Σχετικα Αφιερωματα

Πως να απολαμβάνουμε τομάτα όλο τον χρόνο

Η τομάτα είναι κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό προϊόν και αυτή είναι η εποχή που είναι γευστική και θρεπτική. Οι τομάτες θερμοκηπίου που βρίσκουμε στα μανάβικα όλον τον χρόνο δεν έχουν την ίδια μεστή γεύση, ενώ παράλληλα έρχονται στο πιάτο μας από πολύ μακριά, αφήνοντας τεράστιο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα.

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021

Για να μπορέσουμε να απολαμβάνουμε την τομάτα όλον τον χρόνο και να πάρουμε τα θρεπτικά της στοιχεία χωρίς να κάνουμε γευστικούς συμβιβασμούς, θα πρέπει να προμηθευτούμε τομάτες βιολογικής καλλιέργειας σε αρκετή ποσότητα το καλοκαίρι, και να τις διατηρήσουμε, ώστε να τις καταναλώνουμε όποτε θέλουμε.

Παρακάτω περιγράφουμε μερικούς τρόπους διατήρησης της τομάτας για όλον τον χρόνο :

1. Στην κατάψυξη

Επιλέξτε μικρές ντομάτες, τεμαχίστε τις στη μέση και τοποθετήστε τις με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε ένα λαδόχαρτο. Παγώστε τις και μεταφέρετέ τις σε μία σακούλα αποθήκευσης τροφίμων ή άλλο δοχείο. Όταν θελήσετε να τις γευτείτε προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βάλτε τις ντομάτες σε ένα σκεύος από πυρίμαχο γυαλί ραντίστε τις με ελαιόλαδο, προσθέστε αλατοπίπερο και βάλτε τις στο φούρνο για 45 λεπτά. Συνδυάζονται άψογα με ρύζι, μακαρόνια ή πλιγούρι.

2. Αποξήρανση

Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας λιαστές ντομάτες που είναι αρωματικές και πολύ νόστιμες. Αγοράστε μερικά κιλά και τεμαχίστε τις μικρότερες στη μέση και τις μεγαλύτερες στα τέσσερα ή σε φέτες. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 120 βαθμούς. Τοποθετήστε τις ντομάτες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω σε ένα λαδόχαρτο και ψήστε έως ότου χάσουν τους χυμούς τους και ζαρώσουν για δύο έως πέντε ώρες ανάλογα με το μέγεθος τους. Οι αποξηραμένες ντομάτες συντηρούνται στο ελαιόλαδο για μήνες. Εάν διαπιστώσετε μετά την αποξήρανση ότι δεν αφαιρέσατε όλοι την υγρασία απλώς καταναλώστε τις γρηγορότερα για να μην χαλάσουν.

3. Τοματοχυμός

Ο χυμός της ντομάτας είναι μια περίφημη πηγή θρεπτικών στοιχείων όπως η βιταμίνη C, και το λυκοπένιο, ουσία που προλαμβάνει τις καρδιοπάθειες και ορισμένες μορφές καρκίνου. Μετά το στύψιμο, πιείτε το χυμό αμέσως ή παγώστε τον σε παγοκυψέλες ή γυάλινα βάζα (αφήνοντας λίγο χώρο στο πάνω μέρος). Όποτε χρειαστείτε το χυμό της ντομάτας ξεπαγώστε και χρησιμοποιήστε.

4. Σάλτσα

Φτιάξτε σάλτσες από τις τομάτες σας. Οι σπιτικές σάλτσες είναι πολύ πιο υγιεινές από τις έτοιμες και εκτός αυτού έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε τη γεύση τους στα γούστα μας. Μπορούμε επίσης να καταψύξουμε τη σάλτσα ντομάτας και να απολαύσουμε μια γνήσια καλοκαιρινή γεύση μέσα στο καταχείμωνο.

Όροι: 
Κατηγοριες: