Θα μπορούσε ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι να προστατεύσει την όρασή σας;

 Ενώ οι Βρετανοί, όπως είναι γνωστό, πιστεύουν ότι ένα φλιτζάνι τσάι μπορεί να θεραπεύσει σχεδόν τα πάντα, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μην είναι και τόσο υπερβολικό καθώς η καθημερινή κατανάλωσή του βρέθηκε να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο γλαυκώματος.

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

 Γνωρίζουμε ήδη ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της γνωσιακής παρακμής, των καρδιακών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων και του διαβήτη τύπου 2. Τώρα, σε μια μελέτη που κυκλοφόρησε στο British Journal of Ophthalmology, οι ερευνητές βρήκαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ των ανθρώπων που πίνουν ζεστό τσάι καθημερινά και της χαμηλότερης πιθανότητας εμφάνισης γλαυκώματος. Παρόλο που οι ειδικοί λένε ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο ρόφημα παρέχει απόλυτη προστασία από την ασθένεια, πιστεύεται ότι τα αντιοξειδωτικά και τα φυσικά αντιφλεγμονώδη που περιέχονται στο τσάι μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου.

Το γλαύκωμα, το οποίο επηρεάζει περίπου 57,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, προκαλείται από την πίεση των υγρών στο εσωτερικό του ματιού που καταστρέφουν το οπτικό νεύρο και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί άμεσα. Και ενώ ο κίνδυνος ανάπτυξης αυξάνεται με την ηλικία, μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μωρά και τα μικρά παιδιά. Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα οφθαλμικών εξετάσεων από 1.678 συμμετέχοντες ηλικίας 40 ετών και άνω, καθώς και την ανάλυση δεδομένων μιας εθνικής ιατρικής και διατροφικής έρευνας που διήρκεσε από το 2005 έως το 2008. Έκαναν επίσης μέτρηση της πρόσληψης του καφέ, του ζεστού τσαγιού, των αναψυκτικών και του παγωμένου τσαγιού που καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και πήραν υπόψη τους και κατά πόσο τα ποτά αυτά ήταν με ή χωρίς καφεΐνη. Από τους 84 συμμετέχοντες που βρέθηκαν να έχουν γλαύκωμα, η κατανάλωση καφέ, αναψυκτικών ή παγωμένου τσαγιού δεν φάνηκε να επηρεάζει την κατάσταση. Επίσης, δεν φάνηκε να έχει σημασία αν τα ποτά αυτά ήταν με ή χωρίς καφεΐνη. Αντίθετα, η ομάδα παρατήρησε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα από έξι φλιτζάνια την εβδομάδα, ο κίνδυνος να παρουσιάσουν γλαύκωμα ήταν κατά 74% μικρότερος. "Συνοπτικά, τα άτομα που κατανάλωναν ζεστό τσάι ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν μια διάγνωση γλαυκώματος σε σύγκριση με εκείνα που δεν κατανάλωναν ζεστό τσάι", ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ωστόσο, οι ερευνητές αποδέχονται ότι υπάρχουν περιορισμοί στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης στοιχείων για τον τύπο του τσαγιού όπως επίσης κάποιων πιθανών σφαλμάτων στη διάγνωση και του γεγονότος ότι πολύ λίγοι συμμετέχοντες είχαν γλαύκωμα. Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι οι καταναλωτές τσαγιού «πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μην είναι σε θέση να αποτρέψει το γλαύκωμα», δήλωσε η Anne Coleman, μια από τους συγγραφείς της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: