Κι άλλο πράσινο τσάι…
Γνωστό στην Κίνα από τον 6ο αιώνα, έγινε δημοφιλές στην Ευρώπη μόλις τον 16ο αιώνα, και ενώ οι θεραπευτικές του ιδιότητες ήταν γνωστές εδώ και αιώνες, μόλις πρόσφατα διερευνήθηκαν επιστημονικά. Παρασκευάζεται μέσω τα αποξήρανσης των φύλλων του φυτού Καμέλια η Σινική (Camelia Sinensis). Ο λόγος, για το πράσινο τσάι.
Πολλά έχουν γραφτεί για τις ιδιότητές του, που προέρχονται κυρίως από τις 6 βασικές πολυφαινόλες που περιέχει, αυτές τις αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα φυτά από το στρες, την υπεριώδη ακτινοβολία και τις μολύνσεις, ενώ εμφανίζουν θεραπευτική δύναμη και για τον ανθρώπινο οργανισμό, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές ανωμαλίες.
Οι πολυφαινόλες αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα φυτοχημικών ουσιών, απαριθμεί περίπου 8.000 μόρια, που βρίσκονται στα φυτικά τρόφιμα και παρουσιάζουν ωφέλιμη βιολογική δράση στον οργανισμό μας. Διασημότερες από αυτές είναι η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται σε αφθονία στα σταφύλια, και οι κατεχίνες που βρίσκονται σε αφθονία στο τσάι.
Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι οι κατεχίνες που περιέχονται στο πράσινο τσάι σε ποσοστό 30% και 40%, βρίσκονται στο μαύρο τσάι (που προέρχεται από οξείδωση με ζύμωση του πράσινου) σε ποσοστό μόλις 3% έως 10%.
Σε μία πρόσφατη επιστημονική έρευνα, διαπιστώθηκε επιπρόσθετα, ότι μία κατεχίνη που περιέχεται στο πράσινο τσάι, γνωστή ως EGCG (epigallocatechin-3-gallate ), θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το φυσικό υποκατάστατο των υπαρχόντων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι θεραπείες γι αυτήν την αυτοάνοση, χρόνια εξελικτική νόσο, είναι ακριβές, ανοσοκατασταλτικές, και δεν προσφέρονται για μακρά εφαρμογή. Από την άλλη η EGCG που περιέχεται στο πράσινο τσάι, φαίνεται ότι επιταχύνει τον μεταβολισμό, αυξάνει την καύση λίπους, και έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση χωρίς να επηρεάζει τις κυτταρικές λειτουργίες. Βρέθηκε δε, ότι σκοτώνει τα επιβλαβή κύτταρα που αφορούν την ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Η μελέτες αυτές που έγιναν από το Washington State University, προσθέτουν έναν ακόμη λόγο, στους πολλούς ήδη γνωστούς, για τους οποίους θα πρέπει να εντάξουμε το πράσινο τσάι στην καθημερινή μας διατροφή.