Η επίδραση του μαύρου τσαγιού στην απώλεια βάρους

Το μαύρο τσάι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που διαφοροποιούνται ελαφρώς από το πράσινο και λευκό τσάι, αλλά συνδέεται με την απώλεια βάρους όπως και το πράσινο. Τα μοναδικά φλαβονοειδή στο μαύρο τσάι υπόσχονται να σας βοηθήσουν να χάσετε τα παραπάνω κιλά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ θα έχετε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα αν αντικαταστήσετε τα ροφήματα και αναψυκτικά υψηλής θερμιδικής αξίας με μαύρο τσάι. 

Σάββατο, 16 Απριλίου 2022

Αν και για δεκαετίες, οι νέοι γκουρού της υγιεινής διατροφής έχουν προβάλει τα οφέλη και τις εξαιρετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού για την υγεία του οργανισμού, το μαύρο τσάι παραμένει ένα αγαπημένο ρόφημα για πολλούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Νέα μελέτη δείχνει ότι το μαύρο τσάι όχι μόνο δεν θα πρέπει να αγνοείται αλλά μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με το πράσινο στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Απλά λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Η επικεφαλής της μελέτης, Susanne Henning, του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του David Geffen School of Medicine στο Πανεπιστήμιο UCLA του Λος Άντζελες και οι συνεργάτες της ανέφεραν πρόσφατα τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση European Journal of Nutrition.

Το μαύρο και το πράσινο τσάι περιέχουν πολυφαινόλες. Αυτά είναι αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τις κυτταρικές δομές, όπως το DNA και τις κυτταρικές μεμβράνες, από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Οι πολυφαινόλες από το πράσινο τσάι απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος και στους ιστούς του σώματος και μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να μεταβάλλουν τον ενεργειακό μεταβολισμό του ήπατος με τρόπο που προάγει την απώλεια βάρους. Όπως εξηγεί η Henning: "Τα νέα μας ευρήματα δείχνουν ότι το μαύρο τσάι, με ένα συγκεκριμένο μηχανισμό μέσω του μικροβιακού εντέρου, μπορεί επίσης να συμβάλει στην καλή υγεία και την απώλεια βάρους στους ανθρώπους". Η ομάδα κατέληξε στα ευρήματά της μελετώντας τέσσερις ομάδες ποντικών. Κάθε ομάδα ακολούθησε μια διαφορετική δίαιτα για μια περίοδο 4 εβδομάδων: μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας λιπαρών και ζάχαρης συμπληρωμένη με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, μια δίαιτα με πολλά λιπαρά και ζάχαρη συμπληρωμένη με εκχύλισμα μαύρου τσαγιού και μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών αλλά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δείγματα ιστών από το ήπαρ των ποντικών για να μετρήσουν τα αποθέματα λίπους και συνέλεξαν επίσης δείγματα από το παχύ έντερο, τα οποία τους επέτρεψαν να εκτιμήσουν τη βακτηριακή ποικιλομορφία. Στο τέλος των τεσσάρων εβδομάδων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο οι ομάδες του πράσινου τσαγιού όσο και του μαύρου έχαναν βάρος και αυτό το βάρος ήταν συγκρίσιμο με τη δίαιτα που ήταν χαμηλή σε λιπαρά αλλά είχε υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι και οι δύο ομάδες που κατανάλωναν τσάι παρουσίασαν αύξηση στα βακτηρίδια του εντέρου που σχετίζονται με την άλιπη σωματική μάζα και μείωση στα βακτήρια του εντέρου που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Ερευνώντας περαιτέρω, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το μαύρο και το πράσινο τσάι επηρέασαν τον μεταβολισμό του ήπατος στα ποντίκια με διαφορετικούς τρόπους. Η Henning εξηγεί ότι τα μικρότερα μόρια του πράσινου τσαγιού απορροφώνται πιο εύκολα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να φτάσουν στο ήπαρ άμεσα για να επηρεάσουν τον ενεργειακό μεταβολισμό. Ωστόσο, τα μόρια του μαύρου τσαγιού είναι πολύ μεγάλα για να απορροφηθούν με αυτόν τον τρόπο. Αντ 'αυτού, παραμένουν στο έντερο, όπου ενισχύουν την ανάπτυξη "φιλικών" βακτηρίων του εντέρου και σχηματίζουν μεταβολίτες που βοηθούν στον έλεγχο του μεταβολισμού της ηπατικής ενέργειας. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η ομάδα του μαύρου τσαγιού είχε υψηλότερα επίπεδα ενός βακτηρίου που ονομάζεται Pseudobutyrivibrio, το οποίο θεωρείται ότι θα μπορούσε να παίξει ρόλο στις διαφορετικές επιδράσεις του πράσινου και του μαύρου τσαγιού στον ενεργειακό μεταβολισμό. Συμπερασματικά, πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι το μαύρο τσάι μπορεί να είναι εξίσου επωφελές για την υγεία με το πράσινο.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
  • ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
  • ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: