Οι ευεργετικές ιδιότητες του μπρόκολου κατά του καρκίνου του στόματος
Πρόσφατες κλινικές δοκιμές επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Pittsburg σε ποντίκια απέδειξαν ότι η σουλφοραφάνη που αποτελεί συστατικό του μπρόκολου ενεργοποίησε την άμυνα των κυττάρων και μείωσε τους όγκους του καρκίνου του στόματος. Τα σημαντικά ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας δίνουν ελπίδες για πιθανή προστασία και των ανθρώπων από τον καρκίνο του στόματος αλλά και άλλων μορφών καρκίνου όπως του λαιμού, του κεφαλιού και του τραχήλου με τα μέσα που προσφέρει μια νέα θεραπεία γνωστή και ως “πράσινη χημειοπροφύλαξη.”
Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι το εκχύλισμα των βλαστών του μπρόκολου, προστατεύει από τον καρκίνο του στόματος σε ποντίκια και αποδείχτηκε ανεκτό σε μια μικρή ομάδα από υγιείς εθελοντές κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών που έκανε το Ινστιτούτο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Pittsburgh (UPCI). Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου (AACR), στη Φιλαδέλφεια. Η Dr. Julie Bauman του Πανεπιστημίου του Pittsburgh και ο καθηγητής Ιατρικής και επικεφαλής ερευνητής του UPCI Head and Neck Cancer Program, Daniel Johnson, Ph.D., συνεργάστηκαν για να δουν την αντίδραση που θα είχε η χρήση του εκχυλίσματος σε ποντίκια με προδιάθεση σε καρκίνο του τραχήλου και της κεφαλής.
Τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε σουλφοραφάνη, ανέπτυξαν πολύ λιγότερους όγκους από εκείνα που δεν πήραν. Οι αμερικανοί επιστήμονες σχεδιάζουν τώρα να διεξάγουν έρευνες σε ασθενείς που είχαν νοσήσει παλαιότερα από καρκίνο της κεφαλής ή του τραχήλου και είχαν θεραπευτεί, χορηγώντας τους κάψουλες που περιέχουν σπόρους μπρόκολου σε σκόνη προκειμένου να εξετάσουν εάν αυτό το σχήμα μπορεί να αποτρέψει αποτελεσματικά τον καρκίνο. Η Dr. Bauman, δήλωσε: «Οι άνθρωποι που έχουν θεραπευτεί από καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου κινδυνεύουν ακόμη να επανεμφανίσουν ένα δεύτερο καρκίνο στο στόμα ή στο λαιμό, και, δυστυχώς, αυτοί οι καρκίνοι είναι συνήθως μοιραίοι» . Και συμπληρώνει πως «προηγούμενες προσπάθειες να δημιουργήσουμε ένα φάρμακο που θα προφύλασσε και θα μείωνε αυτούς τους κινδύνους, υπήρξαν δυστυχώς αναποτελεσματικές, μη ανεκτές στους ασθενείς και με υψηλό κόστος. Όλα αυτά μας οδήγησαν στην Πράσινη Χημειοπροφύλαξη που αποτελεί μια οικονομικά αποδοτική ανάπτυξη θεραπειών που βασίζονται σε εκχυλίσματα από φυτά». Σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση σουλφοραφάνης, μιας φυσικής μοριακής ένωσης, γνωστής για την προστασία που μπορεί να προσφέρει σε ανθρώπους με χρόνια έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους και καρκινογόνες ουσίες.
Στο πλαίσιο της έρευνας συμμετείχαν 10 υγιείς εθελοντές στους οποίους έδωσαν χυμό φρούτων ανακατεμένο με εκχύλισμα βλαστών μπρόκολου. Οι εθελοντές όχι μόνο δεν παρουσίασαν καμία παρενέργεια αλλά και η προστατευτική σουλφοραφάνη απορροφήθηκε και κατευθύνθηκε στον ιστό που θα μπορούσε να κινδυνεύσει να νοσήσει εκ νέου. Λόγω των ενθαρρυντικών ευρημάτων, θα διεξάγουν νέα έρευνα σε περισσότερους εθελοντές και ανάλογα με τα νέα αποτελέσματα, θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ευρύτερες κλινικές δοκιμές.