Κάθε πράγμα στον καιρό του και το πράσο τον Οκτώβριο!

Ένα δημοφιλές και φθηνό βασικό προϊόν στις μεσογειακές κουζίνες, το πράσο προσφέρει μαγειρική ευελιξία και δημιουργεί απλά αλλά και πιο «ψαγμένα» γεύματα. Τα οφέλη του είναι πολλά για τον ανθρώπινο οργανισμό και, όπως το σκόρδο, πιστεύεται ότι μεγάλο μέρος του θεραπευτικού του προφίλ προέρχεται από τις θειούχες ενώσεις του, όπως η αλισίνη. Το πράσο τώρα τον Οκτώβριο θα το βρείτε φρεσκότατο στα μανάβικα και στα super market. 

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022

Τα πράσα είναι γνωστά στη Γαλλία ως τα "σπαράγγια του φτωχού" και είναι ένα από τα εθνικά εμβλήματα της Ουαλίας. Έχει μακραίωνη ιστορία και εντοπίζεται στην αρχαία αιγυπτιακή διατροφή τουλάχιστον από την αρχή της δεύτερης χιλιετίας. Με τη μοναδική τους γεύση, την υφή και την πηκτωματική τους ιδιότητα, ενισχύουν τις σούπες, αλλά μπορεί επίσης να προσθέσους γεύση και σε διάφορα μαγειρευτά, συνοδεύοντας εξαιρετικά άλλα λαχανικά. Όταν αγοράζετε πράσα, βεβαιωθείτε ότι έχουν λευκή βάση, σταθερό μίσχο και εύκαμπτα, απαλά πράσινα φύλλα. Μαγειρεύονται γρήγορα, όπως πολλά άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, αλλά απαιτούν κάποια προσπάθεια για να καθαριστούν καθώς μαζεύουν αρκετό χώμα γύρω από τη βάση των στελεχών τους, το οποίο παγιδεύεται ανάμεσα στα στρώματα καθώς ο μίσχος μεγαλώνει. Αφαιρέστε τις ρίζες και τα εξωτερικά φύλλα και στη συνέχεια, κόψτε το μίσχο στη μέση κατά μήκος και ξεπλύνετε καλά όλα τα στρώματα ή βάλτε τα σε ένα μπολ με νερό.

Οι Ουαλοί πιστεύουν ότι τα πράσα που φορούσαν στα κράνη τους τον 6ο αιώνα τους βοήθησαν να κερδίζουν τις νίκες στο πεδίο της μάχης. Οι διατροφολόγοι δεν υπόσχονται βέβαια ότι θα σας δώσουν... υπεράνθρωπη δύναμη, αλλά σίγουρα αυτά τα λαχανικά κρύβουν πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ένα φλιτζάνι πράσα (περίπου ένα ολόκληρο πράσο) περιέχει μόνο 54 θερμίδες, ενώ είναι εξαιρετικές πηγές βιταμινών και φυτοθρεπτικών συστατικών. Τα πράσα περιέχουν σημαντικές ποσότητες του φλαβονοειδούς καμφερόλη που πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών - ειδικότερα του καρκίνου. Φαίνεται επίσης ότι υποστηρίζει το καρδιαγγειακό σύστημα προστατεύοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Τα πράσα είναι επίσης μια πλούσια πηγή βιταμίνης Α, η οποία βοηθά στην όραση, στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και των δοντιών και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και βιταμίνης Κ που συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών αλλά και μαγγανίου που ανακουφίζει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS). Επιπλέον περιέχουν βιταμίνη Β6, η οποία μειώνει την ομοκυστεΐνη στο αίμα. Αυξημένα επίπεδα αυτού του αμινοξέος συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, θρόμβων αίματος και εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι οργανοθειούχες ενώσεις των πράσων που συναντώνται επίσης και σε άλλα λαχανικά της οικογένειας Allium, όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα ασκαλώνια, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του πεπτικού συστήματος από τους γαστρικούς καρκίνους αλλά και τον καρκίνο του προστάτη, περιορίζοντας την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και των επιβλαβών ελεύθερων ριζών

Καταναλώστε τα πράσα ως πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης που ενισχύουν με τη σειρά τους την όραση, προστατεύοντας τους ιστούς των ματιών από την οξειδωτική βλάβη και φιλτράροντας τις βλαβερές ακτίνες φωτός. Τα πράσα περιέχουν τις ίδιες ενώσεις με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα που καταπολεμούν αποτελεσματικά τις βακτηριακές μολύνσεις. Είναι επίσης μια φυσική πηγή προβιοτικών και συμβάλλουν σε ένα υγιές πεπτικό σύστημα, παίζοντας σημαντικό ρόλο και στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Περιέχουν καλή ποσότητα ασβεστίου καθώς και μαγνήσιο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της υγείας των οστών, ενώ η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο, βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
  • ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
  • ΚΑΜΦΕΡΟΛΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: