Ο χυμός από παντζάρια ευνοεί τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Ο χυμός των παντζαριών μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ικανότητας των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια να ασκηθούν, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ικανότητα άσκησης είναι ένας σημαντικός παράγοντας στον τρόπο ζωής των συγκεκριμένων ασθενών που επηρεάζει ακόμη και την επιβίωσή τους.

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cardiac Failure, περίπου οι μισές από όλες τις περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας παρουσιάζουν μειωμένο κλάσμα εξώθησης (rEF) μια κατάσταση στην οποία η σύσπαση των καρδιακών μυών είναι αναποτελεσματική, εμποδίζοντας αρκετό από το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα να φτάσει στο σώμα. Οι ασθενείς σε αυτή τη μικρή μελέτη, στους οποίους δόθηκε διατροφικό νιτρικό με τη μορφή χυμού τεύτλων, σημείωσαν σημαντική αύξηση στη διάρκεια της άσκησης, στην μέγιστη ισχύ και στην μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, σε σύγκριση με όσους πήραν εικονικό φάρμακο. Δεν παρατηρήθηκαν συνοδευτικές αλλαγές στην αναπνευστική ανταπόκριση ή στην αποτελεσματικότητα στην άσκηση, σημείωσε η ερευνητική ομάδα που ήταν μια συνεργασία μεταξύ της πανεπιστημιακής ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Washington, St. Louis, Missouri και του Πανεπιστημίου της Indiana.

"Οι ανωμαλίες στην ανταπόκριση στην αερόβια άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπηρία, στην απώλεια της ανεξαρτησίας και στη μείωση της ποιότητας ζωής που συνοδεύει την καρδιακή ανεπάρκεια", εξήγησε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Andrew Coggan. Αν τα ευρήματα αναπαραχθούν και σε μεγαλύτερες δοκιμές, ο χυμός των παντζαριών μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρεμβατικά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και ενδεχομένως ακόμη και να επιμηκύνει τη ζωή των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα της δοκιμής ήταν η έλλειψη επιβλαβών παρενεργειών από την κατανάλωση του χυμού των παντζαριών. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της θεραπείας μπορεί να εξαρτάται από την ικανότητα μετατροπής νιτρικών (και νιτρωδών) στον ενεργό μεταβολίτη, το μονοξείδιο του αζώτου. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές απέκλεισαν τους ασθενείς που λαμβάνουν αντιόξινα φάρμακα, καθώς η κατάσταση του περιβάλλοντος στο στομάχι τους είναι γνωστό ότι επηρεάζει αυτή τη δυνατότητα μετατροπής.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: