Ένα μεσαίο καρότο περιέχει 204% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης Α, μιας βιταμίνης που βρίσκεται σε ζωικές και φυτικές τροφές. Στις φυτικές τροφές, αυτή η βιταμίνη παράγεται από το σώμα από τη θρεπτική ένωση beta-καροτίνη. Γνωστή και ως ρετινόλη, είναι υπεύθυνη για την υγεία των ματιών, βοηθώντας τα να διατηρούν την ικανότητα να προσαρμόζονται στις αλλαγές του φωτός αλλά και να έχουν τα απαραίτητα επίπεδα υγρασίας και βλέννας. Η κατανάλωση βήτα-καροτίνης έχει συνδεθεί επίσης με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, κυρίως του πνεύμονα.  Επιπλέον, το ισχυρό αυτό αντιοξειδωτικό σχετίζεται και με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Βιταμίνες Κ και C

Τα καρότα είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών Κ και C. Η βιταμίνη Κ διατηρεί την ικανότητα του αίματος να πήζει. Συμβάλλει επίσης στην αντοχή των οστών και στην υγεία των νεφρών. Ένα μέσο καρότο περιέχει 8 mcg βιταμίνης Κ και 6% της ημερήσιας βιταμίνης C που σχετίζεται με ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και με γερά δόντια και ούλα. Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα σας να απορροφήσει σίδηρο από φυτικές τροφές και να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες.

Βιταμίνες Β συμπλέγματος

Τα καρότα είναι εξαιρετικά πλούσια πολλές ομάδες βιταμινών του Β συμπλέγματος όπως φολικό οξύ, βιταμίνη Β-6 (πυριδοξίνη), θειαμίνη, παντοθενικό οξύ κλπ., που δρουν ως συν-παράγοντες στα ένζυμα κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού.

Ίνες

Οι ίνες αποτελούν έναν από τους τρεις τύπους θρεπτικών υδατανθράκων, της κύριας πηγής θρεπτικής ενέργειας του οργανισμού. Είναι περισσότερο γνωστές για την ικανότητά τους να προάγουν την κανονικότητα του εντέρου. Μπορούν όμως να συμβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη μείωση της χοληστερόλης και στην υγιή διαχείριση του βάρους. Ένα μεσαίο καρότο θα σας προσφέρει  2 g ινών ή 7% της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας.

Κάλιο

Ένα καρότο περιέχει 400 mg καλίου, του τρίτου σε αφθονία ορυκτού στο σώμα μας. Μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και άγχους. Βοηθά στον έλεγχο του μεταβολισμού και βελτιώνει την υγεία των μυών, της καρδιάς και του νευρικού συστήματος. Το κάλιο ρυθμίζει επίσης την απορρόφηση ηλεκτρολυτών και είναι απαραίτητο για σωστή ενυδάτωση.

Φαλκαρινόλη

Τα καρότα είναι πλούσια στο αντιοξειδωτικό φαλκαρινόλη. Μελέτη σε εργαστηριακά ποντίκια διαπίστωσε ότι η ουσία αυτή μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των καρκίνων καταστρέφοντας τα προκαρκινικά κύτταρα στους όγκους.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: