Η αγχολυτική πασιφλόρα

Ιθαγενές σε θερμά κλίματα, πολλά είδη της οικογένειας του λουλουδιού του πάθους όπως επίσης αποκαλείται, καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο για τα πολύχρωμα λουλούδια, τα νόστιμα φρούτα τους και τα θεραπευτικά τους οφέλη. Για εκατοντάδες χρόνια, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν την πασιφλόρα ως φυσικό ηρεμιστικό που μειώνει το στρες, καταπολεμά την αϋπνία και ανακουφίζει από διάφορα άλλα προβλήματα. 

Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018

Το όμορφο άνθος του αναρριχητικού φυτού Passiflora incarnata είναι ένα από τα πιο περίπλοκα και πιο ευαίσθητα έργα της φύσης με θρησκευτικό συμβολισμό, μακρά ιστορία ως πηγή τροφής και χρήση ως φαρμακευτικό φυτό. Η οικογένεια αυτών των φυτών είναι επίσης γνωστή ως λουλούδια του πάθους και ορισμένα παράγουν ένα βρώσιμο φρούτο. Έχει χρησιμοποιηθεί από ιθαγενείς αμερικανικές φυλές, τους πρώτους Ευρωπαίους εποίκους αλλά και από τους αφρικανικούς αμερικανούς δούλους, με ποικίλες χρήσεις αναλόγως της εποχής . Μέχρι τον 18ο αιώνα, το λουλούδι του πάθους κέρδισε δημοτικότητα στην Ευρώπη ως φάρμακο για την επιληψία και την αϋπνία. Οι γιατροί του 19ου αιώνα και του 20ου αιώνα και κάποιες επιστημονικές μελέτες έδωσαν μια πρόσθετη εικόνα για τα πιθανά οφέλη του και σήμερα το φυτό καλλιεργείται παγκοσμίως. Με ένα όνομα όπως το "λουλούδι πάθους", μπορεί να θεωρηθεί ότι το φυτό παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως κάποιο είδος αφροδισιακού αλλά η αλήθεια είναι πραγματικά πολύ διαφορετική. Το "πάθος" αναφέρεται στα πάθη του Χριστού. Τον 15ο και 16ο αιώνα, οι Ισπανοί ιεραπόστολοι στο Περού είδαν το ασυνήθιστο λουλούδι ως σύμβολο της σταύρωσης. Τα γαλάζια και λευκά χρώματα του λουλουδιού θεωρήθηκαν ότι αντιπροσώπευαν τον ουρανό και την αγνότητα, τα ακτινωτά νήματα συμβόλιζαν το ακάνθινο στέμμα του Χριστού και οι έλικες τα ρωμαϊκά μαστίγια.

Πιθανά οφέλη για την υγεία

Συμβάλλει σε έναν καλύτερο ύπνο

Αναμφισβήτητα η πιο κοινή φαρμακευτική χρήση του τσαγιού ή των εκχυλισμάτων της πασιφλόρας είναι η ανακούφιση της αϋπνίας. Αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι η χρήση χαμηλών δόσεων του συγκεκριμένου τσαγιού έχει κάποια βραχυπρόθεσμα οφέλη σε ενήλικες με προβλήματα ύπνου. Φαίνεται να ενισχύει το επίπεδο του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) στον εγκέφαλο. Αυτή η ένωση μειώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα, συμβάλλοντας σε ένα πιο χαλαρό και καλύτερο ύπνο.

Απαλύνει τον πόνο

Λόγω της αντισπασμωδικής και καταπραϋντικής της δράσης καταπραΰνει το φυσικό πόνο. Δοκιμάστε την για τις προεμμηνορροϊκές κράμπες, τους πονοκεφάλους, τη μυϊκή δυσφορία και τους πονόδοντους.

Βοηθά με το άγχος και το στρες

Η πασιφλόρα χρησιμοποιείται επίσης γενικά για την καταπολέμηση της νευρικότητας, του άγχους και της πίεσης και φαίνεται ότι δεν προκαλεί υπνηλία ή μειωμένη απόδοση στην εργασία.

Αντικαταθλιπτική ανακούφιση

Μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη που παρουσιάζεται σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση όταν δεν παίρνουν κάποιο σκεύασμα αντικατάστασης των ορμονών.

Στέρηση φαρμάκων

Βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων στέρησης από τα οπιούχα φάρμακα, μειώνοντας τα ψυχολογικά συμπτώματα όπως το στρες και η ευερεθιστικότητα.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αντιοξειδωτικές ενώσεις ανθοκυανίνης και μια ένωση στο λουλούδι πάθους που ονομάζεται εδουλιλικό οξύ είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιοδήποτε βότανο ως εναλλακτική θεραπεία.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: