Κολλιτσίδα, ένα από τα 10 ισχυρότερα βότανα στον κόσμο

Η κολλιτσίδα γνωστή και ως αrctium lappa, Burdock root, αrctium minus, λάππα, πλατανομαντηλίδα, αρκουδοβότανο, εκτός από μακρά ιστορία έχει και την φήμη ενός από τα θρεπτικότερα και ισχυρότερα τονωτικά βότανα του ήπατος -μαζί με το γαϊδουράγκαθο – το οποίο βοηθά στην αποτοξίνωση και στον καθαρισμό του αίματος.

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022

Είναι ένα από τα ισχυρότερα διουρητικά και εφιδρωτικά βότανα το οποίο βοηθά στην αποβολή των άχρηστων συσσωρευμένων υλικών του οργανισμού. Είναι το βότανο που αυξάνει την έκκριση χολής ώστε να αφομοιωθούν καλύτερα τα λιπαρά τρόφιμα.

Τα συστατικά της είναι κυρίως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, πτητικά έλαια, φυτικές στερόλες, τανίνες και λιπαρά έλαια. Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι για το ποια από όλα τα δραστικά συστατικά στη ρίζα της κολλιτσίδας είναι υπεύθυνα για τις θεραπευτικές ιδιότητές της αλλά έχει διαπιστωθεί οτι έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές, αντιιικές, διουρητικές, εφιδρωτικές, αποτοξινωτικές, αντιδιαβητικές, αντισηπτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες. Τονώνει τις λειτουργίες της χοληδόχου κύστης, του ήπατος , του θυρεοειδούς και του φλοιού των επινεφριδίων ενισχύοντας την πέψη και το μεταβολισμό των λιπών και των πρωτεϊνών .

Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν ότι η κολλιτσίδα περιέχει τα φαινολικά οξέα κερσετίνη και luteolin - ισχυρότατα αντιοξειδωτικά, νιτρικό κάλιο, αιθέρια έλαια. Το γλίσχρασμα της κολλιτσίδας προστατεύει τους βλεννογόνους του οργανισμού από τους ερεθισμούς και τις φλεγμονές. Η κολλιτσίδα περιέχει επίσης ινουλίνη-μια φυτική ίνα η οποία βοηθάει την πέψη και η οποία μπορεί να μετατραπεί σε ένα γλυκαντικό κατάλληλο για τους διαβητικούς, παλμιτικό οξύ, καφεϊκό οξύ, σιτοστερόλη, βιταμίνες Β, κάλιο, θείο, σίδηρο, ασβέστιο,. Επίσης περιέχει arctigenin, μία λιγνάνη η οποία έχει να επιδείξει ισχυρές αντιικές, αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

Λόγω των συστατικών της, η κολλιτσίδα με την μορφή αφεψήματος, χρησιμοποιείται στην θεραπεία, ή για την ανακούφιση πολλών προβλημάτων υγείας.

Πως κάνουμε αφέψημα από ρίζα κολλιτσίδας:

Σε ένα σκεύος βράζουμε περίπου ένα μεγάλο φλιτζάνι νερό. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει μειώνουμε τη θερμοκρασία και ρίχνουμε δύο (2) κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη ρίζα κολλιτσίδας. Σκεπάζουμε το σκεύος μας και αφήνουμε το αφέψημά μας να σιγοβράσει για άλλα πέντε (5) λεπτά περίπου. Στη συνέχεια βγάζουμε το αφέψημά μας από τη φωτιά και το αφήνουμε για περίπου μισή με μία ώρα να κρυώσει τελείως. Μπορούμε να πίνουμε μέχρι δύο κούπες την ημέρα.

Όροι: 
  • ΚΕΡΣΕΤΙΝΗ
  • ΓΛΙΣΧΡΑΣΜΑ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: