Καφές με μπρόκολο: οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο τρόπο για να τρώμε περισσότερα λαχανικά

Αυστραλοί ερευνητές έφτιαξαν μια σκόνη από… μπρόκολο που μπορείτε να βάλετε σε smoothies, muffins, σούπες, ακόμη και στον καφέ σας. Ευελπιστούν ότι για όσους δεν αγαπούν ιδιαίτερα τα λαχανικά, όπως π.χ. τα παιδιά, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο τρόπο για να παίρνουμε τις συνιστώμενες καθημερινές ποσότητες, αξιοποιώντας παράλληλα λαχανικά που, λόγω σχήματος, δεν θα μπορούσαν να πωληθούν.

Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2018

Είναι ένα από τα παγκοσμίως πιο μισητά λαχανικά, αλλά το μπρόκολο μπορεί να κάνει μια δυναμική επανεμφάνιση στη καθημερινή μας διατροφή. Επιστήμονες από την Αυστραλία έχουν αναπτύξει μια κονιοποιημένη έκδοση του λαχανικού, πλούσια σε βιταμίνες που μπορεί να προστεθεί σε όλα, από τα ζεστά ροφήματα και τα smoothies, μέχρι σε κέικ και σούπες. Για όσους πιστεύουν ότι τα λαχανικά δεν ταιριάζουν με την καφεΐνη, η CSIRO, (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation), μια αυστραλιανή κυβερνητική εταιρία ερευνών, σε συνεργασία με την HIA (Horticulture Innovation Australian), μια μη κερδοσκοπική εταιρία ερευνών, ανάπτυξης και εμπορίας Αυστραλών καλλιεργητών, έχουν άλλη γνώμη. Μας προτρέπουν να δοκιμάσουμε να προσθέσουμε τη σκόνη μπρόκολου σε smoothies φρούτων, στις σούπες και σε διάφορα ψητά αρτοσκευάσματα. Οι ερευνητές το χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν ακόμη και ένα σνακ με τυρί που ήταν προφανώς δημοφιλές στα παιδιά.

Ίσως αναρωτιέστε πώς το σκέφτηκαν οι επιστήμονες. Η απορία σας είναι απόλυτα λογική. Κατά πρώτον, επειδή εξακολουθούμε δυστυχώς να μην τρώμε αρκετά λαχανικά. Το προϊόν αναπτύχθηκε μετά από μελέτη που διαπίστωσε ότι τέσσερις στους πέντε ενήλικες στην Αυστραλία δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά. Κατά δεύτερον, επειδή έχουμε μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς για τα λαχανικά. Όταν ρωτήθηκε ένας εκπρόσωπος της CSIRO για το πώς η συγκεκριμένη σκόνη διαφέρει από τις άλλες σκόνες λαχανικών που είναι σήμερα διαθέσιμες, δήλωσε ότι το πρόγραμμά τους είχε ως συγκεκριμένο στόχο να βρει χρήσεις για λαχανικά ή μέρη λαχανικών που διαφορετικά θα είχαν πεταχτεί. Το μπρόκολο που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της σκόνης θα έχει πεταχτεί αφού θεωρείται τόσο κακοφτιαγμένο που δεν θα μπορούσε να είναι προς πώληση στα ράφια ενός σούπερ μάρκετ.

Το αυστραλιανό πρόγραμμα εξετάζει πώς τα θρεπτικά συστατικά στο μπρόκολο, τα καρότα και σε άλλα λαχανικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με άλλους τρόπους. Έτσι, κατέληξαν στη σκόνη. Το μπρόκολο και το καρότο ήταν το επίκεντρο της έρευνας μέχρι στιγμής επειδή παράγουν πολλά απόβλητα - αλλά τα αβοκάντο, τα μπιζέλια, ο αρακάς και τα μήλα είναι μερικά άλλα φρέσκα προϊόντα που εξετάζει η ομάδα των επιστημόνων. Κάθε δύο κουταλιές της εν λόγω σκόνης είναι ισοδύναμη με μια μερίδα μπρόκολου, προσφέροντας στον οργανισμό φυτικές ίνες, βιταμίνες Β6 και Ε καθώς και μαγγάνιο. Εξακολουθεί να έχει γεύση όπως το μπρόκολο, αλλά η γεύση αυτή μπορεί να καλυφθεί με την προσθήκη της στα άλλα τρόφιμα και ποτά. Ένα καφέ στη Μελβούρνη, έχει αρχίσει να πειραματίζεται με τη σκόνη ανακατεύοντάς την σε καφέδες. Άλλο ένα καινοτόμο προϊόν που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ευκολότερη κατανάλωση υγιεινής διατροφής καθώς και στη μείωση των μη αναγκαίων διατροφικών απορριμμάτων.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: