Η ποικιλομορφία και τα οφέλη της σελινόριζας
Το «ασχημόπαπο» των λαχανικών, όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν, μπορεί να στέκεται παραγκωνισμένο στα ράφια του μανάβικου αλλά θα ήταν μεγάλο λάθος να το κρίνετε από την εξωτερική του εμφάνιση. Τόσο ωμή όσο και μαγειρεμένη, η σελινόριζα είναι μια θρεπτική και ευπροσάρμοστη υπερδύναμη, με ξεχωριστή γεύση που αντισταθμίζει τα εξωτερικά της χαρακτηριστικά.
Μοιάζει με μια μεγάλη, άσχημη, ρίζα αλλά μην υποτιμάτε το ιδιαίτερο αυτό λαχανικό. Εκ πρώτης όψεως, ίσως δεν φαίνεται εύκολο να την μαγειρέψετε ή να απολαύσετε τη γεύση της οπότε, μπορεί να την προσπεράσετε. Το itrofi θα σας συμβούλευε να της δώσετε μια ευκαιρία γιατί είναι, πράγματι, πολύ ξεχωριστή. Ωμή, είναι ευχάριστα τραγανή με μια εξαιρετική γεύση που θυμίζει ξηρούς καρπούς και, φυσικά, σέλινο, κάνοντάς την ιδανική βάση για σαλάτες. Μαγειρεμένη, παίρνει μια ελαφρά γλυκύτητα που λειτουργεί καλά ως πουρές, ψητή, μαγειρευτή ή βραστή. Όπως και το κουνουπίδι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση της πατάτας και του ρυζιού αλλά και να γίνει σούπα ή τσιπς.
Διατροφική αξία
Είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες και πρωτεΐνες καθώς και σε πολλές σημαντικές βιταμίνες όπως C, K και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η θειαμίνη (Β1), η ριβοφλαβίνη (Β2), η νιασίνη (Β3), το παντοθενικό οξύ (Β5) και η Β6 αλλά και μέταλλα, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το νάτριο και ο ψευδάργυρος. Και όλα αυτά με μόνο 42 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.